Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan má vzácnu vlastnosť. Nerieši a nezávidí! Ani Van Aertovi

V nohách má prvé súťažné kilometre. Žiadne špurty ani prekvapujúce nástupy. Slovenský cyklista Peter Sagan sa šiel na etapové preteky do Talianska iba rozjazdiť.

19.03.2021 06:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v úvodnej etape pretekov Tirreno - Adriatico.
debata (2)

V sobotu ho čaká jeden z vrcholov roka. „Keď sa s ním počítalo, nevyhral, prečo by to nemohlo byť naopak?“ pýta sa pred úvodnou monumentálnou klasikou v sezóne, Miláno-San Remo, jeden z jeho prvých trénerov Peter Zánický (48).

Tušili ste, že na Tirreno-Adriatico to nebude ono?

Pravdaže, s Petrom aj Jurajom som pár dní predtým telefonoval. Chalani dostali od tímových lekárov doporučenie, aby sezónu začali kvôli prekonanému koronavírusu vlažnejšie. Bol to iba prvý štart a ťažko niekto mohol čakať, že – obzvlášť – v náročných etapách zabojuje o popredné pozície. Na začiatku to vyskúšal, no zavreli ho a k špurtu sa napokon nedostal. V ďalších etapách už bolo zrejmé, že si tam prišiel odjazdiť potrebné súťažné kilometre.

Viete niečo o jeho priebehu choroby?

Nakazili sa všetci – Peter, Juraj aj Erik Baška. Dohodli sme sa, že za nimi vycestujem na Kanárske ostrovy, ale vírus všetko zrušil. Juraj bol úplne bezpríznakový, Peter mal stredný priebeh – okrem malátnosti dostal aj svalovú horúčku. Náročnejšie to mal Erik. Najhoršie zo všetkého bolo, že museli prerušiť prípravu. Po karanténe si Peter síce sadol na bicykel, ale boli to veľmi opatrné zábery. Škoda. Na druhej strane je to možno lepšie, ako keby ho to postihlo počas sezóny.

Čo sa stane, ak cyklistu zatvoria na dva týždne do karantény v čase, keď vrcholí jeho príprava?

Je to rovnaké, ako pri iných vytrvalostných športoch. Pretekár príde o dôležité hodiny na bicykli. Sagan v tom čase už pomaly prechádzal na intenzívny tréning, ale nakoniec ho musel vypustiť. Základ formy mu jednoducho odišiel a výsledkom je, že stále nie je pripravený. Ťažko povedať, ako dlho potrvá, kým doženie manko. Jeho telo vždy reagovalo atypicky na záťaž, preto som presvedčený, že pôjde o týždne a nie o mesiace. Na jarných klasikách by mohol byť opäť silný.

Asfaltové kilometre asi žiadny stacionár v izbe nenahradí…

Lekári mu zakázali akúkoľvek aktivitu vo vyšších tepoch, trenažér preto neprichádzal do úvahy. Maximálne cvičil s vlastnou váhou tela. Kvôli karanténe má v nohách o 1500 kilometrov menej, ako mal mať. To musí cítiť.

A dá sa to dohnať?

Práve preto spravil v programe zmenu. Namiesto belgických klasikárskych jednorázoviek bude štartovať na Okolo Katalánska. Je to veľmi rozumné rozhodnutie – najazdí sa tam omnoho viac. Samozrejme, za štandardných okolností by išiel do Belgicka. Blížia sa monumentálne klasiky Okolo Flámska aj Paríž-Roubaix, klimaticky by mu to viac pasovalo.

Peter Sagan spolu s Petrom Zanickým. Foto: ARCHÍV PETRA ZANICKÉHO
peter sagan, peter zanický Peter Sagan spolu s Petrom Zanickým.

Keď oznamoval účasť na pretekoch v Katalánsku, povedal, že to, čo robia Van Aert s Van der Poelom, to je anarchia. Lepšie vyjadriť obdiv k súperom sa asi ani nedá…

Veru, aktuálne nad ostatnými vyčnievajú. Fandím im. Nie je však úplne šťastné, keď jazdia prakticky bez prestávky. Sezóna sa im skončila v októbri a hneď presedlali na cyklokros – teraz síce z toho ťažia, ale ak si neoddýchnu, doženie ich to. Telo to nevydrží. Hádam vedia, čo robia.

Neobávate sa ich dominancie počas celej sezóny?

Buď sa v pravý čas zastavia alebo im dôjde para. Inak si to neviem predstaviť.

Cyklistickú jar, ktorá je jedným z ich vrcholov, zrejme ešte vydržia. Čo by na nich mohlo platiť?

Na Tirreno-Adriatico nebola taktika ostatných postavená proti ním. Ak by sa tímy na nich zamerali, dokážu im naštrbiť psychiku ale aj samotný výkon. Uvidíme, ako to bude na Miláno-San Remo. Možno už tam budeme svedkami veľkej taktickej bitky. To by mohlo nahrať menším favoritom v závetrí.

Čaká ich osud Sagana, z ktorého súperi roky nespustili oči?

Presne tak. Ich jedinou výhodou je, že sú dvaja, ťažšie sa ostatným kuje taktika. Keď Peter vletel do profipelotónu, bol tam sám, ľahšie si ho ustriehli.

Djokovič, Nadal a Federer svorne tvrdia, že nebyť tých druhých, tenis už nehrajú. Motivuje Sagana prítomnosť Van Aerta s Van der Poelom?

Nemyslím si to. Samozrejme, súperov sleduje, no nerobí to ako ostatní. Motiváciu hľadá v sebe. Má vzácnu vlastnosť: nezávidí. Od detstva si pamätám, že s bratom Jurajom si vždy dobré výsledky dopriali. Navyše, Peter nové vychádzajúce hviezdy vôbec nerieši – nepozoruje ich, nekopíruje, vždy si ide vlastnou cestou.

Kalkulovanie v cyklistickom kalendári, aby sa im na pretekoch čo najviac vyhol, teda nehrozí?

Uňho určite nie. Keď je pripravený, nešpekuluje. Zaoberá sa sám sebou a nie tým, kto je s ním v pelotóne.

V sobotu bude štartovať na Miláno – San Remo. Dá sa tam uspieť aj bez ideálnej formy?

Ak by sa šlo Paríž-Roubaix, poviem, že určite nie. Aktuálne by bol bez šance. Doteraz v Taliansku vždy štartoval v pozícii veľkého favorita, no nikdy mu to nevyšlo. Teraz môže hrať v jeho prospech, že nepatrí ani medzi menších adeptov na triumf. Záleží, ako sa pôjde na predposlednom kopci – na Cipresse. Ak sa tam udrží s najlepšími, úplne by som ho neodpisoval. Opakujem, keď sa s ním počítalo, nevyhral, prečo by to nemohlo byť teraz naopak?

Peter Zánický (vpravo) a Peter Sagan v roku 2008. Foto: SITA, Nina Bednáriková
Zánický Sagan Peter Zánický (vpravo) a Peter Sagan v roku 2008.

Bora tam vyšle aj Pascala Ackermana. Viete si predstaviť, že by mu robil podporu?

Ani on nie je vo forme. Na Paríž-Nice veľa neukázal. Záverečné stúpanie na Poggio bude zrejme nad jeho sily. Nepoznám pohnútky športového riaditeľa Bory, no predpokladám, že bude hrať otvorenú hru. V talóne chce mať aspoň dve-tri karty – niekomu možno dá aj voľnú ruku. Jedno je však isté, vo forme, v ktorej je dnes Peter, naňho Nemci určite všetko nestavia. To by si nedovolili.

Sagan cez sociálnu sieť odkázal: ja sa vrátim. Dá sa odhadnúť, koľko mu to môže trvať?

Nevieme, aké stopy na ňom zanechal koronavírus. Je nevyspytateľný. Nie je to ako po zranení. Peter však nie je frustrovaný, pripravuje sa a neprepadá panike.

S prihliadnutím na to, čo ho na konci januára postihlo, s čím budete v tejto sezóne spokojný?

Pred sezónou by som povedal, že s víťazstvom na Miláno-San Remo, keďže ho ešte nemá. Tešil sa naň. Mňa by potešila veľká klasika – napríklad v konkurencii Van Aerta, Van der Poela a Alaphillipa. Nejaký triumf po epickom výkone, aby opäť dokázal všetkým pochybovačom, že nepatrí do starého železa. Potom by už ani nemusel štartovať na Tour de France, lebo či má sedem alebo osem zelených dresov, to už nie je podstatné – zle sa to počíta a ľudia to nakoniec aj tak zabudnú.

A všetko by mala zavŕšiť nová profesionálna zmluva…

Ak si nepovie, že už má toho dosť – a ja verím, že to tak nie je – Sagan bude naďalej veľkým ťahákom pre mnoho tímov. Jeho hodnota už nebude taká, ako keď podpisoval kontrakt s Borou. Ale nejakú dobrú zmluvu podpíše a ďalšie dva-tri roky ho ešte v pelotóne uvidíme.

Mal by to byť ambiciózny nemecký tím alebo niekto iný?

Poviem to takto: mám cyklistický šatník a veľmi sa mi nechce ho meniť (úsmev). So zveličením – to by bolo azda jediné mínus. Špekuluje so o tíme UAE Emirates, je to však komplikované, keďže ho viaže zmluva s americkým výrobcom bicyklov Specialized. Bude to ťažké rokovanie.

Peter spravil pre Boru-Hansgrohe na začiatku obrovskú službu. Dnes je z tímu veľký hráč a je zrejmé, že sa obklopuje viac nemeckými pretekármi. Predpokladám, že Sagan na konci sezóny odíde.

A potom si kúpite nový dres…

Som konfekčná veľkosť. To, čo je dobré Peťovi, sedí aj mne. Počkám si, čo mi pošle (smiech).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Miláno - San Remo #Peter Zanický