Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Van Aert a Van der Poel? To je anarchia. Ale ja sa vrátim

Peter Sagan sa čoskoro dočká štartu na cyklistických pretekoch, ktoré dosiaľ nikdy neabsolvoval.

15.03.2021 21:23 , aktualizované: 16.03.2021 15:07
Peter Sagan, Filippo Ganna Foto: ,
Peter Sagan (vpravo) a Filippo Ganna počas pretekov Tirreno - Adriatico.
debata

Najznámejší Slovák vo farbách tímu Bora-Hansgrohe sa v dňoch 22. – 28. 3. zúčastní na tradičnom etapovom podujatí Okolo Katalánska.

Znamená to, že zo Saganovho pôvodného programu vypadnú belgické klasiky E3 Saxo Bank Classic a Gent-Wevelgem in Flanders Fields. Všetky tieto preteky patria do prestížnej kategórie World Tour.

Účasť Sagana na jubilejnom 100. ročníku pretekov Okolo Katalánska potvrdili organizátori na twitteri textom:

„Trojnásobný majster sveta bude bojovať na Volte v jej storočnom vydaní vôbec po prvý raz.“

„Stratil som takmer všetok základ zo zimnej prípravy. Musím si ‚budovať‘ nohy a nájsť svoj rytmus. Počítam, že sa budem zlepšovať, etapu po etape, deň po dni,“ uviedol pre La Gazzetta dello Sport po prvej etape na pretekoch Tirreno – Adriatico, ktorou oneskorene odštartoval sezónu.

Pre Sagana majú vyložene prípravný a testovací charakter po vyše mesačnej neželanej pauze spôsobenej nákazou koronavírusom.

Na pretekoch, ktoré vyvrcholili v utorok záverečnou časovkou, bojovali hviezdy ako Wout van Aert, Mathieu van der Poel či majster sveta Julian Alaphilippe.

Sagan by sa rád pripojil, ale priznal, že momentálne nie je v takej forme. Zároveň ocenil, že v podaní tejto trojice či ďalších podobných jazdcov, má cyklistika úplne inú dynamiku.

Druhá etapa Tirreno - Adriatico so Saganom a spol. Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Cyklisti počas druhej etapy pretekov Tirreno -...

„Už to rozhodne nie je nudné, je to anarchia. Rád by som sa s nimi pobil o víťazstvá, ale teraz to ešte nejde. No vrátim sa,“ uviedol v rozhovore pre Het Laatste Nieuws.

Okrem Sagana sa z tímu Bora-Hansgrohe v Katalánsku predstavia z už potvrdených mien Nemec Lennard Kämna, Rakúšan Felix Grossschartner a Belgičan Jordi Meeus.

Účasť Petra Sagana na pretekoch Okolo Katalánska zhodnotil špecializovaný web VeloNews takto:

„Vybral si stúpania pred tradičnými klasikami na kockách, kde bol v minulosti úspešný. E3 Saxo Classic vyhral v roku 2014 a z pretekov Gent-Wevelgem vlastní až tri víťazstvá (2013, 2016, 2018). To zatiaľ posledné tam bolo v roku 2018 predzvesťou jeho triumfu na Paríž-Roubaix.“

Zo známejších mien pre celkové poradie štartujú na „Volta Ciclista a Catalunya“ 2021 Brit Chris Froome (Israel Start-Up Nation), Ekvádorčan Richard Carapaz (INEOS Grenadiers), Španieli Alejandro Valverde (trojnásobný víťaz) a Enric Mas (obaja Movistar) či Kolumbijčan Nairo Quintana (Team Arkéa Samsic).

Najväčšie triumfy Petra Sagana Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Triumf v 3. etape Eneco Tour 2016.

Najnovším prírastkom v štartovnej listine okrem Sagana sú aj dvaja skvelí cyklisti tímu UAE Emirates Švajčiar Marc Hirschi a Španiel David de la Cruz.

Preteky Okolo Katalánska majú sedem etáp. Začnú sa v známom prímorskom rezorte Calella a vyvrcholia v Barcelone. Podujatie je známe množstvom intenzívnych stúpaní a celkovo rôznorodým profilom od morského pobrežia až po vysoké hory.

V tretej a štvrtej etape budú cyklisti finišovať do kopca na Vallter 2000 vo výške 2150 ma na Port Ainé vo výške 1970 m. Ide o lyžiarske strediská v katalánskych Pyrenejach. Vlani sa preteky pre začínajúcu sa pandémiu koronavírusu neuskutočnili.

Ešte pred podujatím Okolo Katalánska by mal 31-ročný žilinský rodák absolvovať prvú monumentálnu klasiku sezóny Miláno – San Remo (20. 3.).

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Okolo Katalánska