Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovinský šampión končí ako 27-ročný. Pripomeňte si jeho tragikomédiu z Gira

Luka Pibernik je po Jonovi Dibbenovi, Axelovi Domontovi či Clementovi Chevrierovi ďalším cyklistom, ktorý pre nedostatok možností na prestupovom trhu predčasne ukončil profesionálnu kariéru.

07.01.2021 09:22
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Luka Pibernik (@luka_pibernik)

Niekdajší dvojnásobný slovinský šampión nedostal ponuku z tímu Bahrain McLaren na predĺženie spolupráce. Dvadsaťsedemročný Pibernik jazdil v jeho farbách uplynulé štyri roky a po vlaňajšej sezóne sa neúspešne snažil nájsť nový angažmán.

„To je z cyklistiky všetko. Bolo to milé a zábavné,“ oznámil na sociálnej sieti. „Ďakujem všetkým, čo mi pomohli dosiahnuť, čím som. Je čas na nové životné výzvy. Ďakujem a prajem šťastný nový rok,“ dodal.

Pibernik začal kariéru v tíme Radenska, v ktorom sa odrazil do sveta veľkej cyklistiky aj minuloročný šampión Tour de France a jeho krajan Tadej Pogačar.

Svetový cyklistický rebríček 2020 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
1. Primož Roglič (Slov./Jumbo-Visma) - 4237...

Rodák z Ľubľany Pibernik sa stal národným šampiónom v rokoch 2013 a 2015. Vyhral etapu na BinckBank Tour a predstavil sa aj na Tour de France ako jazdec stajne Lampre-Media.

Po prestupe do tímu Bahrain-Merida sa postavil na štart Gira d'Italia, dvakrát sa predstavil na Vuelte, absolvoval aj všetkých päť monumentov.

S jeho menom sa spája nezabudnuteľný okamih v Messine z z mája 2017. V 5. etape Gira oslavoval domnelé víťazstvo kolo pred koncom (do konca ešte zostávalo šesť kilometrov). Lapsus si uvedomil, keď ho dostihol pelotón. Napokon finišoval v druhej stovke.

Ukázalo sa, že za omyl mohol problém s vysielačkou. „Vybitá batéria zapríčinila, že nepočul, keď sme sa s ním snažili komunikovať. Je mladý, takéto veci sa stávajú,“ bránil ho hviezdny kolega Vincenzo Nibali. Pozrite si video:

debata chyba
Viac na túto tému: #Luka Pibernik