Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vraj je univerzálnejší ako Sagan. A môže vyhrať všetko

Mathieu van der Poel pripomína Petra Sagana. Začínal na cyklokrosovom bicykli, Slovák na horskom.

27.12.2020 14:53
Mathieu van der Poel Foto: ,
Mathieu van der Poel.
debata

Holandský šampión v októbri vyhral slávny monument Okolo Flámska a napriek zraneniu v záverečnej jednorazovke Bruggy-De Panne sa úspešne zapojil do Svetového pohára v cyklokrose – spolu s ďalším všestranným jazdcom a dlhoročným rivalom Belgičanom Woutom van Aertom.

Univerzalita vnuka legendárneho Raymonda Poulidora a syna cyklokrosového majstra sveta Adrieho van der Poela si nepochybne zaslúži veľký obdiv, objavujú sa však aj hlasy o hroziacom vyhorení.

„Je jednoducho silný. Nevieme, či je vrchár, lebo nikdy nejazdil preteky, podľa ktorých by sa dalo zistiť, či je dobrý aj na 20-minútovom stúpaní. Ale, samozrejme, je skutočne rýchly,“ povedal o ňom Matteo Trentin pre FloBikes, citoval ho aj portál Biker.sk.

Najlepší cyklisti histórie Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
18. Jacques Anquetil (vľavo, Fr.): 124...

„Je skutočne univerzálny, najmä v rýchlych dojazdoch do kopca a keďže prišiel zo sveta horských bicyklov a cyklokrosu, má niečo naviac ako my. A tiež je výborný šprintér," dodal taliansky klasikár a prirovnal ho k Saganovi:

„Je iba niekoľko ľudí ako je on. Sagan bol rovnaký, ale Van der Poel je asi ešte univerzálnejší jazdec ako Sagan. Keď sa Peter rozhodol, že ide na cestu, išiel na cestu a skončil s cyklokrosom a MTB.“

Van der Poel podľa Trentina zdoláva cyklistov v cyklokrose, na horskom bicykle i na ceste. No upozorňuje, že na konci MS 2019 sa dalo vidieť, že nie je neporaziteľný. Približne 12 kilometrov pred koncom mu došli sily a stratil nádeje na úspech.

Svetový cyklistický rebríček 2020 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
1. Primož Roglič (Slov./Jumbo-Visma) - 4237...

Podľa Sagana sa snaží „napchať dve nohy do jednej topánky“, čo je náročné. Podobný názor vyjadril aj Trentin. Ostro sledovaný Holanďan sa bude musieť rozhodnúť, čo chce robiť.

„Ak chcete vyhrávať veľké preteky, musíte pretekať dokonale. Nedá sa vyhrávať v cyklokrose, horskej i cestnej cyklistike. Je mladý a dokáže regenerovať, ale s vekom sa bude musieť rozhodnúť,“ pokračuje a dodáva:

„Môže vyhrať všetko. On je jednoducho iná liga ako my. Keď sa pozriete naňho, Van Aerta, Pogačara, Evenpoela – prišli do World Tour a ihneď majú výsledky. Keď ste raz na vrchole, je ťažké tam zostať a obhájiť svoje meno. Niekedy je to ešte ťažšie, ako vyhrávať.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Mathieu Van der Poel