Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úbohé, schytala UCI po treste pre Groenewegena. Ten sa k nemu vyjadril

Disciplinárna komisia Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) v stredu potvrdila deväťmesačný trest pre holandského cyklistu Dylana Groenewegena za to, že spôsobil strašidelný pád krajana Fabia Jakobsena.

12.11.2020 14:30
debata
Hrozivá kolízia v úvodnej etape Okolo Poľska Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Fabio Jakobsen (vľavo) padá po vytlačení...

Incident sa udial v závere úvodnej etapy augustových pretekov Okolo Poľska.

Groenewegen vytlačil Jakobsena v Katoviciach do bariér. Priamo na mieste ho museli oživovať a niekoľko dní strávil v umelom spánku.

Keďže dištanc má spätnú platnosť, jazdec nesmie zasiahnuť do súťažného diania do 7. mája 2021. Takýto dlhý trest je okrem dištancov za doping doteraz bezprecedentný. Tím Jumbo-Visma aj jazdec sa voči nemu môžu odvolať na Športový arbitrážny súd (CAS).

"Jazdec spolupracoval pri vyšetrovaní a akceptoval svoj trest. Zároveň súhlasil, že absolvuje niekoľko podujatí na podporu cyklistickej komunity.

UCI zdôrazňuje nevyhnutnosť vyšetrenia podobných incidentov a spravodlivé vyvodenie dôsledkov. Tiež neustále pracuje na zvýšení bezpečnosti pretekov," uvádza sa v stanovisku na webe únie.

Nielen 27-ročný Groenewegen, ktorý od nehody nejazdil na žiadnych pretekoch, čelí hnevu fanúšikov. Pod paľbu kritiky sa dostala aj UCI.

„UCI suspendovala Groenewegena do mája, ale odmietla prevziať zodpovednosť za šialený finiš, ktorý športoví riaditelia a cyklisti roky kritizovali a upozorňovali naň. Úbohé,“ napísal cyklistický novinár Mikkel Conde.

Viaceré osobnosti cyklistiky poukázali na nedostatky v bezpečnosti, o to viac, že nejde o jediný incident na Okolo Poľska. Minulý rok zahynul 22-ročný Belgičan Bjorg Lambrecht, ktorý vrazil do betónového priepustu pri ceste. Tragédia sa stala presne rok pred Jakobsenovou nehodou.

VIDEO: Hrôzostrašná kolízia (zábery nie sú vhodné pre citlivejšie povahy)

Groenewegen reagoval na Twitteri.

"Táto nehoda bude navždy čiernou stránkou mojej kariéry. Počas špurtu som vybočil zo svojej línie. Mrzí ma to, pretože chcem byť férovým šprintérom. Následky boli veľmi poľutovaniahodné a vážne.

Veľmi dobre si to uvedomujem a verím, že to bolo ponaučenie pre každého šprintéra. Správy o Fabiovom zotavovaní sledujem veľmi pozorne. Ostáva mi len dúfať, že sa jedného dňa vráti," napísal a dodal, že uzavretie trestu mu dáva nádej pozerať sa dopredu.

Cení si tiež podporu tímu Jumbo-Visma, rodiny a priateľov. „K tomu dňu (7. máju, pozn.) sa budeme blížiť spolu mentálne a fyzicky,“ dodal.

Jakobsen mesiacom absolvoval operáciu tváre, počas zákroku použili kúsok kosti z panvy na rekonštrukciu ústnej dutiny. Operácia bola podľa všetkého úspešná a už mu vybrali stehy.

Začiatkom budúceho roka ho čaká ďalšia operácia, počas ktorej mu majú implantovať novú sadu zubov, keďže po havárii mu zostal jediný a jeho tržné zranenia na tvári si vyžiadali 130 stehov.

Medzitým by sa mal už opäť posadiť na bicykel.

„Som rád, že som prežil,“ povedal 23-ročný Jakobsen po tom, ako sa mu jeho stav zlepšil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Poľska #Dylan Groenewegen #Fabio Jakobsen