Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan je rád, že nestratil fanúšikov: Nepočúvam, kto čo o mne hovorí

V špecifickej cyklistickej sezóne dosiahol v etapových koncovkách jeden triumf, šesť druhých a tri tretie miesta.

07.11.2020 09:04
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

V prestížnych klasikách Miláno – San Remo a Miláno – Turín skončil tesne pod pódiom. Peter Sagan v rozhovore pre denník Šport porozprával o netradičnom súťažnom období a vrátil sa aj k voľbe dvojkombinácie Tour de France – Giro d'Italia.

„Nikto také čosi nečakal, nikto na to nebol pripravený. Koronavírus nezasiahol len šport, ovplyvnil životy všetkých ľudí na celom svete. Je to pre všetkých rovnaké a musíme sa s tým vyrovnať, takže aj ja som musel nájsť cestu a spôsob, ako sa s tým budem vyrovnávať.

Na druhej strane ako profesionálni športovci by sme mali byť pre svoje okolie aj príkladom, tak sa nechcem sťažovať a zobral som to tak, ako to prišlo a prispôsobil som sa,“ vravel o špecifickosti prípravy a súťaženia v roku 2020.

Giro d'Italia 2020 Fotogaléria - 74 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza Gira pred gotickou katedrálou...

Všetko sa zmenilo

Spokojný bol predovšetkým s tým, že sa sezóna po dlhej prestávke vôbec začala a že sa dalo súťažiť.

„Na svoje sme si prišli my pretekári, ale myslím si, že spokojní boli aj priaznivci cyklistiky, ktorí sa dočkali súbojov, aj keď v obmedzenom režime. Väčšinou nemohli byť osobne svedkami cyklistického diania na podujatiach, kam v minulosti chodili, ale nič sa nedalo robiť,“ dopĺňa Žilinčan, ktorý sa pripravoval na tradičný program a tradičné preteky.

"Potom sa všetko zmenilo a chystal som sa na to, čo nás čakalo a na program, ako bol stanovený. Nad výsledkami sa nezamýšľam, vždy sa snažím všetko urobiť najlepšie, ako viem a dokážem.

A rovnako to bolo aj v tomto roku na každom podujatí, na ktorom som štartoval. Nepočúvam, kto čo o mne hovorí. Som rád, že som nestratil svojich fanúšikov, že som pre nich rovnaký, či sa mi darí a vyhrávam, alebo musím s nimi čakať na víťazstvo dlhší čas,“ pokračuje 30-ročný jazdec tímu Bora-Hansgrohe.

Nič nepodcenil

Vyjadril sa aj k hlasom, podľa ktorých sa pod jeho vystúpenie na talianskych klasikách a na Tour podpísala nielen dlhá prestávka, ale málo súťažných kilometrov pred reštartom.

„Ja to vôbec tak nevnímam. Mal som dosť času na to, aby som sa pripravil tak, ako som potreboval a nemám pocit, že som čosi podcenil alebo neurobil tak, ako som mal.

Vedel som, že sa mám v sezóne pripravovať predovšetkým na Tour de France a Giro d'Italia. I napriek tomu, že mi chýbalo viac pretekárskych kilometrov pred podujatiami grand-tours, som presvedčený, že všetko som zvládol dobre,“ reagoval.

Rebríček zárobkov tímov na Gire d'Italia Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
9. NTT Pro Cycling (na snímke Ben O' Connor):...

"Všetko sa však výsledkami nedá porovnávať. Raz vyhrávate všade kam prídete, inokedy sa triumfu nie a nie dočkať. Roky sa nedajú navzájom porovnávať. Každý je iný.

Ak vyhráte, ľudia čakajú, že to na druhý deň zopakujete. Medzi víťazstvom a druhým miestom je často po dvesto kilometroch len centimeter či dva. Veľmi málo. Ale víťazstvo to už nie je. Nepočíta sa to. História zapisuje len víťazov, na tých, ktorí stratia ten jeden centimeter, sa zabúda…“ pokračuje.

Nič nepodcenil

Prvýkrát sa len niekoľko dní po skončení Tour zúčastnil na Gire. Rovnako ako na francúzskych cestách skončil v bodovacej súťaži na celkovom druhom mieste:

"Bola to naozaj dosť ťažká dvojkombinácia, ale zvládol som ju a preto si žiadnu kritiku nepripúšťam. Nebol som jediný, kto sa pre ňu rozhodol. Túžil som štartovať na Gire a som spokojný.“

Záverečná etapa Gira a oslavy Ineosu Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Tao Geoghegan Hart a jeho kolegovia z Ineosu s...

Tohtoročné Giro bolo veľmi dramatické.

"Diváci si prišli na svoje, sledovanosť cyklistiky v médiách bola vysoká a určite k tomu prispeli aj zaujímavé súboje v záverečných etapách,“ dodáva Sagan.

Čo hovorí na názory, že by záver Gira, v ktorom bojovali o triumf mladíci, mohol predstavovať výmenu generácií vo svetovej špičke?

„Generácie sa môžu obmieňať, ale legendy zostávajú…“ podotkol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Giro d'Italia