Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bolesti po operácii. Alaphilippe prehovoril o zrážke s motocyklistom

Úradujúci cyklistický majster sveta Julian Alaphilippe z tímu Deceuninck-QuickStep neobviňuje z pádu na Okolo Flámska rozhodcu na motorke, s ktorým sa zrazil.

02.11.2020 14:26
debata (1)

Incident z polovice októbra ukončil Francúzove šance na víťazstvo, keď bol na monumente súčasťou vedúcej trojice s Belgičanom Woutom van Aertom a neskorším víťazom Mathieuom van der Poelom.

Po zrážke si jazdec tímu Deceuninck-Quickstep zlomil dve kosti v dlani pravej ruky. Podľa športového denníka L'Equipe ho operovali deň po nehode a zotavuje sa doma v Andorre. Pre spomínané periodikum poskytol minulý týždeň svoj pohľad na nehodu.

"Bol som za Van der Poelom na ľavej strane cesty a potom som prešiel na pravú, aby som bol v závetrí. Keď sa odtiahol, napálil som v plnej rýchlosti do motocyklistu.

Myslím si, že som na bicykli dostatočne zručný. Dokážem sa vyhýbať prekážkam a pretlačiť cez úzky priestor, ale v tomto prípade som nemohol nič robiť," opísal Alaphilippe.

Priznal, že počul názory, že nebol sústredený kvôli tomu, že v čase zrážke hovoril do mikrofónu.

„Aj keby som sa pozeral pred seba či za seba, mal ruky na riadidlách alebo nie, práve pil… Nič by sa nezmenilo. Keď sa Van der Poel v poslednej chvíli vyhol (motorke), nemohol som už nič robiť,“ dodal s tým, že spolu so súpermi išli rýchlo, a preto nepočul zvuk motorky.

"Nehovorím, že to bola chyba Van der Poela, pretože ma nevaroval a netvrdím ani to, že išlo o chybu motocyklistu, ten s tým nemal nič spoločné – nie, nie nie. Počul som, že motocyklista sa cíti vinný za to, čo sa stalo, ale nemusí sa trápiť.

Verím, že tento rozhovor ho o tom presvedčí. Určite ho neobviňujem, bol to pretekársky incident. Okrem toho nie som pomstychtivý. Van Aert aj Van der Poel mi potom poslali správy, a to bolo milé," dodal.

Alaphilippe svoj pád označil slovom strašidelný, počas svojej kariéry vraj žiaden podobný druh zrážky nezažil.

Obvykle viete, kedy sa to má stať. Napríklad prechádzate zákrutou, cesta sa šmýka a vy viete, že sa tomu nevyhnete, ale keď príde k takejto nehode…" odmlčal sa.

Pochvaľuje si, že sa cíti dobre, ale uvedomuje si, že mohol dopadnúť oveľa horšie:

"V dňoch po operácii som nečakal, že budem mať také veľké bolesti. Moja ruka bola veľmi opuchnutá a nespal som dobre.

Bolo dobré podstúpiť zákrok, aj keď toto nie je spôsob, ako som si predstavoval užívanie si zimnej prestávky. Som rád, že som doma a že už nebudem mať také bolesti."

Jeho tím Deceuninck-QuickStep sa v týchto dňoch stretne v Belgicku, čo 28-ročný Alaphilippe využije aj na návštevu chirurga v Herentalse.

„Dozviem sa, kedy budem môcť vysadnúť na bicykel, len tak, pre zábavu. Je jeseň a milujem všetky jej farby. Je to moje obľúbené ročné obdobie,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Flámska #Julian Alaphilippe