Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Roglič stratil červený dres. Izagirre má po daždivom triumfe Grand Tour triptych

Domáci cyklista Ion Izagirre zvíťazil v nedeľňajšej 6. etape 75. ročníka pretekov Vuelta a Espana. Jazdec stajne Astana zvládol 146,4 km dlhú trať z Biescasu do lyžiarskeho strediska Aramón Formigal za 3:41:00 h.

25.10.2020 19:23
debata

Druhý finišoval Kanaďan Michael Woods (EF Pro Cycling) a tretí skončil Portugalčan Rui Costa (SAE-Team Emirates). Červený dres získal Ekvádorčan Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ktorý z neho vyzliekol doterajšieho lídra Slovinca Primoža Rogliča z Jumbo-Visma.

Ion Izagirre si vďaka nedeľňajšiemu víťazstvu zabezpečil etapový triumf na každej z troch Grand Tour. Na Giro d'Italia sa tešil v roku 2012 a na Tour de France o štyri roky neskôr.

"Dnes to bol ťažký deň najmä kvôli počasiu, no zároveň sme vedeli, že zajtra je voľný deň, takže do toho môžeme dať všetko.

Bol to veľmi veľký únik, niektoré tímy tam mali aj troch cyklistov. V závere mi pomohol Gorka a ja som mal silu dotiahnuť to do úspešného konca," povedal etapový víťaz pre televízne kamery.

"Dnes sme odviedli veľmi dobrú prácu a toto je odmena. S Andreyom Amadorom sa nám išlo v daždi dobre, takže sme chceli zísť zjazd rýchlo s tým, že uvidíme, ako to pôjde vo finále.

Bolo tam veľa útokov. Ja som to stúpanie poznal, vypočítal som si vzdialenosť a zaútočil som v správny čas. Tento dres chceme udržať," povedal Carapaz.

Organizátori pripravili na nedeľu kratšiu etapu s tromi stúpaniami. Cyklisti najprv zdolali Alto de Petralba (3. kat., 6,2 km, 5,1%), potom Puerto de Cotefablo (2. kat., 13,1 km, 4%) a na záver 14,6 km dlhé stúpanie 1. kategórie do cieľa s priemerným sklonom 4,6 percenta. Etapa sa mala pôvodne skončiť na legendárnom Tourmalete, ale pre zlú pandemickú situáciu vo Francúzsku museli cieľ presunúť.

Po 25 km sa odtrhla vyše dvadsaťčlenná skupina, v ktorej bolo viacero špičkových vrchárov ako bratia Izagirreovci, Costa, Woods, Sergio Henao (SAE Team Emirates) či Guillaume Martin (Cofidis). Čoskoro si vypracovali náskok 1:30 min a aj keď sa Jumbo s lídrom Rogličom snažilo udržať ho pod dvoma minútami, náskok narastal. Balík mal 80 km manko už takmer štyri minúty. V tom momente sa dokonca Gorka Izagirre dokonca stal virtuálnym lídrom.

V úvodnom stúpaní sa situácia nezmenila, no na druhom už balík dokázal čo to stiahnuť z manka. Na zjazde v studenom a vlhkom počasí sa dostali na čelo hlavnej skupiny jazdci Ineosu a poriadne zvýšili tempo čo robilo problémy ostatným. Roglič mal navyše mechanický problém a musel vynaložiť veľa síl, aby sa vrátil do skupiny favoritov.

V tej zostalo na úpätí záverečného stúpania asi len 30 pretekárov. Zo skupiny v úniku zaútočil ešte na zjazde Gorka Izagirre a do stúpania si priniesol asi 20-sekundový náskok. V stíhacej skupine išiel aj jeho brat Ion. Práve on mal v závere kopca najviac síl a získal etapové víťazstvo.

V skupine favoritov prišlo k viacerým útokom, veľké problémy mal Roglič, čo využil Carapaz a s náskokom 43 sekúnd pred svojim súperom. PO etape si tak obliekol červený dres. Na druhé miesto celkového poradia sa posunul Brit Hugh Carthy (EF Pro Cycling) a tretí je Ír Dan Martin (Israel Start-Up Nation).

Fakty z Vuelty

Výsledky 6. etapy (Biescas – Aramón Formigal, 146,4 km): 1. Ion Izagirre (Šp./Astana) 3:41:00 h, 2. Michael Woods (Kan./EF Pro Cycling) +25 s, 3. Rui Costa (Port./SAE Team Emirates) rovnaký čas, 4. Robert Power (Aus./Sunweb) +27, 5. Michael Valgren (Dán./NTT Pro Cycling), 6. Guillaume Martin (Fr./Cofidis) obaja rovnaký čas, 7. Mattia Cattaneo (Tal./Deceuninck-QuickStep) +38, 8. Hugh Carthy (V.Brit./EF Pro Cycling) +48, 9. Gorka Izagirre (Šp./Astana) +53, 10. Sergio Henao (Kol./SAE Team Emirates) +55, … 12. Richard Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) rovnaký čas, … 20. Primož Roglič (SLovin./Jumbo-Visma) +1:38 min.

Celkové poradie: 1. Carapaz 24:34:39 h, 2. Carthy +18 s, 3. Dan Martin (Ír./Israel Start-Up Nation) +20, 4. Roglič +30, 5. Enric Mas (Šp./Movistar) +1:07 min, 6. Felix Grossschartner (Rak./Bora-Hansgrohe) +1:30, 7. Marc Soler (Šp./Movistar) +1:42, 8. Esteban Chaves (Kol./Mitchelton-Scott) +2:02, 9. David de la Cruz (Šp./SAE Team Emirates) +2:46, 10. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +3:00

Bodovacia súťaž: 1. Roglič 79, 2. Carapaz 61, 3. D. Martin 57

Vrchárska súťaž: 1. Tim Wellens (Belg./Lotto-Soudal) 19 b, 2. Carapaz 18, 3. D. Martin 16

debata chyba
Viac na túto tému: #Vuelta #Primož Roglič #Ion Izagirre