Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najdlhšiu etapu skrátili, cyklistov odviezli autobusy. Bude mať ich protest dohru?

Mala to byť najdlhšia etapa na tohtoročnom Gire, napokon je všetko inak. Pôvodných 258 kilometrov cyklisti vo štvrtok neabsolvujú.

23.10.2020 12:01 , aktualizované: 14:54
Wilco Kelderman Foto: ,
Wilco Kelderman v ružovom drese na štarte 19. etapy Gira.
debata

Po ich proteste v daždivom počasí prišlo ku skráteniu etapy, napokon absolvujú 124,5 kilometrov so štartom v Abbiategrasse, pôvodné správy hovorili o 180, 150 či dokonca 107 kilometroch. Finišovať sa bude v Asti ako podľa pôvodného plánu.

Štart etapy v Lombardsku sprevádzal lejak a chladné počasie. Pretekári sa pomalým tempom vydali na trať. Niekoľkokrát zastavili, diskutovali s organizátormi a žiadali ich o skrátenie etapy. Napokon dosiahli svoje.

Celý pelotón vrátane slovenského reprezentanta Petra Sagana následne nasadol do tímových autobusov a presunul sa na miesto nového štartu.

Už vo štvrtok večer naznačili cyklisti veľkú nespokojnosť. Po dvoch supernáročných dňoch v Alpách, počas ktorých nastúpali tisícky výškových metrov, už nemali chuť na ďalšiu veľkú porciu kilometrov.

Napokon, podobné dĺžky sú zvykom skôr na jednodňových klasikách ako na etapových pretekoch. Trend je opačný. Za protestom stáli dve stajne – Lotto Soudal a AG2R La Mondiale.

Riaditeľ pretekov Mauro Vegni vyhlásil, že nesúhlasí s rozhodnutím pretekárov a zvažuje právne kroky. Piatková situácia tak zrejme bude mať dohru.

Vzbura pelotónu priniesla na talianske cesty nevídanú drámu. So šťastným koncom pre Josefa Černého z CCC. Víťazstvo je pre 27-ročného Čecha životným úspechom.

Ak sa nič nepredvídané nestane, Giro vyvrcholí v nedeľu časovkou v Miláne. Okrem piatkovej rovinatej etapy je na programe v sobotu horská etapa s cieľom v Sestriere.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Giro d'Italia