Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pôvodne mal byť len náhradník. Na Gire sa schyľuje k prekvapeniu

Pôvodne mal byť len záložný plán v prípade, ak by to s Remcom Evenepoelom ako lídrom tímu Deceuninck - Quick Step nevychádzalo podľa predstáv.

18.10.2020 10:58
Joao Almeida Foto: ,
Joao Almeida na Giro d´Italia 2020.
debata

Lenže 20-ročný belgický „superman“ Evenepoel má od augustových pretekov Okolo Lombardska po sezóne – zlomenina panvy, pomliaždené pľúca po páde do rokliny. Preto Joao Almeida dostal šancu stať sa prvýkrát v kariére lídrom tímu pre celkovú klasifikáciu na trojtýždňových pretekoch. A zatiaľ mu to ide na jednotku.

„Jazdiť štrnásť dní je nová skúsenosť a to ma čaká ešte jeden týždeň. Dosiaľ to bolo najviac na Baby Giro (preteky do 23 rokov – pozn.) desať dní,“ poznamenal Joao Almeida, nečaký líder Giro d'Italia.

Sobotnú časovku z Conegliana do Valdobbiadene (34,1 km) zvládol 22-ročný debutant ako šiesty najlepší a v celkovom poradí zvýšil náskok pred Holanďanom Wilcom Keldermanom (Sunweb) zo 40 na 56 sekúnd. Tretí Španiel Pello Bilbao (Bahrain – McLaren) už zaostáva výraznejšie – 2:11 min. A to pred časovkou s jedným krátkym, ale takmer 12-percentným stúpaním, vyjadril Almeida obavy, že takú dlhú jazdu proti chronometru súťažne v kariére dosiaľ neabsolvoval.

„Mal som plán, ktorý som aj naplnil. V stúpaniach som na to viac zatlačil, lebo tam je najjednoduchšie niečo získať v porovnaní so súpermi. Neskôr som v zjazdoch trochu odpočíval. V strednej časti trate som s tým trochu bojoval, ale nechal si dostatok síl na silnejší záver. Bol to tak trochu experiment, lebo takú dlhú časovku som predtým nikdy nejazdil a chýbali mi skúsenosti,“ vravel Almeida, cituje ho špecializovaný portál cyclingnews.com.

Po odstúpení Britov Gerainta Thomasa, Simona Yatesa či Holanďana Stevena Kruijswijka mali byť najväčšími favoritmi na legendárny ružový dres domáci matador Vincenzo NIbali či dánsky univerzál Jakob Fuglsang. Fakty sú však také, že po 14. etape Nibali zaostáva na piatej priečke za Almeidom 2:30 min a Fuglsang na 12. mieste dokonca 4:08 min. Lenže zdanie môže klamať. Stotretí ročník Gira však zďaleka nie je rozhodnutý.

Giro d'Italia 2020 Fotogaléria - 74 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza Gira pred gotickou katedrálou...

Čo sa týka Almeidu, dosiaľ nevyhral ani jednu etapu. Nikdy však nechýbal vpredu v dôležitých okamihoch. V časovkách skončil druhý a šiesty, v 3. etape pri výjazde na Etnu len o máličko zaostal za najlepšími vrchármi a odvtedy je v ružovom drese lídra. Pripísal si aj dve tretie miesta a jedno druhé.

V piatok v Monselice v etape s klasikárskym záverom mu Diego Ulissi vyfúkol víťazstvo o pár centimetrov. „Získal som toho na súperov dosiaľ viac ako som čakal. Platí to najmä v prípade Keldermana a Nibaliho, čo je veľmi pozitívne. Som už trochu unavený, ale to sme asi všetci. Je to moja prvá Grand Tour a každý deň sa učím. Sám neviem odhadnúť ako zareagujem v poslednom týždni. Budem bojovať,“ dodal Almeida.

Posledný týždeň ponúka až štyri mimoriadne náročné horské etapy s dojazdami do talianskych lyžiarskych stredísk. Už v nedeľu bude pelotón stúpať do Piancavalla (1288 m), v utorok bude etapa vrcholiť v Madonne di Campiglio (1514 m), v stredu v Laghi di Cancano (1935 m), ale predtým cyklisti absolvujú výjazd na najvyšší bod pretekov Passo di Stelvio vo výške 2746 m.

Napokon predposledná 20. etapa bude v sobotu vrcholiť v Sestriere (2039 m) a cestou do tohto svetoznámeho lyžiarskeho strediska sa cyklistom postaví do cesta aj Colle dell'Agnello (2733 m). Už len „prežiť“ tieto etapy bude veľká skúška odolnosti aj pre Petra Sagana, ktorému stále patrí 2. priečka v súťaži o cyklámenový dres určený pre víťaza bodovacej súťaže. Za francúzskym lídrom Arnaudom Démarom zaostáva o 37 bodov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Giro d´Italia 2020 #Joao Almeida