Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spomienka na Sagana: Všetci sme boli z neho ako obarení

Bol jedným z jeho prvých cyklistických tútorov v profesionálnom pelotóne. Najprv Petrovi Saganovi dával vzácne rady, o pár rokov mu už pomáhal získať prvý zelený dres na Tour de France.

10.10.2020 06:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan na štarte 4. etapy Gira.
debata (3)

Talian Alessandro Vanotti (40) vie najlepšie, čo znamená kombinácia TdF – Giro d'Italia. Absolvoval ju štyrikrát. „Je to úžasná skúsenosť, pretože počas jednej sezóny vystavíte telo dvom najnáročnejším skúškam vo svete cyklistiky. Spravilo to zo mňa športovca do špiku kosti,“ vraví bývalý pretekár Liquigasu.

Čo znamená Giro pre Talianov?

Históriu cyklistiky od čias Fausta Coppiho, Gina Bartaliho až po súčasnosť s Vincenzom Nibalim. Je to podujatie nielen pre fanúšikov, ale pre všetkých Talianov. Doslova. Celá krajina sa na tri týždne odeje do ružovej farby. Samozrejme, aj tieto preteky ovplyvní pandémia koronavírusu, ale stále to bude skvelá talianska párty.

V čom je toto podujatie lepšie ako slávnejšia Tour de France?

Oboje sú najlepšie preteky na svete. Zvýrazňujú rivalitu medzi našimi národmi na športovom i organizačnom poli. Majú síce odlišný profil, no pre oba štáty znamenajú veľmi veľa. Giro sa z roka na rok zlepšuje – ako Talian a bývalý profesionál som na toto podujatie hrdý.

Giro d'Italia 2020 Fotogaléria - 74 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza Gira pred gotickou katedrálou...

Prekvapilo vás Saganovo rozhodnutie štartovať na talianskych cestách?

Nečakal som to. Všetci vedia, že v minulosti sa zameriaval predovšetkým na Tour. Kdesi v kútiku duše som však vždy dúfal, že predtým, ako odloží bicykel, si spomenie aj na nás. To, že sa to stalo už teraz, je úžasné nielen pre Giro, ale aj pre cyklistiku ako takú.

Myslíte si, že bude silnejší ako na septembrovej Tour?

Vo Francúzsku to zrejme nebol stopercentný Sagan. Som si istý, že teraz sa bude zo dňa na deň zlepšovať. Poznám ho, je to veľký šampión, pôjde po každej príležitosti zvíťaziť. Potrebuje to nielen on, ale aj jeho tím Bora-Hansgrohe.

Zrejme nepochybujete o tom, že si odvezie aspoň jeden triumf…

Ani náhodou. Napokon, sledovali ste druhú a štvrtú etapu? K víťazstvu vôbec nemal ďaleko. V utorok to bolo iba o pár milimetrov. Peter si určite naštudoval trať a vybral dni, ktoré svedčia jeho cyklistickej povahe. Niekde mu to určite vyjde.

Alessandro Vanotti s Petrom Saganom a Maciejom... Foto: Archív A. V.
Alessandro Vanotti, Peter Sagan, Maciej Bodnar Alessandro Vanotti s Petrom Saganom a Maciejom Bodnarom na tohtoročnom Gire.

A čo cyklámenový dres?

Samozrejme, aj tu má obrovskú šancu. Záleží, ako sa rozhodne. Absolvovať dve Grand Tour v priebehu pár týždňov nie je jednoduché. Navyše, Giro sa na rozdiel od tohto ročníka jazdí vždy pred TdF. Vyžaduje si to odlišnú stratégiu, Sagan ju bude priebežne prehodnocovať.

V minulosti ste kombináciu Giro – Tour absolvovali štyrikrát. Čo bolo na nej najnáročnejšie?

V prvom rade je to úžasná skúsenosť, pretože počas jednej sezóny vystavíte telo dvom najnáročnejším skúškam vo svete cyklistiky. Zároveň to bolo veľmi obohacujúce – umožnilo mi to stať sa športovcom do špiku kosti, skúseným mužom oddaným pre tím.

Po krátkom, iba dvojtýždňovom voľne, je to teraz ešte ťažšie…

Veru, bude to masaker. Čas na zotavenie bol príliš krátky. Navyše, Giro sa začalo na Sicílii, kde je slnečno a horúco, pelotón sa však rýchlo presunie do hôr, kde je chladno. Extrémne zmeny znamenajú pre všetkých značnú dávku rizika. Tohtoročná kombinácia je len pre vyvolených pretekárov, ktorí sa musia absolútne podriadiť – viesť usporiadaný život s pravidelným spánkom a mimoriadnym dôrazom na regeneráciu. Inak to jednoducho nepôjde.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

@letourdefrance . . . @vanotti_ale #teamliquigas #tourdefrance2011 #vanotticyclecamp

Príspevok, ktorý zdieľa VANOTTI CYCLE CAMP (@vanotti_ale),

S akou radou by ste vyslali Sagana na Giro?

Pár dní pred začiatkom pretekov sme sa stretli v jednom z hotelov na Sicílii. Je to veľmi zlatý chlapec, ktorý si vypočuje druhých aj napriek tomu, že sám je veľký šampión. Pri cyklistoch jeho kalibru to je mimoriadne ojedinelé. Vravel som mu, aby žil zo dňa na deň, z etapy na etapu, vybral si tie, o ktorých si myslí, že mu budú sedieť. Peter je múdry chlap, najlepšie vie, čo má robiť. Nepotrebuje veľa rád.

Je známe, že Sagan má rád Taliansko. V okolí má Talianov – športového manažéra Lombardiho, mediálneho manažéra Uboldiho i obetavého domestika Daniela Ossa. Je aj Sagan tak trochu Talian?

A viete, že áno? Túto krajinu nosí v srdci. Napokon, s talianskym Liquigasom vtrhol do svetovej cyklistiky. Na tie roky spomínam azda najradšej, boli sme výborná partia, vládli medzi nami vzťahy, aké sa inde v pelotóne nevidia. Peter cítil podporu od každého z nás. Nepreženiem, ak poviem, že sme žili ako veľká rodina. A tomu zodpovedali aj výsledky. Boli to pre nás zlaté časy a z Petra spravili jazdca, akým je dnes.

Mnoho pretekárov tvrdí, že najradšej jazdia v Taliansku – kvôli uvoľnenej atmosfére a dobrému jedlu. Ak by k vám prišiel Sagan na obed, čo by ste mu uvarili?

(smiech) Presne toto vám určite potvrdí aj Peter. Taliansko je úžasné – keď si ho predstavujete, určite vám zíde na um naša architektúra, kultúra a – samozrejme – aj skvelá kuchyňa. Ale dovoľte, aby som v tomto prípade prenechal miesto svojej manželke. Je oveľa lepšia kuchárka ako ja. Peter by sa oblizoval až za ušami. Najprv by mu určite uvarila naše tradičné jedlo z Bergama, odkiaľ pochádzam – pečeného králika na polente.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Forza #AlessandroVanotti, torna presto in gruppo! #giroditalia #giro #astanateam #astana

Príspevok, ktorý zdieľa Manu (@manumagicaemi),

Čo na Saganovi najviac obdivujete?

Bezstarostnosť. Spôsob života nielen na bicykli – je stále pozitívny a usmiaty. Je veľmi charizmatický, v skupine pôsobí ako skvelý motivátor. Bolo mi cťou spolupracovať s ním na tréningoch i pretekoch. Je úžasný športovec i človek.

Spoločných zážitkov máte zrejme neúrekom…

Rád spomínam na preteky Okolo Kalifornie 2012, kde vyhral päť etáp. A hneď na to získal prvý zelený dres na Tour de France a tri vzácne triumfy. Ale mám aj iné pekné zážitky, napríklad jeho prvý prípravný kemp v Liquigase – bol taký mladý a zároveň taký dobrý. Všetci sme boli z neho ako obarení.

Rád jazdil vedľa mňa, pýtal sa ma na výživu, ako sa správať v pelotóne, ako trénovať. Raz sme sa pripravovali kdesi v horách, boli sme spolu na konci skupiny a z ničoho nič sa ma opýtal, na čo je vlastne dobrá takáto zaberačka… Je to absolútny zjav (smiech).

Má 30 rokov. Koľko podľa vás ešte vydrží medzi elitou?

Len sa pozrite na to, čo stále dokáže. Ak bude chcieť, tak tri, štyri roky sa v pohode udrží medzi najlepšími.

Médiá tvrdia, že na Gire je pod tlakom, lebo na Tour nevyhral zelený dres ani etapu. Údajne by mohol v budúcnosti stratiť aj miesto v tíme…

Peter? Ten nevie, čo je tlak. Ak uňho predsa existuje, transformuje to do vnútornej sily a počas pretekov jazdí pokojne.

Keď nezvíťazí, ihneď preladí na ďalší deň a uvažuje, čo príde a nie, čo bolo. Pochopiteľne, očakávania od neho sú veľké, je elitný jazdec a celebrita zároveň. Ale nepripúšťa si to. Dobre si uvedomuje, kto je a čo dosiahol.

Predsa len, ak by mal o rok z Bory odísť, kde by ste ho radi videli?

Mám pocit, že v nemeckom tíme sa mu páči – má okolo seba ľudí, ktorým dôveruje. Okrem slovenskej bunky aj Macieja Bodnara a Daniela Ossa, nasledujú ho ešte zo spoločných sezón v Liquigase.

Ťažko sa mi k tomu vyjadruje, nežijem v tej stajni, nerád by som situáciu hodnotil iba na základe klebiet. Ak by som však pripustil, že odíde, záujem bude obrovský. Ponuky prídu z každej strany. V takom prípade by som mu odporučil, aby si vybral tím, ktorý mu najviac vyhovuje po ľudskej stránke.

Chcel by som ho vidieť v uvoľnenej zostave, nie v nejakom belgickom tíme, ktorý je predurčený víťaziť na jednorazových klasikách. Uspel by aj tam, som však presvedčený, že Peter bude radšej trénovať v ústraní, bez stresu a nekonečných nárokov na veľké výsledky.

Alessandro Vanotti (40)

Je bývalý taliansky cyklista. Pôsobil v profesionálnych tímoch Milram, Liquigas a Astana. Absolvoval devätnásť podujatí kategórie Grand Tour (9× Giro d'Italia, 5× Tour de France, 5× Vuelta). Reprezentoval na svetovom šampionáte 2013 vo Florencii a Európskych hrách v Baku. Dnes vlastní spoločnosť, ktorá organizuje tréningové kempy pre amatérskych cyklistov. Zároveň je ambasádorom a technickým konzultantom firmy Trek. Na Giro d'Italia spolupracuje s denníkom Gazzetta dello Sport.

Najhorúcejší adepti Gira na cyklámenový dres Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
 Peter Sagan (SR/Bora-Hansgrohe).

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Giro d'Italia #Alessandro Vanotti