Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Saganov premožiteľ cibril vhodenie bicykla do cieľa. Valach: Triumf je blízko

Šprintérska 4. etapa na Giro d'Italia priniesla mimoriadnu vyrovnanú koncovku, po ktorej chvíľu nikto nevedel, kto je víťaz.

07.10.2020 11:01
Peter Sagan, Arnaud Démare Foto: ,
Petra Sagana (v strede) odsúva na druhé miesto Arnaud Démare (vpravo).
debata

Až fotofiniš ukázal, že Arnaud Démare v sicílskom mestečku Villafranca Tirrena o niekoľko centimetrov zdolal Petra Sagana a ten zasa Davida Balleriniho. Toto trio vhodilo takmer súčasne predné koleso svojho bicykla do cieľovej čiary, ako keby si to predtým spolu nacvičovali.

"Myslel som si, že som tretí alebo druhý. Očkom som zaregistroval, že Ballerini so spolujazdcami z Deceunincku akoby začali oslavovať.

Tak som si myslel, že mu asi cez slúchadlá dali vedieť, že zvíťazil. Vravel to dokonca jeden z ich športových riaditeľov. Potom zrazu vyhlásil ako víťaza mňa a pocítil som veľkú radosť," uviedol Arnaud Démare, cituje ho denník L'Equipe.

Giro d'Italia 2020 Fotogaléria - 74 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza Gira pred gotickou katedrálou...

Dvadsaťdeväťročný Francúz patrí dlhodobo medzi šprintérsku elitu cestnej cyklistiky, ale v tejto podivuhodnej sezóne poznačenej koronavírusom je nečakane najlepší. Aspoň čo sa týka počtu víťazstiev.

Od letného reštartu 5. augusta ich nazbieral jedenásť, aj keď väčšinu na podujatiach nižšej kategórie. Druhé kariérne z Giro d'Italia sa zrodilo aj preto, že športoví riaditelia tímu Groupama-FDJ mu nedali šancu predstaviť sa na Tour de France.

Prednosť tam dostal vrchársky tím na podporu Thibauta Pinota, ktorý sklamal a skončil až na 29. mieste. Teraz Démare oprávnene cíti satisfakciu.

"Dal som všetko do prípravy na Giro a to platí aj o celom našom tíme. Veľa sme trénovali aj vhodenie bicykla do cieľovej čiary a práve dnes sa to veľmi oplatilo.

Samozrejme, nič by mi nepomohli dobré nohy, keby spolujazdci z tímu neustáli aktivitu jazdcov Bora-Hansgrohe v stúpaní a nepotiahli ma do dobrej pozície pred záverom etapy," skonštatoval Démare.

Z jeho najčerstvejšieho víťazstva nemal radosť najmä Peter Sagan. Slovenský líder tímu Bora-Hansgrohe je po štvrtej etape priebežne majiteľom cyklámenového dresu pre lídra bodovacej súťaže s náskokom 5 bodov práve pred Démarem.

Najhorúcejší adepti Gira na cyklámenový dres Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
 Peter Sagan (SR/Bora-Hansgrohe).

Forma trojnásobného majstra sveta má stúpajúcu tendenciu, aj keď sa zatiaľ nestal 99. pretekárom, ktorý by získal etapové prvenstvá na všetkých troch podujatiach Grand Tour.

Zatiaľ ich má dvanásť z Tour de France a štyri z Vuelty. Na svojom premiérovom Gire už dvakrát finišoval na druhom mieste.

„Peter prehral šprint o vlások, v skutočnosti viac už nemohol urobiť. Je stále rýchlejší a silnejší. Tešíme sa z toho, víťazstvo sa už blíži,“ uviedol Ján Valach, športový riaditeľ tímu Bora-Hansgrohe, na tímovom webe.

Giro d´Italia 2020 - profily etáp Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Giro d´Italia 2020 - 1. etapa.

"Každý jazdec prežíva vo svojej kariére obdobie, v ktorom robí všetko dobre, ale nepraje mu šťastie. Musí počkať a naďalej pracovať. Všetko, čo ma prísť, nakoniec príde. My mu stále veríme a on verí nám,“ vravel Valach predtým pre web Cyclingnews.

Svoje šprintérske kvality Sagan v stredu zrejme nepreukáže. Piata etapa 103. ročníka Giro d'Italia bude mať veľmi zvlnený charakter a najmä dĺžku 225 km.

Na pelotón čakajú na trase Mileto – Camigliatello Silano dve vrchárske prémie III. kat. a tesne pred cieľom aj náročná „jednotka“.

Na vrchol Valico di Montescuro vo výške 1612 m v regióne Kalábria sa budú štverať 22,7 km dlhým stúpaním s priemerom 5,7% a maximom až 18%. Stúpanie vyvrcholí 11 km pred cieľom, do ktorého bude nasledovať zjazd.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Giro d'Italia #Arnaud Démare