Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Top favorita zostrelila fľaša ešte pred štartom. Z Gira odstúpil

Na Giro d'Italia patril medzi absolútnych favoritov na víťazstvo. Geraint Thomas, líder Ineosu, víťaz Tour de France 2018, je však z hry von. Pred začiatkom 3. etapy škaredo spadol.

06.10.2020 09:10 , aktualizované: 12:43
Geraint Thomas Foto: ,
Doudieraný Geraint Thomas počas 3. etapy Gira.
debata (4)

Možno si myslíte, že cyklisti štartujú ako monoposty formuly 1. Vystrelia z pevného miesta vpred…

No nie je to tak. Pred ostrým štartom sa pelotón pár desiatok kilometrov vezie za sprievodným vozidlom. Z neho dáva riaditeľ podujatia pokyn na ozajstný štart. V týchto chvíľach sa pretekári nikam neponáhľajú, zväčša debatujú a vtipkujú.

Giro d'Italia 2020 Fotogaléria - 74 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza Gira pred gotickou katedrálou...

V pondelok akosi zabudli na tento pekný zvyk. V neutrálnej zóne sa rútili talianskou dedinkou mierne klesajúcim svahom rýchlosťou 65 km/h. Zo záberov je zrejmé, že britskú hviezdu poslala na zem plná fľaša s vodou. Tá zrejme omylom vypadla niektorému pretekárovi z bicykla – dopĺňanie energie je totiž počas prvých 30 kilometrov zakázané.

Následky boli fatálne. Thomas si síce ešte sadol na bicykel a pokračoval, ale otrasený prišiel do cieľa s obrovským mankom. Na slávnej Etne stratil na víťaza viac ako dvanásť minút.

Najhorúcejší adepti Gira na cyklámenový dres Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
 Peter Sagan (SR/Bora-Hansgrohe).

Hoci večerné vyšetrenia neodhalili žiadne zlomeniny po opätovnej kontrole v utorok ráno sa rozhodol odstúpiť.

Vyšetrenia totiž odhalili fraktúru panvy, informovala agentúra AFP.

„Je to frustrujúce. Do týchto pretekov som dal veľa spravil som všetko, čo sa dalo a cítil som sa dobre, takže nie je príjemné takto skončiť. Dnes som chcel štartovať, ale mal som pocit, že niečo nie je v poriadku, tak som absolvoval ďalší sken,“ povedal Thomas.

Pozrite si video jeho pádu:

„Nové röntgenové vyšetrenie objavilo malú fraktúru v spodnej časti panvy, ktorá nebola viditeľná na pondelkových snímkach,“ objasnil lekár Ineosu Phil Riley. Podľa jeho slov musel odstúpiť, v opačnom prípade by riskoval zhoršenie stavu.

Thomas odštartoval tohtoročné Giro štvrtým miestom v časovke a pred osudnou treťou etapou bol tretí v celkovej klasifikácii. Talianske preteky WorldTour nedokončil ani v roku 2017, keď predčasne skončil pre zranenie kolena.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Giro d´Italia #Geraint Thomas