Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan si v debute takmer obliekol modrý dres. Veterná časovka pre majstra sveta

Domáci cyklista Filippo Ganna triumfoval v úvodnej etape 103. ročníka Giro d'Italia a obliekol si ružový dres pre celkového lídra.

03.10.2020 16:51 , aktualizované: 21:26
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan počas úvodnej časovky pretekov Giro d'Italia.
debata (3)

Jazdec stajne Ineos Grenadiers zvládol 15,1 km dlhú individuálnu časovku z Monreale do Palerma časom 15:24 min.

Na druhom mieste finišoval Portugalčan Joao Almeida (Deceuninck-QuickStep) a tretí skončil Dán Mikkel Bjerg (SAE Team Emirates), obaja s mankom 22 sekúnd. Slovák Peter Sagan v drese Bora-Hansgrohe obsadil pri premiére na Gire 106. miesto (+1:50 min).

Čerstvý majster sveta z Imoly predviedol výborný výkon a prišiel si po ďalší veľký úspech v kariére, keď vyhral hneď pri svojej premiére na jednej z troch Grand Tours. Zároveň sa prezliekol z dúhového dresu pre svetového šampióna do ružového pre lídra Gira.

Giro d'Italia 2020 Fotogaléria - 74 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza Gira pred gotickou katedrálou...

„Som veľmi šťastný, že som vyhral v tomto drese a chcel by som sa poďakovať celému tímu za podporu a nomináciu na Giro. Teším sa, že si zajtra užijem ružový dres,“ povedal v televíznom rozhovore dvadsaťštyriročný Talian.

Peter Sagan si takmer obliekol modrý dres pre najlepšieho vrchára, no nakoniec mu ušiel o jedinú sekundu. Na úvodnom meranom úseku do kopca ho zdolal len Nemec Rick Zabel z Israel Start-Up Nation (1:35 min).

Organizátori pripravili na úvod technickú trať, na ktorej sa bojovalo o etapové víťazstvo, ružový dres ale aj o modrý dres vrchárskej súťaže. Ten udelili najrýchlejšiemu pretekárovi na úvodnom úseku, ktorý išiel do kopca ku Monrealskej katedrále.

Najhorúcejší adepti Gira na cyklámenový dres Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
 Peter Sagan (SR/Bora-Hansgrohe).

Potom nasledoval dlhý technický zjazd s viacerými nebezpečnými zákrutami a posledných šesť km sa išlo po rovine až do cieľa. Cyklistom však narobil veľké problémy vietor, ktorý fúkal hlavne v prvej polovici pretekov, a aj nekvalitný asfalt na niektorých miestach.

Favoriti na etapový triumf boli rozhodení po celom štartovom poli. Hneď ako prvý odštartoval šesťnásobný majster Británie v tejto disciplíne Alex Dowsett (Israel Start-Up) a zo štvrtého miesta ďalší ašpirant na triumf Victor Campenaerts (NTT).

Obaja však mali smolu, Dowsett takmer narazil a neskôr mal technické problémy, Campenaerts skončil na zemi a po príchode do cieľa bol veľmi roztrpčený:

„Cesty sú celé od oleja a bol tam nekvalitný asfalt. Tu veľa neprší a ak organizujete preteky, kde sa ide okolo 100 km/h, musíte vyčistiť povrch. Organizátori to mali vyčistiť. Som sklamaný.“

Peter Sagan vyštartoval z 22. miesta, jeho prvý medzičas na kopci bol dlho najlepší, naplno išiel aj v zjazde, no silný vietor ho v niektorých miestach posúval zo strany na stranu a tak k záveru už neriskoval.

Do cieľa prišiel bez problémov s časom 17:14 min.

"Bola to dosť rýchla časovka a vietor bol oveľa silnejší ako sme mali dnes ráno pri obhliadke trate. Bolo to trochu iné, ako som čakal. Dal som maximum do prvého stúpania a potom som sa sústredil len na cieľ.

Pre mňa to bolo v pohode, ale myslím si, že to bude pre jazdcov z GC dosť nebezpečné. Všetko závisí od vetra. Z kopca idete dosť rýchlo, v priemere 60 – 65 km/h a v meste bolo cítiť neočakávané silné nárazy zboku, ktoré komplikujú jazdu. Moja maximálna rýchlosť bola 101 km/h, takže som musel byť veľmi sústredený," uviedol Sagan prostredníctvom facebooku.

Ešte pred ním stanovil najlepší čas Portugalčan Joao Almeida (Deceuninck-Quickstep), ktorý sa výborne vyrovnal s náročnými podmienkami a v cieli mu namerali 15:46 min. Tento čas ohrozil až 59. na štarte Tobias Foss (Jumbo-Visma), no nakoniec zaostal o deväť sekúnd. Dvojnásobný majster sveta Rohan Dennis (Ineos Grenadiers) sa rozhodol neriskovať.

„Na kopci to bolo fajn, v podstate aj v zjazde, ale keď som bol na tej dlhej rovnej ceste, bolo to príliš nepredvídateľné. Keď ma chytil vietor, niekoľkokrát som musel prestať šliapať, myslel som si, že skončím v plote. Povedal som si, že nebudem riskovať. Prišiel som sem na 21 etáp, nie na jednu,“ uviedol pre Eurosport.

Filippo Ganna štartuje do časovky pretekov Giro... Foto: SITA/AP, Massimo Paolone
Filippo Ganna Filippo Ganna štartuje do časovky pretekov Giro d'Italia.

Almeidovi sa priblížili až Mikkel Bjerg (SAE Team Emirates), ktorý zaostal o pár stotín, a ašpirant na celkový triumf Geraint Thomas finišoval so sekundovým mankom.

Potom však prišiel na rad najväčší favorit a čerstvý majster sveta Filippo Ganna. Aj on mal v zjazde problémy a jednu ostrú zákrutu takmer neubrzdil, no inak išiel výborne, časom 15:24 min sa dostal na čelo a nakoniec aj zvíťazil.

Z ďalších pretekárov už nik jeho čas neohrozil, zaujímavý však bol boj lídrov na celkové poradie, keďže Thomas si dokázal spraviť na konkurenciu veľmi slušný náskok. Simon Yates (Mitchelton-Scott) na neho stratil 26 sekúnd, Wilco Kelderman (Sunweb) 1:05 min, Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) 1:06, Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) 1:21 a Jakob Fuglsang (Astana) dokonca 1:24.

„Som šťastný, no na posledných dvoch kilometroch som už cítil nohy, takže som to možno trochu prehnal. Bol to trochu šok, pripadalo mi to skoro ako nejaký prológ, stíhačka na dráhe. Bolo to veľmi rýchle, asi najrýchlejšia časovka, akú som zažil. Myslím, že som išiel až 94 km/h, to sa mi v časovke ešte nestalo,“ povedal Thomas.

Veľkú smolu mal Kolumbijčan Miguel Angel Lopez (Astana), ktorý si tesne pred druhým medzičasom prekladal ruky, trafil dieru a po tvrdom páde skončil v bariére. Nakoniec ho museli previezť do nemocnice a Giro sa tak pre neho skončilo.

Výsledky 1. etapy Gira:

Monreale – Palermo (časovka na 15,1 km): 1. Filippo Ganna (Tal./Ineos Grenadiers) 15:24 min, 2. Joao Almeida (Port./Deceuninck-Quickstep) +22 s, 3. Mikkel Bjerg (Dán./SAE Team Emirates) rovnaký čas, 4. Geraint Thomas (V.Brit./Ineos Grenadiers) +23, 5. Tobias Foss (Nór./Jumbo-Visma) +31, 6. Josef Černý (ČR/CCC) +36, 7. Matteo Sobrero (Tal./NTT) +40, 8. Lawson Craddock (USA/EF Pro Cycling) +41, 9. Miles Scotson (Aus./Groupama-FDJ) +42, 10. Matthias Brändle (Rak./Israel Start-Up Nation) rovnaký čas, … 106. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +1:50

Celkové poradie: 1. Ganna 15:24 min, 2. Almeida +22 s, 3. Bjerg rovnaký čas, 4. Thomas +23, 5. Foss +31, 6. Černý +36, 7. Sobrero +40, 8. Craddock +41, 9. Scotson +42, 10. Brändle rovnaký čas, … 106. SAGAN +1:50

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Giro d'Italia 2020