Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zradca Roglič? Na mieste Van Aerta už preňho nepracujem, znie z Belgicka

Wout van Aert na Tour de France tri týždne pomáhal Primožovi Rogličovi v tíme Jumbo-Visma, prečo mu to potom Slovinec v závere nedeľňajších pretekov na MS nevrátil?

29.09.2020 09:48
Wout van Aert Foto: ,
Wout van Aert na čele balíka počas MS v cyklistike.
debata (11)

Touto otázkou sa v uplynulých dňoch zaoberali v Belgicku. Klenot tamojšej cyklistiky Van Aert vybojoval v Imole dve striebra, v časovke i v hromadnom štarte. Práve koncovka druhých spomínaných pretekov, ktoré ovládol Francúz Julian Alaphilippe, vyvolala diskusie.

Bývalý jazdec, dnes televízny komentátor Eddy Planckaert obvinil Rogliča zo zrady. „Roglič sa mal obetovať za Wouta. Keď ste videli, čo preňho Wout spravil na Tour, je dôvod viniť ho,“ uviedol pre Sporzu. V podobnom duchu sa vyjadrili aj niektoré belgické médiá.

Kontroverziu výroku podčiarkuje špecifikum svetového šampionátu, v ktorom profesionáli jazdia za národné tímy namiesto svojich zamestnávateľov. Aj pravidlá Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) pomoc konkurenčnému pretekárovi zakazujú…

Druhý muž Tour Roglič napriek schytal dávku kritiky. Najmä Belgičania mu vyčítajú, že v nedeľu neurobil viac pre svojho zjavne rýchlejšieho tímového kolegu z holandského zoskupenia, aj keď boli v pretekoch konkurentmi.

„Ak by znížil náskok Alaphilippa na päť sekúnd, Wout by zvíťazil. Keby som bol Van Aertom, už by som pre Rogliča nepracoval,“ dodal Planckaert.

Samotný Van Aert s týmto názorom – a s útokmi na Rogliča – nesúhlasí.

„Bol zničený rovnako ako zvyšok skupiny. Išiel na hranici limitu. Nemohol byť lepší. Po siedmich hodinách pretekov nie je vždy otázkou, kto čo chce, ale čo dokáže urobiť,“ cituje Sporza Van Aerta.

Spomínaná dvojica bola súčasťou šesťčlennej skupiny, ktorá si v koncovke bojovala o dúhový dres. Okrem nich a víťaza Alaphilippa v nej nechýbal ani neskôr bronzový Švajčiar Marc Hirschi, Dán Jakob Fuglsang a majster sveta z roku 2014, Poliak Michal Kwiatkowski.

Francúz šliapol do pedálov 12 kilometrov pred cieľom a súperi dostatočne rýchlo nezareagovali. Jednoznačne najrýchlejšieho zo skupiny Van Aerta za víťazstvom nepotiahli. Podľa belgickej strany sa o to mal postarať Roglič.

Ten uviedol, že mu došla šťava. „Bol by som radšej, keby sa stal šampiónom Wout ako Alaphilippe, ale bol som na hranici svojich možností. Už som nemohol ani šprintovať. Všetci štyria pretekári boli silnejší ako ja, po každej zákrute som zatváral medzeru. Urobil som maximum,“ povedal Roglič pre VTM. Skončil šiesty, v rámci skupiny prenasledovateľov posledný.

Rebríček odmien na Tour de France 2020 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Bora-Hansgrohe: 72 020 €.

Van Aert ho narozdiel od viacerých krajanov neobviňoval: „Je škoda, že v tejto veci nastal takýto rozruch. Primož urobil naozaj všetko, čo bolo v jeho silách. Bol som pri tom a preto to viem posúdiť najlepšie.“

Teraz sa obaja vrátia do dresu Jumbo-Visma, no bok po boku už tento rok jazdiť nebudú. Po krátkej prestávke sa Van Aert bude sústrediť na októbrové klasiky, Roglič bude obhajovať titul na Vuelte.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Primož Roglič #Wout van Aert #MS 2020 v cyklistike