Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan prekonal Hinaulta: Aspoň ma nikto neotravuje

Prehru v boji o zelený dres prijal športovo. Peter Sagan obsadil v bodovacej súťaži na Tour de France 2020 druhé miesto.

20.09.2020 20:57
Sagan Tour Foto: ,
Peter Sagan počas sobotňajšej časovky na Planine krásnych dievčat.
debata (26)

Prvýkrát sa mu stalo, že dokončil Tour a v parížskom cieli nemal na sebe zelené tričko. Na Sama Bennetta, ktorý vyhral aj záverečný dojazd v Paríži, stratil v konečnom zúčtovaní 96 bodov. Žilinský rodák finišoval v nedeľu tretí.

„Som v pohode. Mám menej povinností, nemusím ísť na pódium, nikto ma neotravuje… Veľa ľudí si myslí, že určité veci sú samozrejmosť. Nie je to tak. O všetko treba bojovať,“ vravel Sagan v cieli poslednej etape pre RTVS.

Záverečný špurt na 107. edícii Starej dámy okomentoval takto:

„Bol som v dobrej pozícii. Daniel (Oss) ma dotiahol na čelo balíka. Zavesil som sa na Bennettovo koleso. Sam však bol aj dnes rýchlejší.“

Spokojnosť s tretím miestom v etape vyslovil športový riaditeľ Bory-Hansgrohe Ján Valach.

„Z našej strany skvelý súboj, i keď výsledok mohol byť aj lepší. Ale tretie miesto v Paríži je veľmi pekné. To, že Peter nemá zelený dres nás mrzí, ale bola tam aj smola,“ povedal Valach.

Posledná etapa Tour de France 2020 Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Primož Roglič a Tadej Pogačar si mali počas...

Pódioví rekordéri

Štvornásobný majster Slovenska sa vrátil aj k momentu z 11. etapy, keď Sagana po kolízii s Woutom Van Aertom v záverečnom špurte rozhodcovia potrestali odobratím bodov.

„Body mali zostať u Petra, o tom sme presvedčení. Avšak je to niečo, čo už nezvrátime,“ dodal Valach.

Sagana okrem tretieho miesta mohol tešiť aj fakt, že prekonal ďalšie slávne meno.

V Paríži dosiahol 47. umiestnenie v top trojke na Tour v kariére, čím sa v historickom poradí dostal pred legendárneho Bernarda Hinaulta.

Iba Eddy Merckx (63), André Leducq (57), Erik Zabel (53) a Nicolas Frantz (50) vybojovali na Tour viackrát pódium ako slovenská superhviezda.

Peter Sagan na Tour de France 2020. Foto: TASR/AP, Thibault Camus
Francúzsko Sagan Tour Peter Sagan na Tour de France 2020.

Na MS nepôjde

Sagan pre RTVS uviedol, že sa najbližšie predstaví na Giro d'Italia, čo znamená, že sa nezúčastní na MS v talianskej Imole, ktoré sa konajú od 24. do 27. septembra. Talianska Grand Tour odštartuje 3. októbra.

"Medzi Tour a Girom je trinásť dní. Myslím si, že mám nejakú kondíciu, čo som tento rok natrénoval a teraz ide skôr o to, aby som sa zregeneroval po mentálnej stránke. Tieto trojtýždňové preteky sú o každodennom psychickom vypätí.

Na Giro treba prísť so silami, aby mal človek chuť bojovať. Treba zregenerovať, netreba ani veľmi trénovať a chcem si užiť pár dní so synom," uviedol.

Sagan sa vyjadril aj k medializovaným informáciám o jeho zotrvaní v tíme. Podľa neho niektoré médiá prekrútili slová tímového šéfa Ralpha Denka o tom, že po sezóne prehodnotia spoluprácu.

Sagan má s Borou zmluvu aj na ďalší rok: „Som s Ralphom každý deň a neviem, že by sa malo niečo meniť.“

26 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Tour de France 2020