Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poďte sa pozrieť! Máme tu chlapíka, ktorý začína a už vyčnieva nad všetkými

Malá krajina, ktorá počíta ledva dva milióny obyvateľov, je dnes cyklistickou veľmocou. Volá sa Slovinsko.

18.09.2020 11:56
Roglič Foto: ,
Primož Roglič na Tour de France 2020.
debata

Musel by sa stať zázrak, aby jeden z dvojice Primož Roglič – Tadej Pogačar nepriviezol do Pariža žltý dres. Oboch borcov dnes od seba delí necelá minúta, tretí Miguel Angel Lopez z Astany má väčšiu stratu s suverénne najslabšiu časovku z tohto tria.

Slovinsko – malý štát pod Júlskymi Alpami – zvádza na Tour de France boj s cyklistickými gigantmi. Nerovný, ale úspešný!

„V Slovinsku nájdete mnoho skvelých profesionálnych športovcov, sme tvrdý národ a ťaháme jeden druhého,“ povedal novinárom po jednej z etáp Roglič.

Pravda, keď hovoril o špičkových športovcoch, zrejme mal na mysli aj hviezdy NBA Luku Dončiča z Dallasu Mavericks či Gorana Dražiča z Miami Heat. V Atléticu Madrid zasa predvádza úžasné výkony futbalový brankár Jan Oblak. „A na lyžiach ešte donedávna excelovala Tina Mazeová,“ pripomína portál Velonews.

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

Podľa športového psychológa Mateja Tušaka, ktorý kedysi s Rogličom spolupracoval, spočíva tento úspech aj vo veľkosti krajiny. Je malá a tréneri sú vraj viac motivovaní, aby z toho mála talentov vypiplali elitných športovcov.

„Ak ste basketbalovým trénerom v Spojených štátoch, aj keď nerobíte nič, v krajine vyrastie mnoho špičkových hráčov,“ vysvetlil. Tušak navyše tvrdí, že silná štátna podpora športu v Slovinsku je aj komunistickým dedičstvom z čias bývalej Juhoslávie.

Ale kde sa ukrýva tajomstvo sily slovinských cyklistov? Podľa športového lekára Radoje Miliča to je výnimočný prenos kyslíka. V roku 2012 testoval Rogliča a o niekoľko rokov neskôr aj Pogačara. Po 13. etape tohtoročnej Tour padla novinárska otázka, či je možné Slovincom veriť. „Nemám čo skrývať,“ odpovedal aktuálny líder.

Milič bol kedysi tak unesený Rogličovými výsledkami, že ihneď telefonoval do tímu Adria Mobil: „Máme tu chlapíka, ktorý iba začína s tréningom, ale výsledky ako on tu nemal nikto pred ním. Vezmite ho!“

Slovinský kontinentálny tím poslúchol a kariéra Primoža Rogliča, predtým juniorského majstra sveta v skokoch na lyžiach, sa mohla začať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Primož Roglič #Tour de France 2020