Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Galeje s drámou. Roglič si ubránil žltý dres, Saganovi sa zelený opäť vzdialil

Kolumbijčan Miguel Ángel López z tímu Astana triumfoval v stredajšej 17. etape 107. ročníka cyklistických pretekov Tour de France.

16.09.2020 17:34 , aktualizované: 18:23
Miguel Ángel López Foto: ,
Miguel Ángel López v cieli 17. etapy.
debata (1)

V kráľovskej alpskej etape na 170 km s dvoma stúpaniami najvyššej kategórie a cieľom na vrchole Col de la Loze sa presadil po útoku v záverečnej strmej pasáži a posunul sa na tretiu priečku celkového poradia.

V žltom drese lídra Tour zostal Slovinec Primož Roglič (Jumbo-Visma), ktorý skončil druhý s mankom 15 sekúnd a zvýšil tak svoj náskok na najvýraznejšieho konkurenta, krajana Tadeja Pogačara zo SAE Emirate. Ten finišoval na tretej priečke s mankom 30 sekúnd. Roglič tak má po strede na Pogačara k dobru 57 sekúnd.

Slovenský reprezentant Peter Sagan (Bora-hansgorhe) za najlepšími v horskej etape výrazne zaostal a v boji o zelený dres stratil na rýchlostnej prémii na vedúceho Íra Sama Bennetta ďalšie dva body. Momentálne má Sagan na druhej priečke bodovacej súťaže manko 47 bodov.

„Je to výnimočná chvíľa v mojej kariére. Vyhrať takúto náročnú etapu je pre mňa mimoriadne emotívne. Obetoval som veľmi veľa štartu na Tour a som rád, že to prinieslo ovocie. Do dnešnej etapy sme nastúpili so sebavedomím, v takejto nadmorskej výške sa cítim ako doma. Vedeli sme, že môžem vyhrať a myslím si, že to bolo zaslúžené,“ vyhlásil v cieli López.

V stredu už chýbal na štarte obhajca prvenstva Egan Bernal. Kolumbijský jazdec Ineosu odstúpil z pretekov pre problémy s chrbtom, v celkovej klasifikácii už do boja o popredné priečky nemal šancu zasiahnuť.

Po štarte v Grenoble čakalo jazdcov celkové prevýšenie 4430 metrov a do cieľa „brutálne“ 21-kilometrové stúpanie na Col de la Loze vo výške 2304 m.n.m s priemerným sklonom takmer osem percent, v jednej s pasáži dokonca viac ako 20 percent.

Najstrmšie boli záverečné štyri kilometre. Ešte predtým sa pelotón roztrhal na ikonickom kopci Col de la Madelaine (dĺžka 17,1 km, sklon 8,4 %).

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

Prvých takmer 90 km sa išlo po rovine, úvodné pokusy o únik nevyšli a pozorne sa pred rýchlostnou prémiou na 45. kilometri strážili aj kandidáti na zelený dres Bennett, Sagan a Matteo Trentin. Práve Sagan sa potom ocitol pre technické problémy na úplnom konci pelotónu, musel meniť bicykel, no vrátil sa k svojim najväčším konkurentom.

Na nehodnotenom kopci sa potom vpredu vytvoril päťčlenný únik, v ktorom boli aj dvaja najlepší z predchádzajúcej etapy Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) a Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), s nimi ešte pracovali Dan Martin (Israel Start-Up Nation), Gorka Izagirre (Astana) a Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep).

Únik si postupne vypracoval slušný náskokom a bolo jasné, že prídu pred pelotónom aj na rýchlostnú prémiu. Za nimi ešte išiel osamotený Daryl Impey, takže v „balíku“ sa už šprintovalo iba o siedmu priečku a deväť bodov.

Prvenstvo na prémii a 20 bodov bral z úniku Alaphilippe a jazdci Deceuninck-Quickstepu zvládli šprint v pelotóne – siedmy skončil Bennett, hneď za ním jeho tímový kolega Michael Morkov a až potom Sagan, ktorý tak na Íra stratil v hodnotení ďalšie dva body.

Vedúce kvinteto bolo zložené z výborných vrchárov a pred dlhým výstupom na Col de la Madeleine malo na hlavnú skupinu k dobru približne šesť minút. Náskok sa však po začiatku stúpania rýchlo scvrkol o polovicu najmä vďaka aktivite tímu Bahrain-McLaren na čele so Sonnym Colbrellim, ktorého tempo roztrhalo pelotón a nestačil mu napríklad ani Kolumbijčan Nairo Quintana.

Šprintéri aj so Saganom už začali výrazne zaostávať a ich cieľom bolo už iba splniť časový limit etapy. Hlavná skupina so žltým Rogličom mala už iba 30 jazdcov, vypadol z nej aj dovtedajší líder vrchárskej súťaže Benoit Cosnefroy.

Z líderskej skupiny medzitým vypadol víťaz 16. etapy Kämna, úplne z bicykla zosadol Mikel Nieve, ktorý mal v tíme Mitchelton-Scott pracovať pre Adama Yatesa.

Na vrchole Col de la Madeleine bol prvý Carapaz, zobral 20 bodov do súťaže vrchárov, skupina prenasledovateľov vtedy strácala už iba necelú minútu a pol. V okresanom „balíku“ získal najviac (8 bodov) Tadej Pogačar a virtuálne sa tak do 42 bodmi prezliekol do bodkovaného dresu.

Cyklisti počas 17. etapy. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Tour de France, 17. etapa Cyklisti počas 17. etapy.

V následnom zjazde strácal Martin a vpredu tak pokračovala iba trojica Alaphilippe, Carapaz a Izagirre, ktorá na pelotón pred záverečným stúpaním na najvyšší bod tohtoročnej Tour opäť zvýšila náskok na 2:40 min.

Približne dvojminútový odstup si držala aj v prvých kilometroch tiahleho stúpania do cieľa. V pelotóne však najaktívnejšie stále pracovalo zoskupenie Bahrain-McLaren pre svojho lídra Mikela Landu a postupne skresávalo odstup do „utečencov“ – 13 km pred cieľom mali k dobru už iba rovnú minútu a z úniku vystúpil Alaphilippe.

Už preriedená hlavná skupinka so žltým Rogličom i ďalšími favoritmi sa rýchlo približovala, v úniku po vystúpení Izagirreho zostal už iba osamotený Carapaz, no stále mal dosť síl a držal si viac ako 20-sekundový náskok.

Primož Roglič si udržal žltý dres. Foto: TASR/AP, Anne Christine Poujoulat
Roglič Primož Roglič si udržal žltý dres.

Päť kilometrov pred cieľom ho navýšil dokonca na 45 sekúnd, v najnáročnejšom stúpaní pred finišom však už nestačil a dostihnutý bol tri kilometre pred páskou. Z boja o prvenstvo už v tom čase vypadli Landa, Dumoulin, Valverde i Uran.

Vzápätí nastúpil Kolumbijčan Miguel Angel López a po skvelom výkone si pripísal etapové prvenstvo. V závere ho márne stíhali Roglič a Pogačar, Slovinci však zostali na prvých dvoch priečkach klasifikácie.

Stredajšiu etapu osobne navštívil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Vo štvrtok je na programe ďalšia horská etapa z Méribelu do La Roche-sur-Foron, má 175 km a obsahuje až päť hodnotených stúpaní. V najvyššej kategórii je výstup na Montée du Plateau des Glieres s priemerným sklonom jedenásť percent.

Fakty zo 17. etapy

Grenoble – Méribel/Col de la Loze, 170 km: Miguel Angel Lopez (Kol./Astana) 4:49:08 h, 2. Primož Roglič (Slov./Jumbo-Visma) +15 Sek.; 3. Tadej Pogačar (Slov./SAE Emirates) + 30; 4. Sepp Kuss (USA/Team Jumbo) +56, 5. Richie Porte (Aus./Trek-Segafredo) + 1:01, 6. Enric Mas (Šp./Movistar) +1:12, 7. Mikel Landa (Šp./Bahrain-McLaren), 8. Adam Yates (V. Brit./Mitchelton-Scott) obaja +1:20, 9. Rigoberto Uran (Kol./EF Pro Cycling) +1:59; 10. Tom Dumoulin (Hol./Jumbo-Visma) +2:13,… 115. Peter SAGAN (SR/Bora-hansgrohe) +29:16

Celkové poradie: 1. Roglič 74:56:04 h, 2. Pogačar +57, 3. Lopez +1:26, 4. Porte +3:05, 5. Yates +3:14, 6. Uran +3:24, 7. Landa +3:27, 8. Mas +4:18, 9. Tom Dumoulin (Hol./Jumbo-Visma) +7:23, 10. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +9:31,… 86. P. SAGAN +3:35,54

Bodovacia súťaž: 1. Sam Bennett (Ír./Deceuninck-Quickstep) 278 bodov, 2. P. SAGAN 231, 3. Matteo Trentin (Tal./CCC) 218

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Miguel Ángel López