Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Bodov pre Sagana mohlo byť viac. Útok Bory pribrzdil smolný okamih

Od prvého kategorizovaného kopca ťahali 14. etapu Tour de France cyklisti tímu Bora-Hansghrohe.

13.09.2020 07:30
Maximilian Schachmann, Peter Sagan, Daniel Oss Foto: ,
Zľava Maximilian Schachmann, Peter Sagan a Daniel Oss z tímu Bora-Hansgrohe.
debata (5)

Primárnym cieľom bolo znížiť bodovú stratu Petra Sagana na Sama Bennetta v boji o zelený dres. Týždeň pred parížskym vyvrcholením Starej dámy stráca Slovák na Íra 43 bodov.

Sagan vďaka šprintérskej prémii a štvrtému miestu v cieli dostal Bennetta pod tlak a môžu sa naplniť slová Seana Kellyho o tom, že o držiteľovi zeleného dresu rozhodne záverečný šprint na Champs-Elysées.

"Chceli sme dnes urobiť etapu ťažkou a zbaviť sa šprintérov. Celý deň až do cieľa sme na tom tvrdo pracovali. Skončil som štvrtý a pripísal som si ďalšie body do boja o zelený dres.

Cieľom bolo získať ich viac, ale toto bolo maximum, čo sme dokázali," dodal s tým, že Sören Kragh Andersen zo Sunwebu dokázal ujsť a uchmatnúť si sólové víťazstvo.

„Je to veľmi ťažká Tour a chcem sa poďakovať tímovým kolegom za ich fantastickú prácu. Nielen dnes, ale každý deň od štartu v Nice,“ dodal Sagan na stránke svojho tímu.

Jeho tímový kolega Lennard Kämna taktiež priznal, že Bora chcela získať viac bodov. Bennett si vybojoval v šprintérskej prémii desať a z boja o etapové víťazstvo následne vycúval.

„Opäť sme odjazdili silné preteky, ale v závere nám chýbal jazdec navyše, ktorý by preteky kontroloval. Možno by to aj tak nestačilo, ale naše šance mohli byť oveľa väčšie. Bez neho to boli otvorené preteky s viacerými útokmi,“ uviedol nemecký mladík.

Športový riaditeľ Enrico Poitschke potvrdil, že stratégiou tímu bolo pripraviť už v úvode tvrdé preteky.

„Videli sme šancu na krátkom, strmom stúpaní pred šprintérskou prémiou, aby sme už tam vytvorili tlak. Peter na nej bol s Maxom (Schachmannom) a získal niekoľko bodov (15, Bennet o päť menej, pozn.). Pri druhom dlhom stúpaní bolo naším cieľom zbaviť sa všetkých šprintérov,“ poukazoval na Col du Béal.

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

„Vyšlo to výborne, tím odviedol úžasnú prácu,“ pochválil jazdcov Poitschke.

Ako naznačil Kämna, plány na lepší výsledok skomplikoval v závere chýbajúci člen zostavy. Išlo o Lukasa Pöstlbergera, ktorý dostal defekt.

„Lukasov prínos nám chýbal. Pokračovali sme a pracovali až do cieľa, ale v záverečných kilometroch už bolo náročné dostať preteky pod našu kontrolu. Preto Andersen dokázal uniknúť a vyhrať. Peter bol viackrát zablokovaný a skončil štvrtý. Všetkým našim jazdcom patrí vďaka, bola to veľmi dobrá etapa,“ dodal Poitschke.

Videopreview nedeľnej 15. etapy:

Video
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe