Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Psychicky zruinovaný Groenewegen. Vyhrážky dostáva aj tehotná partnerka

Z kolízie v 1. etape pretekov Okolo Poľska začiatkom augusta mrazilo. Cyklistický svet sledoval statočný boj Fabia Jakobsena o život.

12.09.2020 07:13
Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen Foto: ,
Fabio Jakobsen (vľavo) padá po vytlačení Dylanom Groenewegenom v dojazde úvodnej etapy Okolo Poľska.
debata (2)

Holandský špurtér z tímu Deceuninck-QuickStep sa v závere hromadného dojazdu dostal do kolízie s krajanom Dylanom Groenewegenom, ktorý ho natlačil na bariéry a nasledoval hrozivý pád.

Jakobsena museli oživovať, podstúpil päťhodinovú operáciu a čaká ho ešte dlhá cesta k zotaveniu.

O stave oboch cyklistov diskutoval ich manažér Martin Berkhout. Groenewegen síce neprišiel k fyzickému zraneniu, no z mentálneho hľadiska trpí.

Hrozivá kolízia v úvodnej etape Okolo Poľska Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Fabio Jakobsen (vľavo) padá po vytlačení...

"Fabio je vo fáze zotavovania. Až čas ukáže, či sa môže vrátiť. Všetci tomu, samozrejme, veríme. Uvidíme, či sa jeho telo dokáže zotaviť, aby sa Fabio mohol stať opäť špičkovým športovcom.

Potrebuje čas, vo Fabiovi je taký zápal, že sa jednoducho musí vrátiť k pretekaniu. Počkáme a uvidíme," povedal Berkhout v holandskej televíznej šou De Avondetappe na stanici NOS.

Groenewegen z Jumbo-Visma čelí vyhrážkam na sociálnych sieťach a musel vyhľadať odbornú pomoc. Cyklista dostáva nechutné odkazy aj prostredníctvom profilu jeho tehotnej priateľky.

"V tomto prípade existujú iba porazení. Na Dylana sa toho zvalilo veľmi veľa, je na tom mentálne zle, musí sa z toho dostať. V cyklistike sme nevideli také reakcie na sociálnych sieťach.

Denne dostáva vyhrážky, žije následkami zrážky," opísal Berkhout situáciu u jazdca, ktorého Medzinárodná cyklistická únia (UCI) označila za vinníka incidentu.

Podľa Berkhouta si však mala UCI dôslednejšie posvietiť na organizáciu pretekov, najmä trasu dojazdu, čo mohlo zmierniť následky pádu. „UCI aj organizátori sa dopustili chýb, to je jasné,“ tvrdí. Pod paľbu kritiky sa dostali najmä slabé bariéry.

Čo sa týka oboch cyklistov, ich tímy ich vedú najlepšie, ako to ide. „Snažíme sa zabezpečiť, aby čoskoro opäť šprintovali,“ dodal Berkhout.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dylan Groenewegen #Fabio Jakobsen