Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

A la Walko! Francúzi sa kedysi víťazovi otočili chrbtom. Teraz čakajú 35 rokov

Pred sezónou 1956 sa oňho nikto nezaujímal. Azda len manželka Pierrette, ktorú si vzal deň pred Vianocami 1955. Bol iba priemerným cyklistom v provinčnom tíme, ktorý nemal za cieľ vyhrať, stačilo mu zúčastniť sa. A ak boh dá, dôjsť do Paríža.

26.08.2020 10:22
Roger Walkowiak Foto:
Roger Walkowiak.
debata (3)

Roger Walkowiak je zabudnutým hrdinom Tour de France…

Predstavte si situáciu, že by len pár dní pred vyvrcholením slávneho podujatia, kdesi pod alpskými končiarmi, bránil žltý dres absolútne neznámy cyklista. Môžeme sa len domnievať, koľko sympatií a fanúšikov by si dnes takýto pretekár získal.

Lenže tento príbeh sa udial pred 64 rokmi. Francúzi zostali v nemom úžase a namiesto zaslúžených ovácií odmenili šampióna prázdnym tichom.

Iba do počtu

Víťazstvo, nad ktorým aj dnes odborníci nechápavo krútia hlavou, sa zrodilo v siedmej, 244 kilometrov dlhej, rovinatej etape z Lorientu do Angers. Na štarte stál aj 29-ročný Walkowiak, ktorý na poslednú chvíľu v regionálnom tíme Nord-Est-Centre nahradil krajana Gilberta Bauvina. Mal byť len do počtu.

Pelotón sa rýchlo rozdelil na dve časti, unikajúca skupina, v ktorej bolo 31 jazdcov, získavala každým metrom ďalšie cenné sekundy. Ašpirantov na titul v pelotóne to však vôbec nevyrušovalo. Ani vtedy, keď im v cieli namerali stratu osemnásť minút na víťaza. Na pódiu sa do žltého prvýkrát v kariére odel neznámy Walkowiak.

Zatiaľ čo sa cyklistický svet naďalej sústredil iba na top favoritov, v podpriemernom tíme to pomaly začalo vrieť. Jeho šéf – Sauveur Ducazeaux – po etape Walkowiakovi odporučil, aby sa najcennejšieho dresu „zubami-nechtami“ nedržal. V desiatej etape z Bordeaux do Bayonnu ho tak prenechal Belgičanovi Gerritovi Voortingovi.

Chlieb sa lámal až v osemnástej alpskej etape, keď Luxemburčan Charly Gaul zaútočil na bodkovaný dres kráľa hôr. Nenápadne za sebou vyviezol aj Walkowiaka, ktorý síce prišiel do cieľa o osem minút neskôr, ale aj to mu stačilo na priebežnú prvú pozíciu v hodnotení Tour. V nasledujúcich štyroch dňoch si viac ako minútový náskok ustrážil.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#sport#cyclisme#tourdefrance#cycliste#rogerwalkowiak

Príspevok, ktorý zdieľa Dominique Filleton (@dom.filleton),

Triumf nie je dar

Príjazd do Paríža je zvyčajne ceremoniálna záležitosť. Tentokrát sa však v hlavnom meste Francúzska neoslavovalo. Slávny denník L'Équipe opísal prijatie novopečeného šampióna asi takto: „Ten aplauz znel ako lamentovanie“.

Pravda, Walkowiak si to všetko uvedomoval. Francúzom tento postoj nikdy nezabudol. Roky o ňom odmietal s kýmkoľvek hovoriť. Na oplátku, fanúšikovia zneužili jeho priezvisko a keď sa dnes povie „à la Walko“, znamená to absolútne nečakané a neželané víťazstvo.

Zabudnutý šampión na sklonku života predsa len prelomil bariéru mlčania. Keď sa ho novinári v roku 2012 pýtali na dôvod, prečo ho fanúšikovia neobdivovali, jednoducho odpovedal: „To naozaj netuším. Možno preto, že môj otec bol poľský imigrant a nemal som priezvisko ako ostatní.“

Francúzske médiá tento šokujúci výsledok analyzovali dlho. Bodku za všetkými znevažujúcimi vyhláseniami dal až neskorší veľký šampión, päťnásobný víťaz TdF, Bernard Hinault: „Sú ľudia, ktorí dodnes tvrdia, že Walkowiak nikdy nemal vyhrať Tour. Ale pokojne sa mohli na tých pretekoch zúčastniť. Získal žltý dres, stratil ho, aby ho mohol dobyť opäť. Nie je to zlodej, víťazstvo na Tour totiž nie je žiadny dar.“

Mimochodom, posledný Francúz, ktorý sa tešil z triumfu na Tour, bol práve Hinault. Bolo to dávno – v roku 1985. Čo by dnes domáci dali za príbeh, aký napísal Walkoviak na Tour 1956?

Najlepší cyklošpurtéri v novodobej histórii Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Džamolidin Abdužaparov (Uzb./60 triumfov) -...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France 2020 #Roger Walkowiak