Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na fotku so Saganom zabudnite. Tour bude iná ako v minulosti

Príde druhá vlna pandémie? Koľko divákov môžeme pustiť na preteky? Čo ak sa v pelotóne objaví nákaza? Podobné a ďalšie otázky si kladú organizátori cyklistických pretekov po celej Európe.

05.08.2020 11:24
Peter Sagan, fanúšikovia Foto: ,
Slovenský cyklista Peter Sagan sa fotí s fanúšikmi.
debata (6)

Seriál WorldTour, ktorý odpálil reštart prerušenej sezóny počas víkendu klasikou Strade Bianche, čaká o niečo viac ako tri týždne štart slávnej Tour de France.

Nedisciplinovaní diváci

Bude to iná Stará dáma, na akú sme zvyknutí. Na tomto tvrdení sa zhodujú experti, novinári i organizátori zo spoločnosti ASO, ktorá má Tour na starosti.

„Všetci sa musíme podriadiť platným nariadeniam. Aj Tour bude sprevádzať nosenie rúšok. Nebude to povinné, ale tak káže zdravý sedliacky rozum,“ vraví šéf TdF Christian Prudhomme.

Francúzi sú presvedčení, že ikonické podujatie sa stopercentne uskutoční. Avšak cyklisti sa zhodujú, že domáci musia odviesť lepšiu prácu, ako teraz predvádzajú na Route d'Occitanie.

Preteky na juhu krajiny sú jednou z generálok na Tour. Štartujú na nich viacerí elitní jazdci, vrátane úradujúceho šampióna Tour Egana Bernala či štvornásobného víťaza Chrisa Frooma.

Najlepšie zarábajúci cyklisti v roku 2020 Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Miguel Ángel López (Astana) - 1,5 milióna eur.

Ich tímový kolega Dylan van Baarle podrobil organizátorov ostrej kritike po tom, ako počas víkendu viacerí diváci vbehli do cieľového priestoru a dostali sa do kontaktu s cyklistami.

"Mimo pretekov nosíme rúška a dodržiavame odstupy. Rovnaké platí o členoch nášho tímu. Avšak potom prídu nedisciplinovaní fanúšikovia a v cieli sa vám snažia zobrať z bicykla bidon s vodou.

Ak to bude rovnaké aj na Tour, môžeme sa dočkať veľkého problému," hnevá sa Holanďan v službách stajne Ineos.

Nulové riziko neexistuje

Nedisciplinovanosť divákov je jedným z faktorov, z ktorého majú ťažké hlavy aj šéfovia Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI). Jej prezident David Lappartient vyzýva fanúšikov na toleranciu a obozretnosť.

„Všetci musíme byť čo najviac disciplinovaní. Týka sa to cyklistov, členov realizačných tímov, funkcionárov i divákov. Nezodpovedné konanie jedinca môže ohroziť veľkú skupinu ľudí,“ upozorňuje Lappartient.

Skúsený funkcionár vie, o čom hovorí. Ako starosta francúzskeho mestečka Sarzeau sa potýka s korona obmedzeniami na dennom poriadku. Napriek hroziacej druhej vlne pandémie je presvedčený, že Tour sa uskutoční.

„Naďalej zostávam optimistom. Nulové riziko, samozrejme, neexistuje. Na Tour pricestujú tímy z celej Európy. Nie všade je pandemická situácia úplne pod kontrolou. Vírus nemizne, šíri sa naďalej,“ varuje šéf UCI.

Dodáva, že jeho ľudia vypracovali podrobný Covid-19 protokol, ktorým sa majú riadiť organizátori všetkých pretekov. Fanúšikovia sa tento rok spoločných fotiek či autogramov od svojich obľúbencov nedočkajú.

„Prvoradá je bezpečnosť cyklistov a ostatných účastníkov pretekov. Priaznivci sa musia tento rok uskromniť a zabudnúť na akúkoľvek osobnú interakciu s členmi pelotónu,“ zdôrazňuje Lappartient.

Zrušili predstavovanie tímov

Nové odporúčania a nariadenia v súvislosti s korona situáciou chodia pravidelne aj na adresu funkcionárov zo Slovenského cyklistického zväzu. Tí ich použijú na blížiacom sa podujatí Okolo Slovenska (16. – 19. septembra).

"Podľa súčasných nariadení budeme musieť otestovať všetkých účastníkov podujatia. Týka sa to takmer 500 ľudí, z toho 350 tvoria cyklisti a ich sprievodné tímy. UCI vyžaduje prvý test šesť dní pred štartom, druhý o tri dni neskôr.

Testovaniu sa nevyhnú ani rozhodcovia či motokomisári. Pre nás to znamená ďalšie zvýšenie nákladov," povzdychne si šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara, ktorý je zároveň generálnym riaditeľom Okolo Slovenska.

Kariéra Petra Sagana (2006-2021) Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan na začiatku kariéry medzi juniormi...

Bezpečnostné pravidlá nie sú len o korona testoch. Tímy budú bývať v hoteloch na odlišných poschodiach, je zakázané stravovanie sa vo verejných jedálňach. Sprísnené nariadenia sa dotknú aj divákov.

"Okrem klasických zábran, ktoré slúžia na zamedzenie pohybu divákov v cieľovej rovinke, budú k dispozícii aj bloky. Tie pustia do vyhradeného priestoru len určitý počet ľudí. Museli sme zrušiť aj populárne predstavovani­e tímov.

Vlani v Bardejove sa na ňom zúčastnili tisícky fanúšikov, podobné by to zrejme bolo aj tento rok v Žiline. Mrzí nás to, ale nič s tým nenarobíme," vraví Privara.

Organizátori Okolo Slovenska nechcú nič podceniť. V hre je aj pracne vybudovaná reputácia tradičného podujatia. Týždeň po jeho skončení sa uskutoční svetový šampionát vo Švajčiarsku.

"Nikomu z nás by sa nepáčilo, keby na MS pozitívne testovali nejakého jazdca a on by povedal, že sa nakazil pred týždňom na Okolo Slovenska. Vyvinieme maximálne úsilie, aby všetko prebehlo podľa nastavených pravidiel.

Pozorne sledujeme podujatie Okolo Poľska, ktoré sa dnes začína v Chorzówe. Čo bude platiť tam, budeme musieť zrejme dodržiavať aj u nás. Berieme to ako test a poznatky od našich severných susedov prenesieme aj k nám," dodáva Privara.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan