Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kolumbijské hviezdy vyprevadili kráľovsky: Na Boeingu, ktorý zabíja Covid

Prídu alebo budú musieť zostať? Dovolí im šíriaca sa pandémia koronavírusu štartovať na Tour de France?

23.07.2020 14:32
Avianca Foto:
Kolumbijskí cyklisti na palube lietadla.
debata

Hviezdni Juhoameričania sa už neboja. Naopak, na pozore musia byť ich veľkí súperi. Lietadlo z Bogoty pred pár dňami pristálo v Madride. A nebol to obyčajný charterový let. Na dlhú cestu vyprevadila svoje želiezka priamo kolumbijská vláda.

S razítkom: na výnimku!

Zabezpečila im skvostný Boeing 787 Dreamliner so špeciálnou ventiláciou, ktorá osviežuje vzduch každú druhú minútu a zabíja baktérie a vírusy s takmer 100-percentnou spoľahlivosťou.

Na palube to bola priam športová smotánka. Okrem úradujúceho šampióna Tour Egana Bernala mal v nej miesto aj víťaz Giro d'Italia či Vuelty Nairo Quitana. A aby toho nebolo málo, prisadli si aj Rigoberto Urán, Miguel Ángel López či Fernando Gaviria.

Nechýbali ani olympijské medailistky – v džude Yuri Alvearová či v BMX Mariana Pajónová. Presúval sa aj futbalový tréner reprezentácie Spojených arabských emirátov Jorge Luis Pinto. Do Európy odchádzalo celkovo viac ako sto športovcov s doprovodom. Na všetko z letiskovej haly dohliadal Iván Duque – prezident Kolumbie.

Mimochodom, všetci športovci museli po prílete absolvovať 14-dňovú karanténu. Ale opäť jedna výnimka: iba pre cyklistov…

Najlepší cyklošpurtéri v novodobej histórii Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Džamolidin Abdužaparov (Uzb./60 triumfov) -...

Letenku pôvodne dostal aj Richard Carapaz, ekvádorský víťaz Gira 2019. Ten sa mal do 900 kilometrov vzdialenej Bogoty presunúť na bicykli. Nakoniec zostal doma s prísľubom, že čoskoro vypravia lietadlo na starý kontinent aj z jeho domovskej krajiny.

Po prílete do Madridu šiel každý z Kolumbijčanov svojou cestou. Bernal sa bude pripravovať na Tour v andorských horách, Quintana má základňu vo Francúzsku.

Ich forma je v tejto chvíli otázna. O Juhoameričanoch sa vraví, že keď nie sú pod dohľadom tímových funkcionárov, v tréningovom úsilí poľavia. Bernal bol doma v Kolumbii uplynulé štyri mesiace.

„Veru, majú problémy so životosprávou. Rovnako to bolo s Quintanom, Carapazom či Betancurom. Ale hádam si to Briti z Ineosu ustrážili a poslali tam niekoho, kto na Egana dozrel,“ pousmial sa nedávno v rozhovore pre Pravdu šéf cyklistického portálu cycling-info.sk Lukáš Timko.

Či a ako 22-ročný Bernal trénoval, sa ukáže už čoskoro. Rešťartovať sezónu chce na jednodňových pretekoch s ikonickým stúpaním na Mont Ventoux. Potom sa už začne sústrediť na obhajobu žltého dresu.

Tour sa začne 29. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nairo Quintana #Egan Bernal