Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Froome jednu dynastiu opustil, druhú zakladá. V Izraeli majú na to peniaze

Keď prestupoval Cristiano Ronaldo z Realu Madrid do Juventusu Turín, svet bol chvíľu hore nohami. Akoby nebolo dôležitejšej správy, že jeden z najlepších futbalistov na zemi mení dres.

10.07.2020 15:00
Chris Froome Foto: ,
Chris Froome.
debata (1)

Pravda, cyklistika nemá takýto globálny rozmer. Ale niečo podobné sa v stredu udialo aj vo svete dvoch kolies. Najúspešnejší pretekár uplynulej dekády Chris Froome, oznámil, že od novej sezóny bude mať nového zamestnávateľa. Supersilný Ineos vymení za nováčika. Izraelský Start-Up Nation…

Peniaze? Žiadny problém

„Verím, že sme našli muža, ktorý pre nás vyhrá Tour. Je to historický okamih pre celý náš tím, pre Izrael i pre fanúšikov na celom svete. Som neuveriteľne pyšný. Chris je najlepší jazdec tejto generácie,“ tešil sa Sylvan Adams, mecenáš tímu.

Informácia o dĺžke zmluvy a ani jej hodnota sa na verejnosť nedostali, v zákulisí sa však šepká o tom, že štvornásobný víťaz TdF tam zostane až do konca kariéry a oproti súčasnému kontraktu v Ineose si nepohorší. Mimochodom, Briti ho vyplácali priam kráľovsky – dostával rovných päť miliónov eur za rok. V pelotóne má viac iba Peter Sagan.

„Tento tím má evidentne veľmi veľa peňazí a Froomovým nákupom pravdepodobne neskončil. Očakávam, že čoskoro ohlási ambíciu útočiť na víťazstvo vo Francúzsku. Vyzerá to tak, že v profipelotóne nám rastie nový Ineos, kde financie nie sú žiadny problém,“ nazdáva sa Peter Velits, bývalý skvelý slovenský cyklista.

Nakoniec, kanadsko-izraelský miliardár Adams je v súčasnosti jedným z mála majiteľov tímov schopných aspoň trošku sa priblížiť k rozpočtu 43 miliónov dolárov, s ktorým hospodári Ineos. Do Start-Up Nation by mal budúci rok naliať 30 miliónov.

„Je to niečo ako pred rokmi Bora. Prišla medzi profesionálne tímy a ihneď si upísala hviezdu – Sagana. Jej status okamžite vyletel prudko nahor,“ zamýšľa sa Velits.

Deptal a iritoval

V britskom tíme strávil Froome jedenásť rokov. Bol jeho súčasťou od vzniku. Práve okolo neho vybudoval šéf Dave Brailsford neprekonateľnú mašinu, dynastiu, ktorá od sezóny 2012 deptala súperov a iritovala fanúšikov. Veď kto sa chcel donekonečna pozerať stále na ten istý scenár? Dízlový vláčik Sky (predchodca Ineosu) a následne triumfátora Frooma.

Za tie roky sa v najlepšom cyklistickom zoskupení nič nezmenilo. Taktika zostala rovnaká. To len Froomovi vyrástli v tíme veľkí rivali. Geraint Thomas a Egan Bernal. „Už mu nemôžeme garantovať, že bude našim jediným lídrom,“ pripomenul Brailsford.

Môže sa zdať, že Ineos si týmto prestupom vytrhol tŕň z päty. Lebo iné je mať vo svojom strede dve ambiciózne hviezdy a iné tri. „Ktovie, či už mali dosť tejto rivality. Ťažko špekulovať, dôvod Froomovho odchodu mohol byť úplne iný. Briti však už niekoľkokrát dokázali, že vedia ukočírovať viac ambicióznych pretekárov,“ vraví Velits.

V Ineose idú akoby podľa šablóny. Pred rokmi takto vypudili z tímu Bradleyho Wigginsa, keď sa ukázalo, že mladší Froome je silnejší a patrí mu budúcnosť. Teraz by to mal byť 22-ročný Kolumbijčan Bernal, na ktorého sa budú v Ineose spoliehať.

„Avšak nemyslím si, že tento rozchod svedčí niečo o Froomovej výkonnosti. Možno už nie je to, čo býval, ale zostáva perfektným jazdcom na preteky Grand Tour. Stále je jedným z najlepších cyklistov súčasnosti,“ potvrdzuje Velits.

Najlepšie zarábajúci cyklisti v roku 2020 Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Miguel Ángel López (Astana) - 1,5 milióna eur.

Pôjde na Tour?

Froome odíde do izraelského tímu až v decembri, po konci aktuálnej sezóny. Briti vraj urobili všetko preto, aby im ho nevykúpili predčasne zo zmluvy. Takže otázka triumvirátu na tohtoročnej Tour zostáva naďalej otvorená.

„Možno tam ani nebude. Niekedy sa to stáva. Ľudí, ktorí sa počas sezóny upíšu niekomu inému, na Starú dámu nevezmú. Vlastne je to bežné. Ale ktovie, sám som zvedavý, či si Ineos dovolí ho nenominovať,“ márne hľadá odpoveď Púchovčan.

Navyše, 35-ročný Froome sa niekoľko mesiacov zotavoval z vážneho zranenia, ktoré utrpel vlani v júni. Jeho výkonnosť preto zostáva – aj vzhľadom na pokročilí vek a dlhodobú súťažnú absenciu – disktutabilná.

Mnohé odpovede dá až samotná Tour, ktorá sa tento rok začne výnimočne až na sklonku augusta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Velits #Chris Froome