Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ineos má pred Tour trio favoritov, ale nie lídra. Zákernosti si vraj nedovolia

Nestáva sa často, aby v jednom cyklistickom tíme súperili o žltý dres dvaja pretekári. A ak sa to niekedy v minulosti stalo, nie vždy to robilo dobrú krv.

08.07.2020 16:50
Bernal, Froome, Thomas Foto:
Zľava: Egan Bernal, Chris Froome, Geraint Thomas.
debata

Tohtoročná Tour de France bude v tomto smere prelomová. Britský tím Ineos postaví na štart troch jazdcov s identickými šancami na titul. Chrisa Frooma, Gerainta Thomasa a Egana Bernala.

Výsada?

Problém?

Názory sa rôznia a až samotná Stará dáma ukáže, ako sa veci majú. Päťnásobný víťaz pretekov Francúz Bernard Hinault si však myslí, že Briti sa na francúzskych cestách zapotia. S dôvetkom, že si môžu za to sami.

„Je to problém. Ineos si upísal najlepších cyklistov na svete, aby mohol rok, čo rok vyhrávať Tour de France. Teraz sa zdá, že vyhrať chce každý z nich. Rozhodnúť musí manažment. V minulosti to nerobili, nechali to na hory. Až tam sa ukázalo, kto má na žltý dres,“ zamyslel sa niekdajší skvelý cyklista, ktorého pre nenapodobiteľný štýl a obrovské odhodlanie prezývali Jazvec.

Dave Brailsford, šéf tímu, má nad čím premýšľať. Na štarte bude mať štvornásobného víťaza najslávnejších pretekov, pracovitého Walesana, ktorý už raz dokázal, že na to má a hviezdu budúcnosti. A to najpodstatnejšie – vlastných ambícií sa nevzdá žiadny z nich.

„Chápem, že tím sa nachádza v zložitej situácii. Má britský pôvod a dvoch domácich pretekárov. Navyše jeden z nich sa usiluje o zisk piateho víťazstva, čím by sa dorovnal legendám. Avšak keď budem stopercentne pripravený, neobetujem sa pre záujmy druhých,“ naznačil 22-ročný Kolumbijčan Bernal.

V Ineose – predtým Sky – už majú nemalé skúsenosti, ako narábať s veľkými egami. Najprv museli krotiť ambície mladého Frooma, ktorý chcel vyjsť z tieňa Bradleyho Wigginsa. Potom to bol zasa Thomas, ktorý šliapal Froomovi na päty. Vlani sa do súboja priplietol Bernal. Stratégia šéfov však bola vždy rovnaká: „Nech sa rozhodne na ceste.“

Ani tento rok to nebude asi inak. Egá všetkých troch pretekárov sú príliš veľké na to, aby už pred ostrým štartom ohlásili oddanú pomoc tímovému kolegovi.

„V družstve s tromi predchádzajúcimi víťazmi všetci ukázali, že sú schopní viesť tím a dokážu sa na to pripraviť. Sme si vedomí našej kolektívnej sily a skúseností, ktoré zvyšujú naše šance na víťazstvo,“ uvádza sa v strohom, diplomatickom stanovisku tímu.

Ineos (Sky) to dokázal osemkrát za posledných deväť ročníkov. Ukočíruje však aj ctižiadostivý trojzáprah?

Ale predsa len jedna dobrá správa na ostrovy. Ich cyklistický hlavybôľ môže aspoň čiastočne vyliečiť fakt, že podobný problém má aj úhlavný rival Ineosu – Jumbo-Visma. Holanďania majú vo svojom strede tiež supersilný triumvirát. Tom Dumoulin, Primož Roglič a Steven Kruijswijk. A všetci traja pôjdu tento rok na Tour.

Jazdci tímu Sky Egan Bernal, Geraint Thomas a... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Egan Bernal, Geraint Thomas, Chris Froome Jazdci tímu Sky Egan Bernal, Geraint Thomas a Chris Froome na Tour de France.

Sú to profesionáli. Zákernosti voči sebe si nedovolia

Každý z nich už vie, aké je to obliecť si žltý dres v Paríži. S týmto statusom budú stáť prvýkrát v jednom drese spolu na štarte. Tour de France môže vyhrať ktorýkoľvek z nich – Chris Froome, Geraint Thomas i úradujúci šampión Egan Bernal. „Najväčšiu šancu má Kolumbijčan. Pravda, ak doma nezaháľal,“ vraví šéfredaktor portálu cycling-info.sk Lukáš Timko.

Je radosť alebo starosť mať troch elitných jazdcov na štarte Tour?
Šéf sa musí tešiť. Má predsa najsilnejší tím. Vieme však, ako to vyzeralo vlani – Thomas sa prvú polovicu pretekov akoby nevedel zmieriť s tým, že lídrom je Bernal. Uvidíme, ako to bude teraz. Predpokladám, že sa dohodnú už pred pretekmi. Tu však zvyčajne platí zákon schválnosti – naplánovať si môžete čokoľvek, podujatie sa aj tak bude vyvíjať úplne inak.

Môžu sa vôbec tri veľké egá dohodnúť na lídrovi?
Očakávam, že pred štartom si niečo povedia – nikto nebude chcieť, aby to bol v podaní Ineosu nejaký freestyle. Potom prídu prvé kopce a tam sa uvidí. Môžu dospieť k novým dohodám, lebo si to bude vyžadovať situácia. Avšak nejaké hry sa predsa len môžu odohrať aj v rámci tímu. Všetci totiž vedia, že Froome poškuľuje po prestupe a podľa zákulisných informácií má Thomas už dva roky na stole ponuku z Bory.

Nebolo by jednoduchšie, aby Ineos poslal každého z nich na inú Grand Tour?
Myslím si, že pretekári to nechcú…

Nemôže sa obrovská sila jednotlivcov obrátiť proti samotnému tímu?
Skôr nie. Ineos je taký dominantný, že ani v prípade akejsi nejednotnosti ho súperi zrejme nepremôžu. Pochopiteľne, Jumbo má tiež veľmi silnú trojku, ale Briti majú skvelých jazdcov aj na siedmej či ôsmej priečke. Navyše, Froome, Thomas aj Bernal sú profesionáli, ktorí budú hrať tímovo. Zákernosti voči sebe si nedovolia. Ak sa na niečom dohodnú, potom nie na tom, kto bude jednotka, dvojka a trojka, ale že si budú pomáhať.

V minulosti sme už videli, že dvaja lídri stopercentne nespolupracujú…
Vždy sa môže stať, že jeden bude mať na sebe žltý dres a druhý pôjde do úniku. Potom povie, že to bola iba alternatívna stratégia pre prípad, že by sa niektorý zo súperov utrhol. Toto nevylučujem. Napokon, deje sa to bežne.

Ineos je britský tím – nebude pretláčať Frooma za piatym triumfom na Tour?
V minulosti sa už niekoľkokrát ukázalo, že šéfovi Daveovi Brailsfordovi to je jedno. Nepoznáme však športové záujmy spoločnosti Ineos. Či nemá v pláne s niektorým z pretekárov reklamnú stratégiu. Nikto to nahlas neprizná. V minulosti Lidl vytváral takýto tlak na víťazstvá Marcela Kittela v Quick-Stepe.

Kde sa dvaja bijú, tretí zvíťazí. Môže triumfovať niekto iný ako Ineos či Jumbo?
V klasickej sezóne by to na 80 percent vyhral niekto z týchto dvoch tímov, tentoraz bude priestor na prekvapenie o niečo väčší. Avšak nič dramatické neočakávam.

Ktorý z trojice Ineosu má najväčšiu šancu?
Asi Bernal. No všetko sú to vyrovnaní pretekári. Froome sa však vracia po ťažkom zranení a Thomas už má tiež svoj vek. Naopak, Bernal sa stále iba vyvíja. Ale keď to dokázal vlani, nie je dôvod, aby to nezopakoval. Žiada sa mi však dodať, že je to Kolumbijčan a o nich je známe, že keď sú doma, prípravu trošku flákajú. Majú problémy so životosprávou. Rovnako to bolo s Quintanom, Carapazom či Betancurom. Ale hádam si to Briti ustrážili a poslali tam niekoho, kto na Egana dozrie (úsmev).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Tom Dumoulin #Geraint Thomas #Egan Bernal #Ineos