Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Saganov predchodca šiel s farbou von. Aby sa pozrel do zrkadla

Svojho času bol neprekonateľný... Malý vŕšok? Žiadny problém. Široká rovná cesta a na jej konci cieľová páska? Tak poďme na to!

07.07.2020 09:00
Erik Zabel Foto:
Erik Zabel ovládol bodovaciu súťaž na Tour de France v rokoch 1996 - 2001.
debata

Jeden z najlepších špurtérov všetkých čias – Erik Zabel – v utorok jubiluje. Legendárny predchodca Petra Sagana sa dožíva okrúhlych 50 rokov.

Prekoná Slovák rekordného Zabela? Líder Bory má jeho zelený rekord na dostrel. Zabel sem, Zabel tam, celé Slovensko roky počúvalo o tomto mene.

Bolo métou, ktorú bolo treba prekonať. Do vlaňajška najväčšou športovou výzvou pre rodáka zo Žiliny.

Z oválu na cestu

Narodil sa 7. júla 1970 vo Východnom Berlíne. K cyklistike mal od začiatku veľmi blízko, veď aj jeho otec Detlef sa jej profesionálne venoval. DNA jednoducho nezaprieš. Tretry síce do vienka nedostaneš, ale rýchlosť áno. Erik Zabel ju mohol od útleho veku rozdávať.

Najprv ako junior na dráhe… A potom?

Potom padol Berlínsky múr a nemenili sa iba politicko-spoločenské pomery, ale aj kariéra mladého Erika. Presťahoval sa na Západ – do Dortmundu – stretol cyklistickú legendu Hansa Junkermanna a ovál vymenil za asfalt. Ozval sa slávny profesionálny tím Telekom.

Od sezóny 1996 bol podľa odborníkov najrýchlejším mužom planéty. Napokon, vyhrať šesť zelených dresov v rade na Tour de France (1996 – 2001), to sa nepodarilo ani Petrovi Saganovi.

A nielen to, na konte má aj štyri víťazstvá na slávnej klasike Miláno – San Remo. Stačilo mu na to päť rokov. Mimochodom, Sagan na tento triumf stále čaká.

Lenže nad všetkým, čo v kariére dosiahol, visí veľký výkričník. Zabel si neraz pomáhal aj nedovoleným spôsobom. Pravda, jazdil v ére, ktorá pokojne znesie prívlastok dopingová.

Vlastne aj tie predtým také boli, lenže na pelotón, v ktorom súperil aj Lance Armstrong, si úradníci dodatočne posvietili.

A tak aj Zabela dobehla nepekná minulosť…

Najvplyvnejšie osoby vo svetovej cyklistike Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Bob Stapleton - bývalý šéf tímu...

Najprv dlho zahmlieval. Najskôr priznal experimentovanie s EPO-m (ľudským hormónom stimulujúcim tvorbu červených krviniek) pred Tour 1996.

Tvrdil však, že ho pre vedľajšie účinky radšej vysadil. V roku 2013 ale vyšlo najavo, že EPO bral aj na Starej dáme 1998.

Vyšetrovacia komisia francúzskeho Senátu zverejnila, že na spomínanej Tour malo pozitívny test osemnásť jazdcov vrátane víťazného Taliana Marca Pantaniho a druhého Nemca Jana Ullricha. Na onom zozname nechýbal ani Zabel.

Dopoval roky

Táto správa sa už spochybňovať nedala. A prebudila nielen jeho svedomie, ale aj mnohých iných slávnych cyklistov. „Dopoval som roky,“ priznal v rozhovore pre nemeckú tlač. Pre denník Süddeutsche Zeitung dokonca uviedol, že zakázané látky užíval od roku 1996.

„Bral som krvný doping EPO, kortizón… Bolo toho veľa. Pred Tour v roku 2003 som prekonal transfúziu krvi,“ vyhlásil s tým, že po priznaní sa chce s čistým svedomím na seba pozrieť do zrkadla.

Dopingová kauza si v jeho prípade vypýtala daň. Bývalá hviezda, ktorá dovtedy pôsobila ako poradca v tíme HTC-Highroad či šprintérsky kouč v Kaťuši, sa z cyklistickej scény úplne vytratila. Priezvisko Zabel nosí vo svetovom pelotóne už iba syn Rick.

Erik Zabel Foto: SITA/AP, PETER DEJONG
Erik Zabel galerka Erik Zabel

Otec Erik si napriek tomu život cyklistického dôchodcu užíva.

"Už viac ako desať rokov si môžem robiť len to, čo chcem – občas vysadnem na bicykel, ale nikdy nie na viac ako dve či tri hodiny.

Dvestokilometrové porcie sú minulosť a rýchle šprinty ani nehovoriac. Ale preteky? Tie mi vôbec nechýbajú," potvrdil Zabel, ktorý netúži po tom, aby sa vrátil čas.

„Bol som mladší a krajší, takže možno aj áno (smiech). Teraz vážne – byť profesionálnym cyklistom je dnes oveľa náročnejšie ako za mojej éry. Svet na dvoch kolesách sa príliš rýchlo mení,“ glosoval pred dvoma rokmi pre Pravdu.

Z cyklistiky je dnes podľa neho hotová veda a pretekárov prirovnal k postavičkám z Playstation. „Vôbec sa mi to nepáči. Chýba mi spontánnosť,“ poznamenal.

Ako príklad uviedol dlhoročnú dominanciu tímu Sky, dnes Ineos. "Viete si predstaviť, že by sa takto správali všetci? Z cyklistiky by bola v momente najnudnejšia vec na svete.

Unavuje ma tento perfekcionizmus organizovaný cez tímovú vysielačku. Aj preto tento šport potrebuje Sagana ako soľ. Je nielen zárukou špičkového výkonu, ale aj zábavy. A o to predsa ide, nie? Vďaka zaňho," zamyslel sa.

Najlepší cyklošpurtéri v novodobej histórii Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Džamolidin Abdužaparov (Uzb./60 triumfov) -...

Ak niekto, tak Sagan

Jeho „zelený“ rekord je už zabudnutý. Vlani mu ho definitívne vyfúkol o 20 rokov mladší Slovák.

Zabel pripúšťa, že svojím spôsobom mu to je aj ľúto, lebo jeho meno už v historických štatistikách natoľko nežiari. Na druhej strane tvrdí, že ak mu ho niekto mal vziať, tak potom práve rodák zo Žiliny.

Nemec je navyše presvedčený, že sedem víťazstiev v bodovacej súťaži nebude Saganovým stropom.

„Je taký dominantný, že zbierku môže zaokrúhliť na desať zelených tričiek,“ dodal niekdajší rýchlik, ktorý je oddnes v klube päťdesiatnikov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba