Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hanba a skepticizmus. Armstrongova éra stále straší cyklistov

Chris Froome tvrdí, že aj keď sa v cyklistike výrazne zlepšili antidopingové opatrenia, on aj jeho generácia pretekárov stále doplácajú na hanbu a skepticizmus, ktorý do športu priniesla éra Lanca Armstronga.

12.05.2020 06:45
Chris Froome Foto: ,
Chris Froome.
debata (3)

Podľa štvornásobného víťaza Tour de France viacerých pretekárov dnes posudzujú podľa udalostí, ktoré sa stali na začiatku 21. storočia. Povedal to v nedávnom videorozhovore s bývalým hráčom kriketu Kevinom Pietersenom.

"Je správne hovoriť o tom, pretože veľa ľudí zvonku nevidí, čo sa v tomto športe stalo. Stal som sa profesionálom v roku 2008 a myslel som si, že šialené roky sú dávno za nami. Ale keď som mal 23 rokov, šokovalo ma, čo som zažil na svojej prvej Tour de France.

Jedného z mojich španielskych tímových kolegov (Moisésa Dueňasa, mal pozitívny test na EPO pozn.) vzala francúzska polícia v putách z tímového autobusu. Možno aj ďalších 20 chlapcov vylúčili kvôli podvodu. Tieto udalosti mi otvorili oči a pochopil som, že sa to ešte neskončilo," povedal Froome, ktorý však odvtedy vidí veľký pokrok.

Lance Armstrong na Tour de France 2002. Foto: SITA/AP, Laurent Rebours
Armstrong Tour Lance Armstrong na Tour de France 2002.

Porozprával tiež, akým smerom sa cyklistika uberá vďaka zavedeniu biologického pasu.

„Šport sa veľmi zmenil, a to dobrým smerom. Kontroly sú veľmi prísne. Biologický pas obsahuje všetky výsledky vašich testov a je v podstate vašimi druhými odtlačkami prstov. Musíme oznamovať každý deň, kde sa nachádzame a kde by sme mohli byť testovaní,“ pokračuje.

Pietersen dal Armstronga za príklad, prečo sa na niekoľko rokov skončila jeho láska k cyklistike. Froome nereagoval vyslovením mena hriešnika, ktorému v roku 2012 odňali všetkých sedem titulov z Tour de France a udelili doživotný dištanc, ale spomenul časové obdobie, v ktorom súťažil.

„Stále sa musíme ospravedlňovať. Je to najmenej 15 rokov a stále o tom hovoríme. Spôsobilo to veľa škôd, ale skutočne verím, že cyklistika obrátila list. Nemyslím si, že by som mohol vyhrať štyrikrát Tour de France, ak by sa to nezmenilo,“ dodal.

Chris Froome na Tour de France 2017. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Doping Froome Chris Froome na Tour de France 2017.

„Je náročné čeliť negativite a zakaždým odpovedať skeptikom, ktorí neveria našim výkonom, na rovnaké otázky. Čo môžeme urobiť? Jedine pokračovať, vieme, že to, čo robíme, je správne. Nemáme čo skrývať,“ doplnil.

Froome tiež dostal otázku, ako je možné, že „čistí“ cyklisti dosahujú v stúpaniach lepšie časy ako tí, ktorí dopovali. Poukázal na nové technológie:

„Najlepšie by sa to dalo vysvetliť tým, že náš šport sa vyvinul z hľadiska technológie, výživy či tréningových metód. Ako športovci sme pravdepodobne lepší ako oni. A urobili sme aj výrazný pokrok v regenerácii.“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Lance Armstrong #Chris Froome