Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velikán sa pred jedlom modlil a neznášal nadávky. Komunisti si naňho netrúfli

Stalo sa 5. mája: Pred dvadsiatmi rokmi zomrel jeden z najslávnejších pretekárov všetkých čias. Talian Gino Bartali. Trikrát vyhral na Giro d'Italia, dvakrát na Tour de France.

04.05.2020 21:40
Gino Bartali Foto:
Gino Bartali.
debata (31)

Bartali bol skvelým vrchárom, priekopníkom prehadzovačky. Jeho jazdecký štýl bol vskutku nezvyčajný: na pedáloch stál iba zriedka, často zostával v sedle aj počas 15 kilometrového stúpania. Dokonca aj keď iní útočili, zostal v sedle, hodil si ľahší prevod a prenasledoval ich.

Jeho supervýkon, keď ovládol tri po sebe idúce horské etapy (13, 14 a 15) na Tour de France v roku 1948, nikto nikdy nevyrovnal. Je to jeden z najúžasnejších úspechov v histórii cestnej cyklistiky.

Takmer o 50 rokov neskôrho ho napodobnil krajan Mario Cipollini – v roku 1999 vyhral etapy č. 4, 5, 6 a 7. Pravda, boli to skôr rovinaté etapy.

Učil aj pápeža

Bartali vyrástol v náboženskej rodine v Toskánsku a jeho viera mu priniesla prezývku „Gino zbožný“. Modlil sa pred jedlom a neznášal, keď jeho kolegovia z tímu používali vulgárne slová. Naopak, jeho životný súper Fausto Coppi pochádzal z Piemontu na severe Talianska a okolo viery ani nechodil.

Bartali bol hrdý na to, že ho pápež Ján XXIII. požiadal, aby ho naučil jazdiť na bicykli. Netajil sa, že podporuje podporuje kresťansko-demokratickú stranu, ale jeho osobnosť mala taký cveng, že ním neopovrhovali ani komunisti.

Tim Hilton z denníka The Guardian kedysi napísal: „Bartali bol skutočne nábožný muž, ktorý svoju vieru neskrýval a na oplátku sa stal obľúbencom Vatikánu. Osobne mu požehnali traja pápeži. V hotelových izbách si staval improvizovaný oltár a deti z letných táborov, keď prechádzal okolo nich počas horských etáp na Giro d'Italia, spievali chválospevy.“

Bartali bol zároveň večným pesimistom. Jednou z jeho obvyklých fráz bolo: „Všetko je zlé; musíme začať odznova.“ Francúzsky historik Pierre Chany o ňom povedal, že sa rád chválil tým, čo dokázal v horách, keď tam nikto nebol. Mal však vraj dar, že svoj príbeh nepovedal nikdy inak.

Pomáhal Židom

Počas nemeckej okupácie Talianska sa ako zbožný katolík zapojil do siete organizovanej rabínom Nathanom Cassutom z Florencie a florentským arcibiskupom, kardinálom Eliom Angelom Dallom Costom.

Zachránili stovky životov miestnych židov a židovských utečencov z rôznych regiónov, ktoré boli pod talianskou kontrolou, najmä z Francúzska a bývalej Juhoslávie. Bartali hral rolu kuriéra, vo svojom bicykli pod zámienkou tréningu prevážal falošné dokumenty a doklady z jedného mesta do druhého. Vedome pri tom riskoval vlastný život.

Ilegálne dokumenty pašoval stráženou cestou medzi Florenciou a San Quiricom v ráme bicykla. Blízkym to prezradil až tesne pred smrťou.

Rodine cyklistu sa podarilo vypátrať dôkazy o tom, že takto pomohol zachrániť 800 životov.

„O dobre sa nemá hovoriť, má sa konať. Niektoré medaily nemáte pripnuté na kabáte, ale na duši,“ znie pamätný výrok cyklistu, ktorý sa preslávil aj športovým gestom na TdF 1952. V horskej etape pri stúpaní na Col d'Izoard sa neváhal podeliť o fľašu s vodou so svojím veľkým súperom Faustom Coppim. Fotografia zachytávajúca tento moment obletela celý svet. Zatienila ho však hádka cyklistov, kto komu podal fľašu.

Na frak Mussolinimu

A ešte jeden dôkaz o Bartaliho nenávisti k fašistom. V roku 1938 suverénnym spôsobom ovládol Tour de France – triumfoval s náskokom 18 minút! Propagandisti Benita Mussoliniho si priali, aby titul venoval práve jemu. Bartali sa vzoprel. „Ďakujem svojim fanúšikom,“ vyhlásil. A kyticu pre víťaza odniesol do pařížskeho kostola.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Gino Bartali