Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Môžeme Sagana nazývať Američanom? Adoptujeme si ho

Nie je a ani nikdy nebol profesionálnym cyklistom. O tomto športe má však informácie z exkluzívneho zdroja. Od Lanca Armstronga. Neslávne slávneho Američana, ktorý sedemkrát dobyl Tour de France a všetky tituly mu spätne odňali. JB Hager spolu s rodákom z Texasu v podcaste THE MOVE komentujú dianie vo svetovej cyklistike.

27.04.2020 11:46
JB Hager, Lance Armstrong Foto:
JB Hager (vpravo) a Lance Armstrong.
debata (8)

„O dopingu nerozprávam. Nemám na to kvalifikáciu. Je to rovnaké, ako keby som ako muž mudroval o pôrodoch či potratoch,“ vraví populárny publicista na voľnej nohe.

Poviem vám, ten mladý Slovinec Sagan ukázal veľký talent, vyhlásil na Tour Down Under 2010 Lance Armstrong. Viete, prečo je tento výrok nepravdivý?

Zdá sa, že to bol veľmi milý kompliment. Alebo mi niečo ušlo?

Sagan je predsa Slovák…

Ach tak. Slovensko – Slovinsko, názvy sa veľmi podobajú, nečudujte sa, že som si to nevšimol. Mám dvoch kamarátov Slovákov, nepoteší ich, že som túto prešmyčku prehliadol (úsmev).

Odvtedy uplynulo viac ako desať rokov. Ak by ste dnes mali Sagana charakterizovať iba jednou vetou, čo by ste o ňom povedali?

Výbušný, vzrušujúci a medzi fanúšikmi mimoriadne obľúbený. Veľmi dobre si uvedomuje, že práve podpora ľudí je základom športového snaženia. Inak by nemalo žiadny zmysel.

Spomeniete si ešte, kedy ste ho prvýkrát zaregistrovali?

Na podcaste THE MOVE som s Lancom Armstrongom začal pracovať až v lete 2017, dovtedy som Sagana vnímal iba striedmo. Počul som, že existuje šikovný a superrýchly chlapík, ktorý je dvojnásobným svetovým šampiónom a na sociálnych sieťach sa to hemží úsmevnými videami, na ktorých zabáva fanúšikov rôznymi trikmi či jazdou na zadnom kolese. Jeho výnimočnosť som však naplno pocítil v štúdiu toho istého roku, keď sme sledovali 3. etapu na Tour de France s cieľom v Longwy. Sagan ovládol špurt do mierneho kopca. Bol vskutku úžasný.

S Armstrongom v štúdiu trávite dlhé hodiny. Kedy vás Sagan oboch zaskočil?

Bolo to o deň neskôr, keď ho po kolízii s Markom Cavendishom vylúčili z pretekov. Neskutočne nespravodlivé rozhodnutie. Som presvedčený, že mnoho iných cyklistov by po takomto verdikte spustilo mediálny humbuk a vyplakávali by. Peter to však ustál ako džentlmen a veľký profesionál. Spolu s Lancom sme tento moment dlho rozoberali, Sagan nás správaním oboch nadchol.

Len nedávno organizátori TdF rozhodli, že preteky sa tento rok uskutočnia v septembri. Koľko by ste stavili na to, že Sagan vyhrá aj ôsmy zelený dres?

Rozhodne by som nedával peniaze na niekoho iného. Stačí, aby Francúzi zaradili do itinerára pár dojazdov, ktoré mu budú vyhovovať. Bude to však zaujímavá Tour, nepredchádza jej žiadna generálka, veľa cyklistov nemá možnosť poriadne trénovať. Preto sa tešme na iné preteky a hádam aj na starého Sagana.

Čo považujete za jeho najsilnejšiu zbraň?

Že sa nebojí riskovať. Často sa púšťa do avantúr, ktoré mu nič nezaručujú, ale vytvárajú zaujímavý priebeh. V pelotóne dlhé roky dominoval tím Sky so strojovou cyklistikou založenou na neustálom kalkulovaní, Sagan túto nudu často búral. Neraz aj za cenu toho, že nakoniec obetoval dobrý výsledok.

Je niečo, čo vám na jeho jazde prekáža?

Nič. S jeho agresívnym štýlom vraj majú problém iní jazdci v pelotóne. Neustále vyhrávať sa však inak nedá.

V minulosti sa objavili aj názory, že raz by z neho mohol byť pretekár bojujúci o žltý dres. Rozprávali ste sa o tejto možnosti aj s Amrstrongom?

Výsledok bol, že by to bolo veľmi náročné. Na štarte prešľapuje množstvo mladých cyklistov – čistokrvných vrchárov. Nespomenul si ani na jeden príklad, kedy sa zo silného špurtéra stal favorit na celkové umiestnenie v Paríži. Žltý dres môže – tak ako v minulosti – pokojne nosiť v niektorej z úvodných etáp.

Má 30 rokov, je trojnásobný majster sveta, sedemkrát vyhral zelený dres, triumfoval na Okolo Flámska a tiež Paríž – Roubaix. Je to dosť vzhľadom na jeho potenciál?

Nie je žiadna hanba, ak v živote nevyhráte Tour, Giro d'Italia alebo Vueltu. Napokon, 99 percent cyklistov by dalo čokoľvek za to, aby mali kariéru ako Sagan. Flámsko, Roubaix, dúhové dresy, prípadne čo i len jedno etapové víťazstvo vo Francúzsku – to sú pre väčšinu iba nesplniteľné sny.

Čo by mal ešte dokázať, aby sme raz mohli o ňom hovoriť ako o jednom z najlepších pretekárov generácie?

Nemusí už nič. Je úžasné, že pochádza z krajiny, ktorá v cyklistike nikdy nedominovala. V Spojených štátoch sme mali v 80. rokoch éru LeMonda, potom prišiel Lance s US Postal, aj Sagan môže inšpirovať budúce generácie Slovákov.

V čom sú si s Armstrongom podobní?

Sú odvážni, drzí a otvorení. A keď sa zaprú do pedálov, idú si po víťazstvo.

Sagan rád trénuje v Amerike, v Kalifornii dokonca vyhral nejednu etapu. Prečo podľa vás tak dobre funguje spojenie Sagan – Spojené štáty?

Dlhé roky sme u nás nemali príležitosť vidieť veľké európske esá. Keď si v minulosti v Austine rozložil US Postal tréningový kemp, pre Texas to bola veľká vec. Ale chýbali preteky. Ľudia majú radi cyklistiku a Sagan si pre fanúšikov vždy nejaký čas nájde. Potom majú pocit, že je priateľský a dostupný. Vyhovuje im.

Ak by bol Američanom, jeho marketingový potenciál by zrejme výrazne stúpol. Bol by aj za morom naozajstnou hviezdou?

O tom nepochybujte. Mimochodom, môžeme mu udeliť občianstvo a nazývať ho Američanom? (smiech) Ihneď by sme si ho adoptovali. Spojené štáty už netrpezlivo čakajú na dominantnú cyklistickú hviezdu. Keď Lawson Craddock dokončil Tour de France so zlomenou lopatkou, bola to veľká story. V našej šou sme o tom hovorili nespočetnekrát. Keď má krajina hviezdu ako Sagan, vie sa o ňu oprieť. Na jeho chrbte môžu vyrásť ďalšie generácie.

Zhovárali ste sa s Amrstorngom otvorene aj o dopingu?

Nie, nikdy. O dopingu nerozprávam. Nemám na to kvalifikáciu. Je to rovnaké, ako keby som ako muž mudroval o pôrodoch či potratoch. Nemám s tým skúsenosti.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Lance Armstrong #JB Hager