Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zrušená Tour? Hrozí kolaps pre tímy i celý model cyklistiky

V cyklistike pôsobí niekoľko desaťročí a bol svedkom viacerých scenárov, s ktorými sa musel tento šport popasovať.

23.03.2020 16:46
Peter Sagan, Egan Bernal, Julian Alaphilippe Foto: ,
Peter Sagan, Egan Bernal a Julian Alaphilippe v debate počas minuloročnej 21. etapy Tour de France.
debata (4)

Ani jeden z nich sa však nedá porovnať s obavami zo šíriaceho sa koronavírusu. Šéf úspešného belgického tímu Deceuninck-QuickStep Patrik Lefevere pre Het Nieuwsblad priznal, že mu pripravil mimoriadne náročné časy a z globálnej pandémie má veľké obavy.

Viacerí zamestnanci stajne sa nachádzajú v talianskom Lombardsku, najviac postihnutom regióne. Lefevere sa obáva správ, ktoré mu môžu každú chvíľu zvestovať cez telefón.

„Znepokojuje ma, čo som čítal. Bojím sa, že mi zavolá niekto z jazdcov či zamestnancov, aby mi oznámili, že sa nakazili. Davide Bramati (tímový manažér, pozn.) a Davide Ballerini (pretekár) žijú v Bergame, najviac zasiahnutom mieste v Európe,“ uviedol Lefevere, jeho slová priniesol Cyclingnews.com.

Lefevere sa obáva o budúcnosť svojho tímu. Ťažké časy môžu zaznamenať odliv sponzorov, od ktorých je profesionálna cyklistika závislá.

„Na jarných klasikách sme mali najviac zažiariť, no nie je to možné. Ako QuickStep sme si vybudovali historický kredit, ale Deceuninck nás sponzoruje len druhý rok. Doteraz sme vyhrali 83 pretekov, verím, že na to budú prihliadať,“ dúfa 65-ročný Belgičan.

Generálny manažžér Etixx-QuickStep Patrick... Foto: SITA, Marko Erd
Patrick Lefevere, wtixx-quickstep Generálny manažžér Etixx-QuickStep Patrick Lefevere.

Strašia ho ekonomické dopady, ktoré bude mať vírus na šport. Marcové, aprílové a májové preteky zrušili a pokračovaniu v júni dáva len malú nádej. Ohrozené je aj najslávnejšie etapové podujatie Tour de France (prelom júna a júla). Do úvahy pripadá presunutie na neskorší termín v tomto roku, ale aj úplné zrušenie ročníka. A to by mohlo mať pre tímy kruté následky.

„V tomto veľkom príbehu je cyklistika len poznámka pod čiarou, ale som šéf cyklistického tímu, takže mám obavy. Bolo by naivné myslieť si, že ekonomický dopad, ktorý prináša koronakríza, sa cyklistiky netýka,“ hovorí. Upozorňuje aj na klesajúce výnosy spoločností, ktoré exportujú svoje produkty, čo prináša má neblahý vplyv na marketing.

Úspech na Tour de France často rozhoduje o tom, akých sponzorov a podporu tímy získajú. Niektoré sú už pod tlakom, aby našli finančné prostriedky na rok 2021.

Čo ak by sa Tour neuskutočnila?

„Bola by to totálna katastrofa. Aj takýto scenár však treba mať na pamäti. Vždy si predstavím najlepšiu a najhoršiu možnosť. V prvom prípade budeme opäť jazdiť v júni, v druhom sa sezóna skončila. Možno som pesimista, ale kto by si pred troma týždňami vôbec trúfol predpovedať, že polovica Európy sa zrazu ocitne v domácom väzení?“ pýta sa Lefevere.

„ASO (organizátor Tour de France) takúto ranu môže prijať, tímy nie. Ak nebude Tour de France, celý model cyklistiky môže skolabovať,“ uzavrel.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Patrick Lefevere #Deceuninck-Quick Step