Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bora otvorila Paríž - Nice triumfom. Sagan ma zachránil, ďakoval nemecký šampión

Nemecký cyklista Maximilian Schachmann triumfoval v 1. etape cyklistických pretekov Paríž - Nice. Jazdec tímu Bora–Hansgrohe sa na 154 km dlhej trati so štartom i cieľom v meste Plaisir presadil v záverečnom špurte štvorčlennej skupinky pred Belgičanmi Dylanom Teunsom (Team Bahrain) a Tiesomj Benootom (Sunweb).

08.03.2020 15:15 , aktualizované: 16:01
Maximilian Schachmann Foto: ,
Maximilian Schachmann.
debata (3)

Slovenský cyklista Peter Sagan z Bory sa do boja o prvenstvo nezapojil a obsadil 30. priečku s mankom 30 sekúnd.

Peter Sagan sa mal pôvodne predstaviť na talianskych klasikách Strade Bianche a Miláno – San Remo, ale po ich zrušení sa spolu s bratom Jurajom dostali do nominácie na Paríž – Nice. Preteky vo Francúzsku ale z obáv pred koronavírusom vynechali viaceré profitímy – Ineos, Movistar, Astana, CCC, Jumbo-Visma, UAE Team i Mitchelton-Scott.

Cyklisti v prvej etape absolvovali dva okruhy v okolí Plaisiru. Vo veternom a upršanom počasí sa do úniku najskôr dostalo francúzske duo Romain Combaud a Jonathan Hivert, ktorí mali k dobru už päť minút.

Na zväčša rovinatej trati boli tri stúpania tretej kategórie, bočný vietor trhal pelotón na skupiny, ale náskok dvoch lídrov postupne klesal a v polovici itinerára aj skončil. Pád mali potom Romain Bardet a Warren Barguil a približne 60 km pred cieľom sa vpredu sformovala 16-členná skupina, Peter Sagan bol až za ňou v druhej skupine.

Do úniku sa asi 30 km pred cieľom dostali Tiesj Benoot a Julian Alaphilippe. Krátko pred cieľom museli jazdci zdolať kopec Côte de Neauphle le Château, záverečná pasáž už bola na kockách a k dvojici na čele sa pridali Schachmann s Teunsom, ktorí mali napokon v závere najviac síl. Peter Sagan v záverečných kilometroch bol až na konci hlavnej skupiny a o víťazstvo nezabojoval. Bardet s Richiem Portem stratili na najlepších takmer tri minúty.

„Som šťastný aj vďačný svojim tímovým kolegom. V istom momente ma zachránil Peter Sagan a neskôr fantastickú robotu odviedol Felix Grosschartner. Boli to pre mňa prvé skutočne náročné preteky v tomto roku. Moje nohy cítia bolesť, ale súperi boli na konci zrejme ešte viac unavení. To mi dodalo potrebné sebavedomie,“ vyhlásil Maximilian Schachmann podľa špecializovanému portálu Cyclingnews.

Aj Sagan si pochvaľoval tímovú prácu.

„Je pekné byť späť na Paríž – Nice, pretekoch, kde som pred desiatimi rokmi získal moje prvé profesionálne víťazstvo. Treba však povedať, že to bola tvrdá prvá etapa. Dážď, chlad a vietor to sťažovali všetkým, ale ako tím sme pracovali veľmi dobre a získali víťazstvo a žltý dres. Gratulujem Maxovi,“ napísal na facebooku.

V pondelok je na programe druhá etapa z Chevreuse do Chalette-sur-Loing, rovinatá trať meria 166,5 km.

Fakty z Paríž – Nice

Výsledky 1. etapy (Plaisir – Plaisir, 154 km): 1. Maximilian Schachmann (Nem./Bora-Hansgrohe) 3:32:19 h, 2. Dylan Teuns (Belg./ Bahrain-McLaren) rovn. čas, 3. Tiesj Benoot (Belg./Team Sunweb) +3, 4. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) +3, 5. Cees Bol (Hol./Team Sunweb) +15, 6. Nils Politt (Nem./Israel Start-Up Nation) +15, 7. Giacomo Nizzolo (Tal./NTT Pro Cycling Team) +15, 8. Sergio Andres Higuita Garcia (Kol./EF Pro Cycling) +15, 9. Felix Grossschartner (Rak./Bora-Hansgrohe) +15, 10. Yves Lampaert (Belg./Deceuninck-Quick-Step) +15,… 30. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +30, 102. Juraj SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +9:33

Poradie po 1. etape: 1. Schachmann 3:32:09 h, 2. Benoot +2, 3. Teuns +4, 4. Alaphilippe +7, 5. Pello Bilbao (Šp./Bahrain-McLaren) +24. 6. Rudy Molard (Fr./Groupama-FDJ) +25,… 30. P. SAGAN +40, 102. J. SAGAN +9:43

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Pariž - Nice #Maximilian Schachmann