Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto to, dopekla, je? Hviezdy hromžili na drzého nováčika

Koronavírus mu zrušil obľúbené preteky a pripravil ho o šancu uspieť na legendárnej klasike, na ktorej mu triumf stále uniká.

06.03.2020 17:04
debata (1)
Historický moment na Paríž - Nice 2010. Peter... Foto: SITA/AP, LIONEL CIRONNEAU
Peter Sagan Historický moment na Paríž - Nice 2010. Peter Sagan vybojoval v 3. etape premiérové víťazstvo medzi profesionálmi.

Peter Sagan sa musí, rovnako ako zvyšok cyklopelotónu, prispôsobiť situácii. Talianski organizátori v piatok oznámili, že rušia podujatia Strade Bianche (7. marca), Tirreno – Adriatico (11. – 17. marca) a Miláno – San Remo (21. marca).

Preteky boli každoročne neoddeliteľnou súčasťou začiatku jarnej klasikárskej sezóny a nechýbali ani v Saganovom kalendári. Žilinský rýchlik aj tento rok poškuľoval najmä po triumfe na Miláno – San Remo.

Šesťkrát sa na špurtérskom monumente umiestnil v top šestke, ale na výhru stále čaká. Vedenie tímu Bora-Hansgrohe však nezaháľalo a svoju najväčšiu hviezdu posiela do Francúzska.

Prvý triumf v profikariére

Marec 2010, Francúzsko. Na štartovej listine 68. ročníka Paríž – Nice sa medzi hviezdnymi menami ako Contador, Valverde, Boom, Voigt či Leipheimer krčí aj neznámy nováčik zo Slovenska.

Netrvá však dlho a súperi mladého Sagana okamžite registrujú. V prológu obsadí piate miesto, v druhej etape je druhý a v tej tretej to príde. Dvadsaťročný mladík uspeje v špurte silnej šesťčlennej skupiny a ako prvý Slovák v histórii berie etapový triumf na pretekoch najvyššej cyklistickej kategórie.

„Kto to, dopekla, je? Nikdy som o ňom nepočul,“ krúti hlavou v cieli Nemec Voigt. Sagan potom zopakuje triumf v 5. etape, keď súperov šokuje parádnym sólom. Po skončení prestížnej akcie berie domov zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže.

„Nikto neočakával, že Peter môže takýmto výrazným krokom vstúpiť do profesionálnej cyklistiky. Prekvapilo to nielen mňa, ale aj jeho samotného. Počítali sme s tým, že môže urobiť dobrý výsledok, hoci jeho súpermi boli vtedajšie veľké hviezdy. Ale jeho výkony šokovali skutočne všetkých,“ spomína Saganov bývalý tréner Peter Zánický na obdobie spred desiatich rokov.

Peter Sagan oslavuje triumf na pretekoch Paríž... Foto: SITA/AP, LIONEL CIRONNEAU
Peter Sagan Peter Sagan oslavuje triumf na pretekoch Paríž - Nice 2010.

Slovák bol pre súperov veľkou neznámou, čo bola jeho výhoda.

„Ťažil z toho, že bol neznámy. Súperi si nedávali na neho pozor. Netvrdím, že teraz by nebol schopný predviesť podobné výkony, silu v nohách má stále. Avšak teraz by to mal náročnejšie, pretože konkurencia už vie, s kým má dočinenia,“ pokračuje Zánický.

Skvelé výsledky na Paríž – Nice 2010 vyvolali na Slovensku mediálny boom. Plachý mladík si musel zvykať na zvýšenú pozornosť novinárov, fanúšikov i sponzorov.

„Prvé úspechy ho ako človeka nezmenili. Zostal skromným mladým chalanom. Avšak musel si zvykať na zvýšený záujem médií a podľa toho upravoval slovník i rétoriku. Dovtedy s tým mal len minimálne skúsenosti. Výnimočné výsledky na Paríž – Nice boli v tomto pre neho veľkou školou do života,“ vraví jeho objaviteľ.

Peter Sagan po 7. etape pretekov Paríž - Nice... Foto: SITA/AP, LIONEL CIRONNEAU
Peter Sagan Peter Sagan po 7. etape pretekov Paríž - Nice 2010.

Vo Francúzsku aj s bratom

Sagan sa na Paríž – Nice predstaví po deviatich rokoch, v predchádzajúcich sezónach uprednostňoval Tirreno – Adriatico.

„Vo štvrtok sme práve na túto tému spolu telefonovali. Rovnako ako ostatných cyklistov, ani Petra zmeny v kalendári netešia. Je to zložitá situácia aj pre jednotlivé tímy, ktoré musia meniť logistiku, letenky či ubytovanie. Peter ani nevie, aký bude jeho ďalší program. Je však jasné, že jediná cesta, ako môže uspieť na aprílových belgických klasikách, je absolvovať čo najviac súťažných kilometrov. Vie, že ak by po zrušení či presunutí talianskeho programu zostal stáť, neprospelo by mu to,“ referuje Zánický.

Sedemetapové podujatie sa začína v nedeľu úvodnou etapou v okolí parížskeho predmestia Plaisir. Jazdci celkovo absolvujú 1217 kilometrov. Na programe sú tri rovinaté, tri kopcovité a jedna horská etapa, ako aj individuálna časovka.

„S Petrom sme zhodnotili, že Paríž – Nice a Tirreno – Adriatico sú podobné preteky. Či už nastúpanými metrami, počtom etáp či jednotlivými profilmi. Pravda, Taliansko mu vždy bolo bližšie. Ovláda tamojší jazyk, dlho tam profesionálne pôsobil, Talianov má v tíme okolo seba. Berie to však profesionálne. Ide tam, kam ho pošle tím,“ vraví jeho bývalý kouč.

Dobrou správou pre Sagana je, že v pelotóne nebude jediným Slovákom. Okrem šestice Ackermann, Drucker, Grossschartner, Konrad, Schachmann, Schwarzmann figuruje v zostave Bory aj jeho starší brat Juraj.

„Petra potešilo, že v tíme zostal aj Juraj. Organizátori pridali tímom o jedno miesto navyše. Hoci pôvodne to vyzeralo, že Peter vytlačí práve Juraja, v nominácii napokon zostali obaja. Spoločne strávený čas im takto skraja sezóny určite prospeje,“ hodnotí Zánický.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Pariž - Nice #Peter Zanický