Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Oslávenec začína brutálny polrok. Zajazdí si aj s fanúšikmi

Tridsiatka je pre profesionálneho cyklistu ideálny vek. Mladícku výbušnosť nahradia rozvaha a skúsenosti, ktoré sú dôležité pri rozložení síl v kľúčových momentoch pretekov.

25.01.2020 19:21
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

V prípade Petra Sagana sa teda máme na čo tešiť. Posledná januárová nedeľa bude pre neho špeciálna. Oslávi 30. narodeniny a zároveň odštartuje sezónu, akú ešte počas kariéry neabsolvoval.

Líder tímu Bora-Hansgrohe sa od nedele predstaví na pretekoch Vuelta a San Juan v Južnej Amerike. Profilom mu vyhovujú viac ako austrálska Tour Down Under, kde začínal vlaňajší ročník.

Rozhodli aj nesúťažné dôvody. Sedemetapové preteky majú vo štvrtok voľný deň, ktorý vyplní ďalší diel jazdy trojnásobného majstra sveta so sponzormi a fanúšikmi pod názvom Sagan Fondo.

„Predchádzajúca sezóna bola najúspešnejšia v histórii našej stajne. Druhé miesto vo svetovom renkingu tímov je toho dôkazom. V roku 2020 chceme posunúť naše výkony a výsledky na ešte vyššiu úroveň,“ vravel minulý týždeň šéf Bory Ralph Denk. Do Argentíny okrem Sagana poslal aj Talianov Ossa, Gatta, Fabbra, ako aj poľské duo Bodnar, Poljanski.

Žilinský rýchlik pôjde s jasným cieľom – rozjazdiť sa pred jarnými klasikami a nabrať pohodu v sedle pred februárovým vysokohorským kempom. Prvá polovica novej sezóny bude pre neho extrémne náročná.

Okrem jarných klasík sa prvýkrát v kariére predstaví na Giro d'Italia, potom nasleduje Tour de France a olympijské hry v Tokiu. Predbežne figuruje aj na súpiske Bory pre Okolo Slovenska 2020, ktoré sa uskutočnia v druhej polovici septembra.

V Argentíne na neho čakajú teplé počasie a priaznivý profil pretekov. Až v piatich etapách by sa mali dostať k slovu špurtéri či jazdci silní v krátkych kopcoch.

Organizátorom sa podarilo získať aj ďalšie hviezdy. Najlepší tím uplynulých sezón Deceuninck-QuickStep povedie úderné duo Alaphilippe, Evenepoel, predstaví sa aj víťaz z roku 2018 Sevilla.

Sagan si v hromadných dojazdoch zmeria sily s domácim talentom. Dvojicu Gaviria, Richeze (UAE Emirates) dopĺňa mladý Hodeg, nebezpečný bude aj Laporte z Cofidisu. Chýba obhajca titulu Anacona, ktorého tím Arkéa-Samsic nedostal pozvánku.

„Veľmi rád by som odštartoval sezónu víťazstvom. Mal som dobrú prípravu, profil pretekov mi vyhovuje. V tíme však máme aj iné zbrane,“ pripomenul talentovaný Evenepoel z QuickStepu.

Prvá etapa je na programe v nedeľu v okolí San Juanu, špurtéri sa dostanú k slovu tesne po polnoci SEČ. V podobnom čase sa budú končiť aj ostatné etapy. Dôležité pre celkové poradie budú utorková časovka a piatková horská etapa na Alto Colorado.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan