Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zelený i cyklámenový. Predvedie Sagan nezvyčajnú šou?

Tridsiatka je pre cyklistov ideálny vek. Viacerí z nich sú na vrchole fyzických i mentálnych síl. Výkonnosť, obrúsenú najazdenými kilometrami, dopĺňajú skúsenosti.

29.10.2019 05:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan na prezentácii trate pretekov Giro d'Italia 2020.
debata

Peter Sagan nie je výnimka. V januári oslávi jubileum a pri tejto príležitosti sa pýta zmena. Pre trojnásobného majstra sveta ňou bude Giro d'Italia.

Dva dresy? Má na to

Sagan už nejaký čas počas prvej polovice roka absolvoval takmer identický program. Začínal v Austrálii, po Tirreno-Adriatico ho čakali jarné klasiky, Kalifornia, Švajčiarsko a následne Tour.

Rok 2020 bude odlišný. Slovák pokračuje v stratégii, podľa ktorej s pribúdajúcimi rokmi uprednostňuje kvalitu pred kvantitou.

„Peter hovoril o tom, že by raz chcel na Gire štartovať už vlani počas šampionátu Česka a Slovenska v Plzni. Z toho vyplýva, že takýto plán zjavne nosil v hlave dlhší čas. V budúcej sezóne môže zohrať úlohu aj to, že olympijské hry i majstrovstvá sveta sú na kopcovitých tratiach, ktoré mu nebudú príliš sedieť. Preto by sa po jarných klasikách mohol zamerať predovšetkým na dvojboj Giro, Tour,“ vraví pre Pravdu cykloexpert Tomáš Macek z MF Dnes.

Taliansko-francúzska kombinácia nie je pre špurtérov a klasikárov taká náročná ako pre tých, ktorí chcú uspieť v celkovom poradí. A to ani v prípade, že budúcoročná Stará dáma sa kvôli olympijským hrám začne o týždeň skôr. Podľa Macka bude dôležité, s akým plánom Sagan príde na Giro.

„Špurtéri, ktorí pomýšľajú zároveň aj na štart na Tour, veľmi často pred záverečným blokom horských etáp Giro opúšťajú. Nešlo by o nič výnimočné. Tento rok to urobil Caleb Ewan alebo Elia Viviani. Avšak kľúčové bude, s akým zámerom Sagan do Talianska príde,“ pokračuje.

Dres pre víťaza bodovacej súťaže na Gire má cyklámenovú farbu. Tento rok ho ako prvý Nemec v histórii získal Saganov kolega z Bory Pascal Ackermann.

Vyhrať bodovačku na dvoch Grand Tours za sebou sa v súčasnom pelotóne, v ktorom sa rozdiely medzi jazdcami neustále zmenšujú, javí ako takmer nemožné. Má Sagan reálnu šancu vyhrať cyklámenový i zelený dres?

„V jeho silách to rozhodne je, hoci by išlo o veľmi nezvyčajný počin. Záleží na tom, ako sa bude cítiť a aké si určí priority. Môže ísť len časť Gira, sústrediť sa na víťazstvá vo vybraných etapách a na Tour zaútočiť na ďalšie zelené tričko. Existuje tiež možnosť, že sa pokúsi o oba dresy. Po sériovom a takmer každoročnom získavaní zeleného dresu na Tour môže byť pre Petra takáto výzva novou motiváciou,“ myslí si Macek.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Italy holds a special place in my heart. It is the country where I won my first World Championship in 2008 and where I spent the formative years of my professional career, riding for an Italian team. In the last ten years, I have had the opportunity and privilege to compete, many times, in some of the most prestigious races held in Italy but, I always felt that something was missing, the @giroditalia. I don't think there is any rider that doesn't dream of taking part in the Corsa Rosa, one of the most beautiful and challenging races in the world. This is why I'm delighted to announce that on May 9th, I will be on the starting line in Budapest, ready to tackle this iconic Grand Tour for the first time. It will certainly not be an easy race but I look forward to it. With the Grande Partenza and the first three stages held in Hungary, next year's Giro d'Italia will also give me the chance to race so close to Slovakia and I'm sure the cheers of the Slovak crowds will be felt along the course. See you next May on the roads of Hungary and Italy! Photos @bettiniphoto

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Sagan (@petosagan),

Najťažšie preteky v najkrajšej krajine

Skúsený český novinár absolvoval Giro deväťkrát, profesne bol viackrát aj na Tour. Na základe nadobudnutých skúseností tvrdí, že Taliani sa vyznajú v cyklistike viac ako Francúzi.

"Giro nikdy nemôže byť také slávne ako Tour, ktorá ťaží z tradície i prázdninového termínu. Napriek tomu organizátori Gira svoje podujatie radi označujú sloganom – najťažšie preteky v najkrajšej krajine. A nie je to iba reklamný ťah. Sami cyklisti často opisujú Giro ako profilovo najnáročnejšie podujatie zo všetkých troch Grand Tour. A to aj napriek tomu, že v Taliansku nebýva toľko horských dojazdov ako na Vuelte.

Navyše, jarná talianska príroda dodáva Giru nádherné scenérie. Súčasne je tu aj iné publikum. Dovolím si tvrdiť, že to talianske rozumie cyklistike viac ako mnohí fanúšikovia na Tour," vraví.

Slávnostný dojazd Tour de France v Paríži Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
2. Egan Bernal (Team Ineos).

V sprievodnom aute a s laptopom v batohu zažil mnohé ikonické momenty. Ktorý z výnimočných výkonov má uňho špeciálne miesto?

„Bolo ich mnoho – Nibaliho veľký zvrat v roku 2016 alebo Dumoulinov emocionálne silný triumf o rok neskôr. Nad všetkým však vyčnieva famózny 80-kilometrový sólo únik Chrisa Frooma, ktorý predviedol v predposlednej horskej etape Gira 2018. V tlačovom stredisku a potom aj v cieli sme na seba so všetkými kolegami len nechápavo pozerali a vraveli si: Čo sa to deje? Vrátili sme sa snáď do časov ohromujúcich útokov Coppiho a Bartaliho?“ spomína Macek.

Ineos zaútočí na hetrik

Najbohatšia stajňa sa chce opäť vrátiť na výslnie. Bývalý Sky tento rok vyhral „iba“ Tour, ale na budúci rok to má byť iné. Ineos sa netají tým, že by rád ovládol všetky Grand Tours 2020.

Egan Bernal na Gire, Chris Froome na Tour a Richard Carapaz na Vuelte. Také je predbežné rozdelenie síl Ineosu na budúci rok.

Veľkú dilemu má Bernal. Vo Francúzsku by mal obhajovať tohtoročný senzačný triumf. Avšak návrat Frooma znamená, že práve Brit bude tímovou jednotkou a tzv. chráneným jazdcom.

Na Giro sa mladý Kolumbijčan tešil už tento rok, ale zlomená kľúčna kosť ho vyradila z hry. V Taliansku strávil kompletnú mládežnícku kariéru a Apeninský polostrov mu prirástol k srdcu.

„Trať vyzerá úžasne. Bude to niečo špeciálne,“ komentoval Bernal po predstavení trate talianskej Grand Tour. Tri individuálne časovky, desať etáp merajúcich viac ako 200 km a náročný záverečný týždeň v horách – to všetko by malo mladej hviezde vyhovovať.

Rodák z Bogoty je však v prvom rade tímový hráč. Už dávnejšie vyhlásil, že ak ho vedenie Ineosu povolá pomáhať Froomovi k zisku rekordného piateho titulu, nebude mať s tým problém.

„Bude mi cťou pomôcť Chrisovi k rekordu. Teda, ak bude v lepšej forme a kondícii ako ja,“ dodal s úškrnom.

Pôjde Bernal na Giro aj Tour? Dokáže sa Froome po zranení dostať do lepšej formy ako mladší kolega? Získa Sagan jeden, dva alebo žiadny dres? Isté je, že aj rok 2020 sľubuje na pretekoch veľkej trojky skvelú cyklošou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2020 #Giro d´Italia 2020 #Tomáš Macek