Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pohľadnica z Anglicka: Sagan? To meno mi nič nehovorí

Sagan? Sorry, to meno mi nič nehovorí.

29.09.2019 18:29
debata (2)
Peter Sagan v Leedsi na štarte pretekov... Foto: SITA/AP, Bradley Collyer
Peter Sagan Peter Sagan v Leedsi na štarte pretekov majstrovstiev sveta v kategórii elite.

David Vollans ospravedlňujúco krčí ramenami. Keď sa dozvie, že ide o trojnásobného majstra sveta, jeho rozpaky ešte vzrastajú. „Ja poznám len jediného cyklistu. Pochádza od nás, je to môj kamarát,“ pokúsi sa o úsmev.

Narodil sa a žije v príjemnom mestečku Knaresborough, ktoré je len na skok od Harrogate, kde v nedeľu vrcholil svetový šampionát v cyklistike. Jeho otec bol dvorným fotografom kráľovskej rodiny. On je odborník v ITtechnológiách, svetobežník, navštívil viac ako tridsať krajín, v niektorých pôsobil aj dlhšie, videl mnohé pekné miesta planéty.

„Ale najkrajší je aj tak náš York,“ prejaví sa v ňom yorkshirský patriot, keď hovorí o pôsobivom prastarom meste, ktoré je centrom severného Anglicka.

Päťdesiatnik tvrdí, že domorodci nie sú nadšení, že sa už týždeň po ich cestách preháňajú najlepší cyklisti sveta. Veľké podujatie zasiahlo do ich pokojného života, obmedzuje ich, nedostanú sa tam, kam chcú a potrebujú, uzavreté cesty im komplikujú život.

MS v cyklistike v Yorkshire Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
 Peter Sagan v cieli pretekov s hromadným...

„Načo je to dobré?“ krúti hlavou. „Moja manželka sa včera nedostala do práce, vrátila sa domov. U nás je cyklistika populárna, veľa ľudí jazdí na bicykli, my máme doma štyri. Ale pozerať sa hodiny na pretekárov, ako sa presúvajú po ceste, ma nebaví. V tomto regióne je populárny kriket, ragby a futbal,“ približuje.

On sám je fanúšikom futbalistov Leedsu, ktorý leží len zopár kilometrov od Knaresboroughu. Slávny klub zo Západného Yorkshiru, ktorý oslavuje storočnicu a získal o. i. tri anglické tituly, momentálne pôsobí len v druhej lige, ale jeho fanúšikovia veria v jeho rýchly návrat medzi anglickú smotánku (mimochodom, práve Leeds United a jeho tréner Marcelo Bielsa dostali pred týždňom v Miláne na vyhlasovaní ankety FIFA Best cenu Fair play).

V Davidovi sa opäť ozve silný lokálpatriotizmus a fanúšikovstvo. „Kde by boli niektoré veľké kluby, keby nebolo Leedsu? Od nás vyšli mnohí slávni hráči, ktorí sa uchytili aj inde,“ tvrdí. A potom pridáva zopár mien futbalových legiend – Jack Charlton, Eric Cantona, Rio Ferdinand, Ian Rush, David Seaman, Terry Venables, Don Revie…

Pelotón počas pretekov s hromadným štartom na... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Pelotón, MS Pelotón počas pretekov s hromadným štartom na MS v Yorkshire.

Podľa neho býva leto v Yorkshire veľmi príjemné, ale cyklistický šampionát sa už koná v rizikovom období. „Na začiatku jesene veľa prší a je už aj veľmi chladno,“ pripomína. Cyklisti a fanúšikovia z celého sveta sa o tom presvedčili počas uplynulého týždňa.

Organizátori museli v nie príliš tradičnom cyklistickom regióne, ale na príťažlivých cestách, úzkych uličkách a zaujímavom teréne kvôli silným dažďom upravovať aj program niektorých disciplín. Aj nedeľňajší vrchol šampionátu v Yorkshire sa utopil v nepríjemnej ľadovej sprche. Ale divákov neodradil, desaťtisíce sledovali preteky v Harrogate a okolí.

A slovenský favorit Peter Sagan sa ani v týchto tvrdých podmienkach nestratil. Saganov výkon upútal aj Davida. „To meno si už teraz zapamätám. Je to chlapík,“ lúčil sa po pretekoch.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #MS 2019 v cestnej cyklistike