Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zažil 15 najkrajších minút v živote. A potom prišiel šok

Majstrom sveta sa stáva... Nils Eekhoff.

28.09.2019 17:56 , aktualizované: 29.09.2019 16:06
Nils Eekhoff Foto: ,
Nils Eekhoff v cieli pretekov do 23 rokov na MS.
debata

Mladík prefrčal cieľom, jeho podporná skupinka holandského tímu výskala od radosti. Hlásateľ v Harrogate oznamoval len to, čo všetci videli. V pretekoch mužov do 23 rokov sa do cieľa rútila sedemčlenná skupina a na jej čele so zdvihnutými rukami 21-ročný Eekhoff.

Nový majster sveta vzápätí prijímal gratulácie. A potom už len nechápavo so slzami v očiach krútil hlavou. Rozhodcovia mu vzali titul. Vo vzduchu visí nový škandál. Podobný cyklistika na majstrovstvách sveta ešte nezažila.

Všetko sa to zomlelo ešte 130 kilometrov pred cieľom. Holandský reprezentant škaredo spadol, doudieral sa a vykĺbil si rameno. Dotiahol sa späť do pelotónu, ale rozhodcovia usúdili, že nedovoleným spôsobom. Istý čas (rozpätie sa podľa rôznych vyjadrení líši a hovorí sa skôr o desiatkach sekúnd) si pomohol nedovolenou jazdou za autom.

Holanďan to nepopiera, len si neuvedomil riziko svojho počínania. „Po páde mi najskôr napravili vykĺbené rameno. Mal som aj technické problémy. Auto mi pomohlo dostihnúť ďalšie sprievodné vozidlá,“ popisoval.

V ťažkých poveternostných podmienkach odjazdil takmer tri hodiny. „Som majster sveta! To je úžasný pocit… Škoda, že to trvalo len pätnásť minút…“ popisoval svoje pocity. „Som hrdý na môj výkon. Keď som spadol, zranil som sa, cítil som bolesť. Ale ani to ma neodradilo, aby som urobil všetko pre úspech.“

Neveril vlastným ušiam, keď mu odrazu vraveli, že ho diskvalifikovali, že mu berú zlato. „Bol to šok, prežíval som strašné pocity. Plakal som a cítil obrovskú bezmocnosť.“

Mladík, ktorý nemal jednoduchú cyklistickú cestu, si v začiatkoch kariéry zlomil nohu, ale neskôr v nej pokračoval, sa domnieva, že verdikt nebol korektný. Spolu s ním má rovnaký názor aj holandský tím a jeho zamestnávateľ Sunweb, za ktorého farby jazdí dva roky.

Nils Eekhoff v cieli pretekov cyklistov do 23... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Nils Eekhoff Nils Eekhoff v cieli pretekov cyklistov do 23 rokov na MS. Radosť o niekoľko minút vystriedali slzy.

„Posudzujeme situáciu a zvažujeme právne kroky, aby sme pre Nilsa získali späť titul a dúhový dres majstra sveta,“ vyhlásila spoločnosť SEG Cycling, ktorá Holanďana zastupuje.

Problémom je výklad pravidiel Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) a aj skutočnosť, že rozhodcovia nechali šampióna trápiť sa, vyhrať zlatý špurt a potom zasahovali.

Na najvyšší stupienok sa posunul Talian Samuele Battistella. „Spočiatku som vôbec nerozumel, čo sa deje. Odrazu mi povedali, že som majster sveta. Je mi ľúto Eekhofa, on vyhral záverečný špurt. Ale toto sú majstrovstvá sveta, platia pravidlá a rozhodcov musíme rešpektovať.“

Zo situácie vyťažili aj domáci, lebo pôvodne štvrtý Thomas Pidcock sa posunul na bronzovú priečku. „Túžil som po medaile, ale chcel som ju vyhrať iným spôsobom,“ vyhlásil Brit, ktorý si aspoň takto vychutnal atmosféru na stupni víťazov s množstvom nadšených fanúšikov.

Horúci prípad však nie je stále uzavretý. „Musím ešte zistiť, čo sa stalo. Ale na najkrajších pätnásť minút v mojom živote nikdy nezabudnem,“ uzavrel mladík, ktorý krátko predtým skončil v časovke na MS na siedmom mieste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UCI #MS 2019 v cestnej cyklistike #Nils Eekhoff