Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan ako prasa? Pelotón je džungľa, jazdia tak všetci

Peter Sagan je fenomén. Všade uznávaný. Doma nedotknuteľný. Keď bývalý profesionálny cyklista a dnes expert Českej televízie Lubor Tesař (48) naznačil, že slovenský Tourminátor si v špurtoch nie vždy počína férovo, spustila sa búrka nevôle.

26.08.2019 07:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan svojou živočíšnosťou vrátil cyklistike ľudskosť
debata (10)

„Nič mu nezávidím, naopak, veľmi mu fandím. Peter svojou živočíšnosťou vrátil cyklistike ľudskosť,“ vysvetľuje bronzový pretekár z MS 2003.

Tušíte, ktorá správa v slovenských médiách najviac zarezonovala počas tohtoročnej Tour de France?

Niečo sa ku mne dostalo. Na Slovensku mám veľa kamarátov – bývalých cyklistov – referovali mi, že miestne médiá mi z úst vytiahli iba to, čo sa im hodilo. Moja spoveď pritom vôbec nebola o Saganovi. Chápem, že je veľký fenomén a ľuďom sa kritika nepáčila. Opakujem však, pasáž o tom, že v špurtoch sa správa ako prasa, bola vytrhnutá z kontextu – navyše vyslovená už pred rokmi. Sám patrím medzi jeho veľkých fanúšikov.

Našli ste si na sociálnych sieťach aj nepríjemné odkazy?

Veru, niekoľko mi ich naozaj prišlo – dokonca sa našli aj takí, ktorí mi pohrozili fyzickou likvidáciou. Ozval sa aj jeden môj slovenský fanúšik, ktorého sprvu slová o Saganovi pobúrili, keď som mu však poradil, aby si prečítal text v originálnom znení, zmenil názor a ospravedlnil sa.

Vo svojom vyznaní na portáli befrazi.cz ste uviedli, že Sagan si v špurtoch nepočína férovo. Prečo?

Duch celého článku bol o tom, že doba sa zmenila. Zjednotením profesionálnej a amatérskej cyklistiky vznikol pretlak v pelotóne a tým pádom prestali platiť dlhodobo zaužívané pravidlá. Jednoducho sa vytratil rešpekt. Kedysi mal každý špurtér vedľa seba svojho strážcu – ten sa staral o to, aby hviezda tímu bola nedotknuteľná. Sagan takého po ruke nikdy nemal a o seba sa musí postarať sám. Dnešný pelotón je ako džungľa a ak sa v ňom chcel aj on presadiť, musel pristúpiť na nové pravidlá. Inak povedané – jazdí tak preto, aby si sám získal rešpekt. Napokon, je mnoho príkladov o tom, že v dnešnom pelotóne sa nezaobchádza v rukavičkách…

Peter Sagan zavítal na Slovensko Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan prichádza na tlačovú konferenciu v...

Vravte…

Spomínate si, že by niekedy na Tour de France spadol Lance Armstrong? Lídri tímov sú dnes na zemi pravidelne. Mnohí na pretekoch predčasne končia, majú krvavé rany a neraz aj zlomeniny. Všetko sa deje v obrovskej rýchlosti a neraz ide o život.

Môže byť špurtér úspešný aj bez ostrých lakťov?

Asi nie. Dnes sa už nepohybujem v pelotóne, všetko sledujem cez obrazovku. Na základe toho si však dovolím usúdiť, že v súčasnosti tak jazdia všetci. Nechcem, aby sa doba, v ktorej som súťažil, vrátila – chápem, že každá činnosť má svoj vývoj. Cnie sa mi len za väčšou ohľaduplnosťou.

Sagan v rovinatých dojazdoch nemá vlastný špurtérsky vláčik, o svoju pozíciu neustále bojuje sám. Nepramení tá agresivita aj z toho?

Presne tak. Keby ho mal k dispozícii, je v pohode a nemusí sa neustále kamsi tlačiť. Sagan však takýto vlak nikdy nemal, dlhodobo jazdí sám a je možné, že inak to už ani nevie. Roky som súťažil po boku elitného špurtéra Geralda Cioleka – bol neskutočne rýchly. Neustále nám však prízvukoval: chlapci, ja vás tam nechcem. Potrebujem, aby ste ma priviedli na métu 500–600 metrov pred cieľom, potom si už poradím sám. Sagan je ten istý prípad.

Sú dnes medzi elitnými špurtérmi aj takí, ktorí hrajú podľa vás absolútne fér?

Možno André Greipel – ale už aj on si občas voči súperom niečo dovolí. Keď bol Marcel Kittel vo forme, nešiel do žiadneho kontaktu. Mal najrýchlejší vlak, najlepšie nohy – bol taký suverénny, že to ani nepotreboval.

Pred dvoma rokmi Sagana po kolízii s Markom Cavendishom vylúčili z Tour de France. Oprávnene?

Vidíte, práve vtedy som ho na základe prvých záberov kritizoval – povedal som, že šiel ako prasa. Vyriekol som to však v afekte, na druhý deň som všetko vzal späť. Večer po pretekoch som uvidel rozfázované zábery a uznal som, že Britov pád nebola jeho chyba. Cavendish sa chcel vtesnať tam, kde sa nemal šancu vojsť a Sagan zasa nie je ten, kto by uhol. Možno niekto iný áno. Narazila kosa na kameň.

Chýba dnešným cyklistom pud sebazáchovy?

Hranica sa jednoznačne posunula. Súvisí to s tým, že do pelotónu sa odrazu dostalo veľa mladých pretekárov a všetci bojujú o zmluvu a budúcnosť. Pravdou však je, že aj diváci chcú vidieť rýchlejšie a tvrdšie súboje.

Chcú šou…

A Sagan im ju dáva. Pre fanúšikov je úplne iná dimenzia ako ostatní cyklisti.

Nie je dnešný pelotón odrazom celej spoločnosti?

Jednoznačne. Ak chce byť človek za každú cenu úspešný, potrebuje k tomu ostré lakte. Je to tak aj v iných športoch. Napokon, v dnešnom svete by ste len ťažko hľadali oblasť, kde to funguje iným spôsobom.

Mimochodom, na začiatku roka sa aj Sagan sťažoval na chýbajúci rešpekt medzi cyklistami…

Vlastne som povedal iba to isté. Vo svojom zamyslení som použil Sagana ako príklad, lebo ho poznajú aj tí, ktorí cyklistiku nesledujú. Nič mu nezávidím, naopak, veľmi mu fandím. Svojou živočíšnosťou vrátil cyklistike ľudskosť.

Na tohtoročnej Tour de France získal siedmy zelený dres. Akou cestou sa podľa vás vyberie?

To by som aj ja rád vedel, ale do hlavy mu nevidím (smiech). Z pozície špurtéra a klasikára už dokázal skoro všetko, čo mohol. Nemyslím si, že je to typ ako Julian Alaphilippe, ktorý sa dá pretvoriť na pretekára určeného na celkové víťazstvo na podujatiach kategórie Grand Tour. Jeho muskulatúra je iná, aj jeho kostra je zrejme ťažšia. Má viac svalov a aj keby niečo z nich zhodil, stále bude mať hendikep niekoľkých kilogramov naviac. Žijeme v ére, keď sa všetko váži – vrátane stravy – zrejme by to bol problém. Očakávam skôr, že zostane sám sebou – stále Petrom Saganom. Možno by sa mohol viac zamerať na jarné klasiky, ale nevylučujem ani to, že bude chcieť vyhrať desať zelených dresov. Všetci vieme, že je toho schopný.

Na Slovensku je po Saganovi veľká diera. Budú mať Česi – Kreuziger či Štybar – v budúcnosti dôstojnú náhradu?

Niekto sa hádam nájde, zavše tu niekto mladý aspoň na chvíľku vyskočí. Problém v oboch krajinách vidím v tom, že zanikli cyklistické strediská. Centrá, kde sa mladí pretekári okrem iného učili aj rešpektu k súperom. Teraz opäť vznikajú – vrátane Akadémie Petra Sagana či Romana Kreuzigera. Avšak bez podpory štátu z dlhodobého hľadiska neprežijú. No problémy sú aj inde. Mladý, ale neskutočne talentovaný Belgičan Evenepoel ešte nedávno hrával futbal, Slovinec Primož Roglič skákal na lyžiach – síce sú skvelí, ale určite im – tak ako mnohým iným – chýba základná škola cyklistiky. Aj preto sa v televíznom štúdiu občas chytám za hlavu – vravím si, že také chyby, aké dnes robia elitní pretekári na Tour de France, by kedysi nespravili ani juniori.

Ak by ste dnes mali osemnásť rokov, vybrali by ste si cyklistiku opäť?

Tento šport je môj život – celý čas sa motám okolo bicyklov a inak si to ani neviem predstaviť. Ale aby som odpovedal na vašu otázku: narodil by som sa v inej dobe, prežil by som úplne niečo iné. Možno by som sa na ceste správal ešte horšie, ako dnešní pretekári (smiech). Za mojich juniorských čias sme prišli na raňajky a našli sme tam šesť chlebov s maslom a džemom. Keď o hodinu neskôr dorazil ku stolu posledný z nás, svoj chlieb, maslo a džem tam stále našiel. Takto to dnes už nefunguje. Chýba mi to.

TV Pravda: Peter Sagan zavítal do Bratislavy. Na nábreží Dunaja sa stretol s fanúšikmi a odpovedal na otázky novinárov

Video

Cyklistický kalendár – Sezóna Petra Sagana

Názov pretekov Dátum podujatia Víťaz P. Sagan
Tour Down Under 15.– 20. januára Daryl Impey 55.
Great Ocean Road Race 27. januára Elia Viviani NIE
Okolo Spojených arabských emirátov 24. február – 2. marec Primož Roglič NIE
Omloop Het Nieuwsblad 2. marca Zdeněk Štybar NIE
Strade Bianche 9. marca Julian Alaphilippe NIE
Paríž–Nice 10. – 17. marca Egan Bernal NIE
Tirreno–Adriatico 13. – 19. marca Primož Roglič 105.
Miláno–San Remo 23. marca Julian Alaphilippe 4.
Okolo Katalánska 25. – 31. marca Miguel Ángel López NIE
Tri dni De Panne 27. marca Dylan Groenewegen NIE
E3 BinckBank 29. marca Zdeněk Štybar 17.
Gent–Wevelgem 31. marca Alexander Kristoff 32.
Dwars door Vlaanderen 3. apríla Mathieu Van der Poel NIE
Okolo Flámska 7. apríla Alberto Bettiol 11.
Okolo Baskicka 8. – 13. apríla Jon Izaguirre NIE
Paríž–Roubaix 14. apríla Philippe Gilbert 5.
Okolo Turecka 16. – 21. apríla Felix Grosschartner NIE
Amstel Gold Race 21. apríla Mathieu van der Poel DNF
Valónsky šíp 24. apríla Julian Alaphilippe DNF
Liège–Bastogne–Liège 28. apríla Jakob Fuglsang NIE
Tour de Romandie 30. apríla – 5. mája Primož Roglič NIE
Eschborn–Frankfurt 1. mája Pascal Ackermann NIE
Giro d'Italia 11. mája – 2. júna Richard Carapaz NIE
Okolo Kalifornie 12. – 18. mája Tadej Pogačar 79.
Critérium du Dauphiné 9. – 16. júna Jakob Fuglsang NIE
Okolo Švajčiarska 15. – 23. júna Egan Bernal 76.
Majstrovstvá SR v Trnave 30. júna Juraj Sagan 4.
Tour de France 6. – 28. júla Egan Bernal 80.
Clásica de San Sebastián 3. augusta Remco Evenepoel NIE
Okolo Poľska 3. – 9. augusta Pavel Sivakov NIE
RideLondon–Surrey Classic 4. augusta Elia Viviani NIE
BinckBank Tour 12. – 18. augusta Laurens De Plus NIE
Vuelta a España 24. augusta – 15. septembra Primož Roglič NIE
EuroEyes Cyclassics 25. augusta Elia Viviani 6.
Bretagne Classic Ouest–France 1. septembra Sep Vanmarcke NIE
GP de Québec 13. septembra Michael Matthews 2.
GP de Montréal 15. septembra Greg van Avermaet 18.
Okolo Slovenska 18.- 21. septembra Yves Lampaert NIE
Primus Classic 20. septembra Edward Theuns 27.
Gooikse Pijl 21. septembra Pascal Ackermann 25.
MS v cestnej cyklistike – Yorkshire 2019 29. septembra Mads Pedersen 5.
Okolo Lombardska 12. októbra Bauke Mollema NIE
Tour of Guangxi 15. – 20. októbra Enric Mas NIE
10 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Lubor Tesař