Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Paríži bude žltý Pinot, Alaphilippe pod pódiom. Slnko odpíše favorita

Cyklisti sú už na úpätí Álp a práve tam sa rozhodne o víťazovi tohtoročnej Tour de France.

24.07.2019 09:00
Thibaut Pinot Foto: ,
Thibaut Pinot (vľavo) sa ovlažuje počas jednej z etáp Tour de France.
debata

Tri horské etapy a dve minúty, ktoré delia priebežného lídra od šiesteho v poradí – dá sa vôbec niečo predpovedať? Odborný portál Cyclingweekly sa o to predsa len pokúsil. Očakávania nasledujúcich dní zhrnul do piatich bodov.

1. Zažiari Bernal

Organizátori sa rozhodli, že tento rok vyženú pelotón priamo do oblakov – napríklad piatková etapa prechádza aj cez I'lseran v nadmorskej výške 2770 m. n. m. „Ak sa o tohtoročnej Tour de France vraví, že je nevyspytateľná, čo sa bude diať, keď cyklisti budú šliapať do pedálov v 2500 m n. m.?“ opýtal sa portál, keď analyzoval možnosti pretekárov v alpských horách. Vzápätí si však aj odpovedal: „V centre diania bude zaiste Egan Bernal.“

Nuž a kto iný, ak nie Kolumbijčan odchovaný v redšom vzduchu?

2. Skaza favorita

Predpoveď počasia vo Francúzsku poteší len dovolenkárov pri mori. Štyridsaťstupňové horúčavy sú to posledné, po čom túžia cyklisti. Obhajca minuloročného triumfu – Geraint Thomas – sa už po individuálnej časovke sťažoval na slnečné lúče. Ale čo povie, ak mu bude pražiť na chrbát niekoľko hodín vkuse?

„V pelotóne však nájdete aj hŕstku jazdcov, ktorí sa počas horúcich dní cítia ako ryba vo vode. Neznamená to, že budú automaticky útočiť, ale zatiaľ čo iní sa budú celkovým poradím prepadávať, oni poskočia,“ uvádza portál. Minimálne jeden zo šestice adeptov na žltý dres na vrtochy počasia určite doplatí.

3. Bez Alaphilippa

Počas prvých dvoch týždňov nás Julian Alaphilippe nestačil udivovať. Líderskú pozíciu si neudržal len po časovke jednotlivcov, Francúz ustál aj výstup na Tourmalet, či záverečný brutálny deň v Pyrenejach.

„V 18., či 19. etape už toho na neho bude príliš. Ak budú jeho súperi jazdiť rozvážne, nechajú ho pokrývať útoky druhých. A to bude zrejme jeho koniec. Na záver sa nedostane ani na pódium,“ uvádza Cyclingweekly.

4. Žltý Pinot

„Znie to strašidelne, lebo s Thibaultom Pinotom sa počítalo veľa rokov predtým a zakaždým zlyhal. Skúsený Francúz sa však dramaticky zlepšil v tom, v čom bol dosiaľ slabý – v časovkách, v horských zjazdoch a dlhodobej konzistentnosti,“ pokračuje v analýze.

Pinot počas druhého týždňa dokázal, že aj on vie zažiariť vo viac ako jednej etape v rade. V jednom z alpských dní sa určite pokúsi o zdrvujúci útok a otázkou je, či naženie potrebné minúty. K dispozícii má aj solídny tím – FDJ tento rok nie je len do počtu.

5. Triumf pre Mitchelton

Mať v tíme bratov Yatesovcov je na začiatku tretieho týždňa skoro ako vyhrať jednu z alpských etáp. O tom, že Simon má skvelé nohy, presvedčil už dvakrát. Z boja o celkové poradie však vypadlo jeho dvojča Adam. Dôvod na to, aby ho súperi nechali ísť do úniku. Otázkou už len zostáva, kedy a ktorý z nich.

TV Pravda: Videopreview 17. etapy Tour de France s Lukášom Timkom

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Thibaut Pinot #Julian Alaphilippe #Tour de France 2019