Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Recept na únik? Nešpekuluj, vypni mozog a choď

Ten, kto si v sobotu na obed zapol televízor, aby sledoval štart etapy na Tour de France a k prijímaču sa vrátil až tesne pred cieľom, len ťažko mohol uveriť vlastným očiam.

14.07.2019 14:51
De Gendt Foto: ,
Belgičan Thomas de Gendt v úniku.
debata

V centre pozornosti bol neustále Belgičan Thomas de Gendt z tímu Lotto Soudal. Od začiatku až do konca – celých 200 kilometrov v úniku.

S víťaznou čerešničkou na záver.

Pretekári, ktorí sa vydávajú do únikov, to majú veľmi ťažké. Drvivá väčšina z nich sa skončí neúspešne. Len si to predstavte – štyri, či päť hodín driete vo vetre bez šance ukryť svoje telo vo vzduchovom tuneli za ostatnými pretekármi. A potom – tri, či štyri kilometre pred cieľom vás aj tak dobehne pelotón, ktorý presne vie, ako rýchlo a kde presne vás „zhltne“.

Sobotňajšia etapa bola malou výnimkou. De Gendtovi, ktorý sa pokúša o úniky so železnou pravidelnosťou, tento jeden nakoniec vyšiel. „Všetko ma bolí, ale je to krásne,“ tešil sa v cieli.

Pri tej príležitosti cyklistický portál Cycling tips zverejnil štyri zásady pre pretekárov, ktorí sa chystajú do úniku.

Zábery z ôsmej etapy Tour de France Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora...

Tou najzákladnejšou si je vraj vybrať etapu, ktorá je príliš náročná pre špurtérov. Inak tímy, ktoré majú vo svojom strede rýchlych pretekárov, nedopustia, aby únik vydržal až do konca. V sobotu mal síce De Gendt v pätách niekoľko solídnych šprintérov – vrátane Petra Sagana – tí však boli so silami na dne. Ani náskok 32-ročného Belgičana im nemal kto pomôcť sťahovať.

Druhou zásadou je ísť do úniku s kamarátmi z pelotónu – najlepšie takými, ktorí zbytočne nešpekulujú a naplno šliapu do pedálov. „Ak sa zíde takých desať, pelotón ich len ťažko doženie,“ vraví rodák z mesta Sint-Niklaas.

Treťou podmienkou úspechu je vraj vypnúť mozog a nekalkulovať. Tou štvrtou presvedčenie, že je to ten správny deň. Cyklista, ktorý nemá dobré nohy, nech sa o únik radšej ani nepokúša – bude sklamaný.

De Gendt je borec, podobné kúsky sa dnes už len tak nevidia. V roku 1912 sa však Francúz Eugene Christophe vydal na sólo jazdu. V horskej etape zo Chamonix do Grenoblu odtiahol 315 kilometrov až do cieľa sám. Pravda, boli to iné časy. Ale klobúk dolu pred všetkými odvážlivcami, ktorí sa o úniky pokúšajú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Thomas de Gendt