Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Bola to chyba, ale nič neľutujem. Robili to všetci, vraví Armstrong

Keď sa pred dvadsiatimi rokmi opäť postavil na štart Tour de France, všetci k nemu vzhliadali ako ku hrdinovi. Prichádza cyklista, ktorý zdolal rakovinu a teraz chce pokoriť francúzske kopce! Obdiv prichádzal z každej strany.

12.07.2019 09:19
Landis-Cycling Team Foto: ,
Lance Armstrong (vpravo) a Floyd Landis na Tour de France 2004.
debata

Lance Armstrong suverénne ovládol Tour 1999 a neskôr pridal ďalších šesť žltých dresov. Pokračovanie príbehu však už nebolo také idylické. Američana po rokoch usvedčili z masívneho užívania dopingu a všetky tituly mu odobrali.

Ak si myslíte, že Armstrong svoje konanie s odstupom rokov ľutuje, hlboko sa mýlite. „Mal som skvelú kariéru. Nič by som nemenil,“ tvrdí.

Televízia NBC Sports včera uverejnila rozhovor, v ktorom 47-ročný Texasan zašiel ešte ďalej. Doping podľa neho užívali všetci jazdci v pelotóne a z toho dôvodu tvrdí, že jeho výhry by nemali byť spochybňované.

„Pracovali sme najtvrdšie v pelotóne, mali najlepšiu taktiku, vybavenie či technológiu. Dominovali sme, boli sme najlepší. Jednoducho to tak bolo – bez ohľadu na to, či beriete do úvahy okolnosti, ktoré nasledovali potom. Jediná vec všetky tieto výsledky nevymaže,“ zamyslel sa Armstrong.

V poslednej dekáde uplynulého storočia bol medzi cyklistami populárny najmä erytropoetín – v skratke EPO. Ako funguje tento krvný doping?

Pri umelom zvýšení EPO prostredníctvom dopingu dochádza v tele športovca k zvýšenej tvorbe červených krviniek, čo zlepšuje množstvo kyslíka, ktorý je prepravovaný do tkanív a svalov, čo vedie k vyššej výdrži a sile pri podávaní výkonov.

Armstrong a EPO boli veľkí kamaráti. Američan tvrdí, že bez neho by v tom čase na pretekoch v Európe nemal šancu. „Brali to všetci. Nechcem sa hrať na nevinného, ale jednoducho som nechcel prehrať. Ak sme chceli byť úspešní, museli sme sa stať toho súčasťou,“ priznáva.

Bývalí kolegovia z tímu ho obvinili, že práve on ich prehováral k dopingu. Armstrong to dôrazne odmieta. „Každý vedel, čo robí a prečo to robí. Nikto nikoho nenútil. Dospelí ľudia by mali byť zodpovední za svoje činy,“ zdôraznil.

S dopingom prišiel do styku prvýkrát v roku 1991 – dávno predtým, ako si prvýkrát podmanil Tour. Išlo o anabolický steroid kortizón.

„Prišiel za mnou lekár a pýta sa ma, či sa cítim dobre. Vravím mu, že chcem vyhrať preteky a že nech mi dá hocičo, po čom sa nebudem cítiť unavený. A tak predo mňa vysypal za hrsť tabletiek. Bolo mi jasné, že to nie sú vitamíny, ale nič som sa nepýtal,“ priblížil prvú skúsenosť so zakázanými látkami.

Netrvalo dlho a dopingové pravidlá už porušoval sám a vedome.

„Bola to chyba, ale neľutujem to. Žil a súťažil som v čase, keď sme si mysleli, že ak to robia všetci naokolo, tak potom nerobíme nič zlé. Či by som teraz urobil opäť? Na to vám odpovedať neviem,“ zakončil svoju spoveď Armstrong.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Lance Armstrong