Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stajňa lídra Teunissena vyfúkla Ineosu víťazstvo, Sagan klesol

Cyklisti Jumbo-Visma sa stali v nedeľu víťazmi 2. etapy Tour de France - tímovej časovky na 27 km v uliciach Bruselu. V belgickej metropole predstihli o 20 sekúnd britskú stajňu Ineos, tretí bol Quick Step (+21).

07.07.2019 16:58 , aktualizované: 20:51
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v zelenom drese počas tímovej časovky Tour v Bruseli.
debata (7)

Nemecký tím Bora-Hansgrohe so Slovákom Petrom Saganom zaostal za víťazmi o 46 sekúnd a obsadil 12. miesto.

Výsledky druhej etapy znamenajú, že Holanďan Mike Teunissen zvýšil náskok na čele celkovej klasifikácie zo štyroch na desať sekúnd. Druhé a tretie miesto patria jeho tímovým kolegom Belgičanovi Woutovi van Aertovi a Holanďanovi Stevenovi Kruijswijkovi.

Zároveň Peter Sagan vycúval z druhého miesta mimo najlepšiu desiatku. Momentálnu mu patrí 48. priečka s mankom 50 sekúnd na Teunissena.

„Robili sme, čo sme mohli, ale niektoré tímy sú v tejto disciplíne silnejšie. V ďalších etapách sa opäť pokúsime zaútočiť,“ uviedol Sagan na Facebooku.

Vďaka sobotňajšiemu nečakanému triumfu Teunissena a dnešnému víťazstvu sa Jumbo-Visma stal prvým tímom od roku 1987, ktorý ovládol úvodné dve etapy Tour.

"Prvý deň bol pre nás skvelý, ale snívali sme o pokračovaní. A skončilo sa to zasa výsledkom z ríše snov. Boli sme povzbudení tým, že máme v tíme žltý dres a po trati časovke sme doslova ‚leteli‘. Nechcem povedať, že si zvykáme na víťazstvá na Tour de France, ale všetci prežívame skvelé momenty.

Vyhrať individuálnu etapu je úžasný pocit, ale dominovať v tímovej časovke znamená pre mňa oveľa viac. Tento žltý dres je pre mojich tímových kolegov," uviedol Mike Teunissen v prvom televíznom rozhovore na Eurosporte.

Časovka so štartom pri Kráľovskom paláci a cieľom pri Atómiu sa odohrávala takmer výlučne na rovine a podľa predpokladov bola veľmi rýchla. Peter Sagan absolvoval tímovú časovku v zelenom drese lídra bodovacej súťaže, hoci mu v skutočnosti nepatril.

Tímová časovka Tour de France v Bruseli Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Tréning jazdcov Bory-Hansgrohe pred tímovou...

Podľa pravidiel si však víťaz prvej etapy Mike Teunissen obliekol cennejší žltý dres a zelený prenechal druhému mužovej bodovacej súťaže zo Slovenska. V tímovej časovke sa predstavilo kompletných 22 družstiev, ktoré súperia tento rok na Tour de France, a v každom z nich po osem cyklistov. Smerodajný pre konečný výsledok bol čas štvrtého najlepšieho pretekára tímu v cieli.

Bora-Hansgrohe sa dostala na prvý medzičas na 13,2. km o 19 sekúnd neskôr ako dovtedajší lídri z tímu Ineos. Na druhom medzičase na 20,1. km strata nemeckého tímu narástla na 23 sekúnd. V cieľovej rovinke si Peter Sagan príkladne zašpurtoval a napokon ako prvý preťal cieľovú čiaru pred svojimi tímovými kolegami.

Bora-Hansgrohe sa prezentovala vyrovnaným výkonom a výsledným časom 29:44 min, čiže o 26 sekúnd za Ineosom.

„Nechceli sme byť od úvodných metrov príliš rýchli, skôr sme sa snažili postupne zvyšovať tempo. Naši jazdci najmä v druhej časti časovky odviedli dobrú robotu a minimalizovali časové straty. V tesných pretekoch náš výsledok nevyznieva najlepšie, ale pohybuje sa reálne v hraniciach toho, čo sme od pretekárov očakávali. Možno sme mali zo začiatku viac zariskovať, ale myslím si, že celkový náš výkon je v poriadku,“ uviedol športový riaditeľ Bora-Hansgrohe Enrico Poitschke na tímovom portáli.

Keď sa už zdalo, že silná zostava britského Ineosu s obhajcom titulu Geraintom Thomasom či ambicióznym Kolumbijčanom Eganom Bernalom, sa stane víťazom tímovej jazdy proti chronometru, všetko zmenilo Jumbo-Visma.

Holandský tím štartoval ako posledný a od úvodných desiatok metrov sa zaradil na čelo priebežnej klasifikácie. Na oboch medzičasoch boli jazdci okolo „žltého“ Teunissena suverénne najrýchlejší a v cieli napokon nadelili Ineosu 20 sekúnd.

„Dnes som sa cítil naozaj dobre. Mali sme rýchlosť a dokázali sme ju udržať. Možno sme mohli pár zákrut prejsť lepšie, ale celkovo to bola minimálna strata,“ pochvaľoval si Thomas, ktorý mal v sobotu pád.

V bodovacej súťaži o zelený dres sa nič nemenilo. Na čele zostal Teunissen s 50 bodmi pred Saganom s rovnakým počtom bodov a Talianom Sonnym Colbrellim s 33 bodmi. Novým lídrom súťaže do 25 rokov sa stal Belgičan Wout van Aert.

Pondelňajšia tretia etapa sa ešte začne v belgickom Binche a potom zavedie pelotón do Francúzska, kde sa po 215 kilometroch skončí v Épernay preslávenom šampanským.

Etapa prinesie zaujímavú koncovku s viacerými krátkymi a prudkými kopcami. Klasikársky profil určuje za jedného zo spolufavoritov opäť aj Sagana.

Tour de France 2019 – nedeľa:

Tímová časovka (Brusel – Brusel, 27,6 km):1. Jumbo Visma (Hol.) 28:57, 2. Ineos (V. Brit.) +20 s, 3. Deceuninck-Quick-Step (Belg.) +21, 4. Sunweb (Nem.) +26, 5. Kaťuša-Alpecin (Rus.), 6. EF Education First (USA) oba +28, 7. CCC (Poľ.) +31, 8. Groupama-FDJ (Fr.) +32, 9. Bahrain-Merida (Bah.) +36, 10. Astana (Kaz.) +41…12. Bora-Hansgrohe (Nem.) +46

Poradie po 2. etape: 1. Mike Teunissen (Hol./Jumbo Visma) 4:51:34, 2. Wout van Aert (Belg./Jumbo Visma), 3. Steven Kruijswijk (Hol./Jumbo Visma), 4. Tony Martin (Nem./Jumbo Visma) 5. George Bennett (Nový Zél./Jumbo Visma) všetci +10 s, 6. Gianni Moscon (Tal./Ineos), 7. Egan Arley Bernal Gomez (Kol./Ineos) 8. Geraint Thomas (V. Brit./Ineos), 9. Dylan Van Baarle (Hol./Ineos) všetci +30, 10. Elia Viviani (Tal,/Quick Step) +31… … 48. Sagan (SR/Bora-Hansgrohe) +50 s.

Bodovacia súťaž: 1. Teunissen 50 b., 2. Peter SAGaN (SR/Bora-hansgrohe) 50, 3. Sonny Colbrelli (TAl./Bahrain-Merida) 33

Aktualizujeme…

TV Pravda: Pozrite si videopreview 3. etapy TdF 2019 s Lukášom Tim­kom

Video
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Tour de France #Peter Sagan #Mike Teunissen #Jumbo-Visma