Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Froomov francúzsky sen zmarila nehoda. Zlomil si stehennú kosť i lakeť

Mala to byť len príprava na vrchol sezóny - preteky, ktoré ho mali zapísať do dejín cyklistiky po boku veľkého Eddyho Merckxa. Plány Christophera Frooma sa v stredu rozsypali na márne kúsky.

12.06.2019 14:37 , aktualizované: 20:56
Chris Froome, Dave Brailsford Foto: ,
Chris Froome s manažérom tímu Ineos Daveom Brailsfordom na snímke z 1. mája.
debata (3)

Štvornásobný víťaz Tour de France sa tri týždne pred štartom slávneho podujatia vážne zranil. Britský pretekár spadol počas prehliadky trate stredajšej časovky na Criteriu du Dauphiné.

Frooma po páde odviezli do nemocnice, jeho tím Ineos potvrdil, že 34-ročný pretekár nebude na Critérium du Dauphiné pokračovať. Neskôr však agentúra AFP s odvolaním na informácie od manažéra tímu Davea Brailsforda informovala, že Froome vynechá aj Tour de France.

„Vyšetrenia potvrdili viacnásobné poranenia, najmä zlomené pravé stehno a pravý lakeť. Má tiež zlomené rebrá,“ citovala agentúra AFP slová lekára tímu Ineos Richarda Ushera.

Nehoda sa stala v dedine Saint-André d'Apchon na rovine v zjazde. „Išli veľmi rýchlo, fúkal silný vietor, ktorý vzal jeho predné koleso a on vrazil do steny,“ uviedol Brailsford.

Brailsford uviedol, že prioritou je teraz zabezpečiť, aby 34-ročný cyklista dostal čo najlepšiu starostlivosť, ktorá mu pomôže čo najskôr zotaviť sa.

„Pracoval neuveriteľne tvrdo, aby sa dostal do formy na Tour. Žiaľ, teraz bude chýbať. Aj keď všetci uznávame riziká spojené s naším športom, je vždy traumatické, keď jazdec spadne a utrpí vážne zranenia,“ povedal Brailsford. Froome mal podľa neho problémy aj rozprávať a do nemocnice ho transportovali letecky.

Frome si na svoj prípadný piaty triumf, ktorým sa chcel v lete dorovnať hviezdam ako Merckx, Indurain, Hinault a Anquetil, bude musieť počkať najmenej rok.

„To je tá najväčšia motivácia, akú môžem mať. Len štyria muži si môžu povedať, že päťkrát vyhrali Tour de France. Rád by som bol tým piatym,“ veril pár hodín pred vážnym zranením.

Froome v tejto sezóne podriadil všetko úspechu na francúzskych cestách. Na rozdiel od vlaňajška preto vynechal aj Giro d'Italia. Na Critériu du Dauphiné sa ukazoval v skvelej forme, v priebežnom poradí mu patrilo po 3. etape ôsme mieste iba 24 sekúnd za Belgičanom Dylanom Teunsom. V stredajšej časovke plánoval útok na líderskú pozíciu.

„Opäť som hladný po veľkých úspechoch,“ usmieval sa ešte v utorok večer. „Cítim sa ako nový človek. Som stopercentne sviežejší ako vlani o takomto čase. Vtedy som mal za sebou tri víťazné Grand Tour v rade: Tour 2017, Vueltu 2017 a Giro 2018,“ prehlasoval spokojne. Človek mieni, život mení. Aj Froomove veľké plány.

Kvarteto jeho triumfov na Tour má jednu spoločnú vec – vždy bol jasným lídrom svojho tímu. Trom víťazstvám (2013, 2015, 2016) predchádzal titul na Critériu du Dauphiné. Tento rok ho žiaľ ostrá skúška o možný úspech pripravila.

Tour de France odštartuje 6. júla v Bruseli.

Bez Christophera Frooma.

Víťazom časovky Van Aert

Víťazom 4. etapy Critérium du Dauphiné sa stal Belgičan Wout Van Aert. V časovke jednotlivcov na 26,1 kilometra v uliciach Roanne zajazdil jazdec tímu Jumbo-Visma čas 33:38 minúty. Druhý skončil s odstupom 31 sekúnd Američan Tejay Van Garderen (EF Education First), tretie miesto obsadil Tom Dumoulin z Holandska (Team Sunweb), ktorý zaostal o 47 sekúnd.

Na čelo celkového poradia sa dostal Brit Adam Yates z Mitchelton-Scott, žltý dres si vzal od Belgičana Dylana Teunsa z Bahrain-Merida, na ktorého má 4-sekundový náskok.

Dôležitá situácia nastala už pred začiatkom etapy, pretože veľký favorit na zisk etapy i celkový triumf, Chris Froome, pre pád na tréningu podujatie opustil. Neskoršie vyšetrenie ukázalo, že 3-násobný víťaz tohto podujatia utrpel zlomeninu, ktorá ho vyradí aj z účasti na Tour de France.

Výsledky 4. etapy (Roanne Roanne, 26,1 km): 1. Wout Van Aert (Bel./Team Jumbo-Visma) 33:38 min., 2. Tejay Van Garderen (USA/EF Education First) +31 s, 3. Tom Dumoulin (Hol./Team Sunweb) +47, 4. Steven Kruijswijk (Hol./Team Jumbo-Visma) +49, 5. Emanuel Buchmann (Nem./Bora-Hansgrohe) +51, 6. Adam Yates (V.Brit/Mitchelton-Scott) +56, 7. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep +59, 8. Nils Politt (Nem./Kaťuša-Alpecin) +1:05 min., 9. Jakob Fuglsang (Dán./Astana Pro Team) +01:07, 10. Rémi Cavagna (Fr./Deceuninck-QuickStep) +1:10

Priebežné poradie po 4. etape: 1. Yates 12:27:26 h, 2. Dylan Teuns (Belg./Bahrain-Merida) +4 s, 3. Van Garderen +6, 4. Fuglsang +7, 5. Kruijswijk +24, 6. Thibaut Pinot (Fra./Groupama-FDJ) +25, 7. Buchmann +26, 8. Alexej Lucenko (Kaz./Astana Pro Team) +30, 9. Van Aert, 10. Nairo Quintana (Kol./Movistar Team) obaja +40

TV Pravda: Ako hodnotí Peter Sagan svoju doterajšiu sezónu? Aké šance má na MS 2019? Pozrite si video (vysielané 9. mája 2019)

Video

Cyklistický kalendár – Sezóna Petra Sagana

Názov pretekov Dátum podujatia Víťaz P. Sagan
Tour Down Under 15.– 20. januára Daryl Impey 55.
Great Ocean Road Race 27. januára Elia Viviani NIE
Okolo Spojených arabských emirátov 24. február – 2. marec Primož Roglič NIE
Omloop Het Nieuwsblad 2. marca Zdeněk Štybar NIE
Strade Bianche 9. marca Julian Alaphilippe NIE
Paríž–Nice 10. – 17. marca Egan Bernal NIE
Tirreno–Adriatico 13. – 19. marca Primož Roglič 105.
Miláno–San Remo 23. marca Julian Alaphilippe 4.
Okolo Katalánska 25. – 31. marca Miguel Ángel López NIE
Tri dni De Panne 27. marca Dylan Groenewegen NIE
E3 BinckBank 29. marca Zdeněk Štybar 17.
Gent–Wevelgem 31. marca Alexander Kristoff 32.
Dwars door Vlaanderen 3. apríla Mathieu Van der Poel NIE
Okolo Flámska 7. apríla Alberto Bettiol 11.
Okolo Baskicka 8. – 13. apríla Jon Izaguirre NIE
Paríž–Roubaix 14. apríla Philippe Gilbert 5.
Okolo Turecka 16. – 21. apríla Felix Grosschartner NIE
Amstel Gold Race 21. apríla Mathieu van der Poel DNF
Valónsky šíp 24. apríla Julian Alaphilippe DNF
Liège–Bastogne–Liège 28. apríla Jakob Fuglsang NIE
Tour de Romandie 30. apríla – 5. mája Primož Roglič NIE
Eschborn–Frankfurt 1. mája Pascal Ackermann NIE
Giro d'Italia 11. mája – 2. júna Richard Carapaz NIE
Okolo Kalifornie 12. – 18. mája Tadej Pogačar 79.
Critérium du Dauphiné 9. – 16. júna Jakob Fuglsang NIE
Okolo Švajčiarska 15. – 23. júna Egan Bernal 76.
Majstrovstvá SR v Trnave 30. júna Juraj Sagan 4.
Tour de France 6. – 28. júla Egan Bernal 80.
Clásica de San Sebastián 3. augusta Remco Evenepoel NIE
Okolo Poľska 3. – 9. augusta Pavel Sivakov NIE
RideLondon–Surrey Classic 4. augusta Elia Viviani NIE
BinckBank Tour 12. – 18. augusta Laurens De Plus NIE
Vuelta a España 24. augusta – 15. septembra Primož Roglič NIE
EuroEyes Cyclassics 25. augusta Elia Viviani 6.
Bretagne Classic Ouest–France 1. septembra Sep Vanmarcke NIE
GP de Québec 13. septembra Michael Matthews 2.
GP de Montréal 15. septembra Greg van Avermaet 18.
Okolo Slovenska 18.- 21. septembra Yves Lampaert NIE
Primus Classic 20. septembra Edward Theuns 27.
Gooikse Pijl 21. septembra Pascal Ackermann 25.
MS v cestnej cyklistike – Yorkshire 2019 29. septembra Mads Pedersen 5.
Okolo Lombardska 12. októbra Bauke Mollema NIE
Tour of Guangxi 15. – 20. októbra Enric Mas NIE

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Froome #Critérium du Dauphiné #Tour de France 2019