Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Viviani zlyhal na domácej pôde: Mrzí ma to. Giro vedú dvaja Slovinci

Austrálsky cyklista Caleb Ewan z tímu Lotto Soudal sa rozhodol ukončiť pôsobenie na tohtoročnom Giro d'Italia po stredajšej 11. etape.

23.05.2019 11:47 , aktualizované: 17:26
Taliansko Cyklistika Giro 3.etapa Gaviria Viviani Foto: ,
Elia Viviani sa pôvodne tešil z výhry v 3. etape, ale pre iregulárny špurt ho neskôr diskvalifikovali.
debata

V nej sa presadil vo víťaznom špurte a pridal tento rok na Gire druhé etapové víťazstvo, keď vyhral aj sobotnú 8. etapu.

Dôvod rozhodnutia 24-ročného jazdca predčasne ukončiť podujatie Grand Tour je snaha dobre sa pripraviť na júlovú Tour de France.

„Som rád, že som prišiel tento rok na Giro. Samozrejme, domov odchádzam so skvelými pocitmi. Chcel som vyhrať jednu etapu, to bol cieľ. Vyhrať dve je viac, ako som očakával, takže som mimoriadne spokojný,“ povedal Ewan, ktorý si na konto zapísal aj jedno druhé, jedno tretie a dve štvrté miesta.

„Teraz si dám pár dní oddych a potom pôjdem do tréningového kempu, aby som bol pripravený na Tour,“ dodal Ewan.

VIDEO: Zostrih z 11. etapy Giro d'Italia 2019

Rešpekt pre Ackermanna

Sklamaním sa prvá Grand Tour v sezóne skončila pre domácu hviezdu Eliu Vivianiho. Taliansky šampión, ktorý vlani vyhral na Gire štyri etapy, sa tentoraz v hromadných dojazdoch nepresadil ani raz. Podobne ako Ewan po strede skončil.

„Je to pre mňa sklamanie, mrzí mato. Tím pracoval veľmi dobre, ale ja som na výhru nedosiahol. Dám si chvíľu oddych a pripravím sa na ďalší priebeh sezóny,“ vyhlásil Viviani.

Nezlomného ducha ukazuje Pascal Ackermann. Aktuálne najrýchlejší špurtér zoskupenia Bora-Hansgrohe v utorkovej etape spadol a utrpel viaceré odreniny a krvavé šrámy. Z pretekov však neodstúpil, v stredu sa zapojil do špurtu a napokon skončil tretí.

Hoci prišiel o cyklámenový dres pre lídra bodovacej súťaže, od šéfov si vyslúžil uznanie.

„Veľký rešpekt Pascalovi. Po včerajšom páde sa nebál špurtovať a dokonca vybojoval pódium. Opäť sme však mali smolu, keď pády utrpeli ďalší naši dvaja jazdci Cesare Benedetti a Jay McCarthy. Mrzí nás, že sme prišli o cyklámenový dres, ale hádam sa ešte naskytne šanca opäť oň zabojovať,“ reagoval jeden zo športových riaditeľov Bory Jens Zemke.

Pelotón v najbližších dňoch čakajú náročné horské previerky v Alpách. Špurtéri sa dostanú k slovu opäť až v 18. etape (30. mája).

Dvanástu etapu vyhral Benedetti

Talian Cesare Benedetti z tímu Bora-Hansgrohe sa stal víťazom štvrtkovej 12. etapy na cyklistických pretekoch Giro d'Italia.

Tridsaťjedenročný pretekár, ktorý v doterajšom priebehu kariéry bol známy skôr tým, že pomáhal slávnejším tímovým partnerom, získal svoje premiérové profesionálne víťazstvo.

V záverečnom úseku 156 km dlhej etapy z Cunea do Pinerola si poradil s krajanom Damianom Carusom (Bahrain-Merida) aj Írom Edwardom Dunbarom (Team Ineos).

Novým držiteľom ružového dresu lídra Gira je po 12. etape Slovinec Jan Polanc z UAE Team Emirates, ktorý na tomto poste vystriedal Taliana Valeria Contiho.

Giro d'Italia 2019

12. etapa (Cuneo – Pinerolo, 156 km): 1. Cesare Benedetti (Tal.) Bora-Hansgrohe 3:41:49 h, 2. Damiano Caruso (Tal.) Bahrain-Merida, 3. Edward Dunbar (Ír.) Team Ineos – obaja rovnaký čas ako víťaz, 4. Gianluca Brambilla (Tal.) Trek-Segafredo +2 s, 5. Eros Capecchi (Tal.) Deceuninck-QuickStep +6, 6. Jan Polanc (Slovin.) UAE Team Emirates +25

Poradie po 12. etape: 1. Jan Polanc (Slovin.) UAE Team Emirates 48:49:40 h, 2. Primož Roglič (Slovin.) Jumbo-Visma +4:07 min, 3. Valerio Conti (Tal.) UAE Team Emirates +4:51, 4. Eros Capecchi (Tal.) Deceuninck-QuickStep +5:02, 5. Vincenzo Nibali (Tal.) Bahrain-Merida +5:51, 6. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo +6:02

TV Pravda: Ako hodnotí Peter Sagan svoju doterajšiu sezónu? Aké šance má na MS 2019 a prečo sa tešil na podujatie Okolo Kalifornie? Pozrite si video

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Elia Viviani #Pascal Ackermann #Giro d'Italia 2019