Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lepší ako papi i papa. Cyklistický zjav ženú hranolčeky a silné DNA

Vau. Proste vau... Keď sa minulý víkend na pretekoch Amstel Gold Race prehnal Mathieu van der Poel cieľom, všetci žasli. Komentátor Eurosportu, aj slávne neslávny Lance Armstrong, ktorý sa na všetko pozeral z ďalekej Ameriky. "Boli to jednoznačne najlepšie preteky, aké som kedy videl," napísal na sociálnej sieti Twitter.

28.04.2019 10:05
Mathieu van der Poel Foto: ,
Mathieu van der Poel (v strede) po zisku titulu majstra sveta v cyklokrose.
debata (1)

To, čo sa o mladom Holanďanovi v zákulisí cestnej cyklistiky dlho šepkalo, teraz videl celý svet. Jazdec druhodivízneho Corendon–Circus poprel všetky zákony, ktoré roky vládnu tomuto športu – nielenže doviedol skupinu prenasledovateľov do boja o triumf, on nakoniec aj vyhral. Spôsobom, ktorý sa dnes už len tak nevidí.

Stále iba 24-ročný pretekár, ktorý premiérovo na pár mesiacov vymenil svoj cyklokrosársky bicykel za cestný, je odrazu najväčším hitom v pelotóne.

Kto si, zázračný Mathieu?

Od otca i dedka

To, že cyklokrosári to vedia aj na asfalte, nie je žiadna novinka. Napokon, Adrie van der Poel – otec Mathieua – bol v roku 1996 majstrom sveta na blate, no dobre si viedol aj na jednodňových klasikách. Počas kariéry ovládol preteky Okolo Flámska, Liége – Bastogne – Liége i Amstel Gold Race.

Pekný genetický základ pre budúcu kariéru.

Lenže Mathieu van der Poel má vo svojej DNA ešte silnejšie cyklistické gény po mame Corinne. Jeho dedom je slávny Raymond Poulidor, víťaz Vuelty 1964, ktorého najviac preslávilo osem pódiových miest v celkovom hodnotení Tour de France – nikdy však nestál najvyššie. Vo svojej zbierke má aj triumfy na Miláno San-Remo, či Valónskom šípe. Tie však z neho prezývku „večne druhý“ aj tak nikdy nezmyli.

Poulidor mal s manželkou Giséle dve dcéry – Isabelle a Corinne. Obe museli matke prisahať, že si nikdy za manžela nevezmú cyklistu.

No ale sľuby sa sľubujú – a ďalej to už poznáte…

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Dreams and dedication are a powerful combination

Príspevok, ktorý zdieľa MVDP (@mathieuvanderpoel),

Keď Corinne v roku 1987 stretla v nočnom podniku na ostrove Martinik mladého Adrieho, mame tvrdila, že o jeho vášni ani len netušila. O dva roky už boli svoji. Pochopiteľne, že z ich synov – Davida a Mathieua – už mohli byť opäť iba cyklisti.

Obom učaroval cyklokros. Starší David ovládol počas druhej sezóny v juniorskej kategórii 25 z 30 pretekov, ale napriek tomu bolo všetkým zrejmé, že veľkou hviezdou bude práve jeho o tri roky mladší brat Mathieu.

Cyklistický jackpot

„Má neuveriteľný talent. Odjakživa bol odvážnejší, elegantnejší a ešte k tomu rýchlejší v kopcoch,“ chválil David svojho súrodenca pre NRC Handelsblad. Pretekárska bilancia jeho mladšieho brata bola v sezóne 2012/2013 nasledovná: 32 podujatí, 32 víťazstiev a titul juniorského majstra sveta ako bonus.

Zatiaľ čo Van der Poelove úspechy sa pripisujú skôr otcovi, ktorý ho od malička športovo viedol, z genetického hľadiska mali väčší vplyv mama s dedom. Mitochondrie – organely nachádzajúce sa v bunkách každého organizmu, ktoré regulujú dýchanie a produkciu energie – majú svoju vlastnú DNA a odovzdávajú sa po matke. Mathieu van der Poel vlastne dostal do vienka hotový cyklistický jackpot.

Ale ešte jeden návrat k nezabudnuteľnému Poulidorovi. Dnes 81-ročný bývalý cyklista je pravidelný hosťom na slávnostných ceremoniáloch počas Tour de France. Keď ho pri jednom z nich v roku 2014 nahrávala kamera belgickej televíznej stanice Sporza, po jeho boku stál neznámy tínedžer. Mathieu bol čerstvým trojnásobným juniorským majstrom sveta v cyklokrose, málokto ho však vtedy poznal.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

WORLDCHAMPION

Príspevok, ktorý zdieľa MVDP (@mathieuvanderpoel),

„Tu je môj malý fenomén,“ chválil sa šťastný dedo, ktorého Francúzi dodnes prezývajú Pou-Pou. „Možno raz vyhrá celú Tour, je to obrovský talent. Všetci sú z neho unesení. Je lepší, ako bol kedysi jeho papi (dedko) a silnejší ako papa (otec). Má neskutočný charakter, povedal by som, že je nezastaviteľný,“ dodal Poulidor.

Mimochodom, Van der Poel má s Petrom Saganom viac ako spoločné. Okrem talentu a lásky k horským bicyklom ich spája aj rovnaká filozofia – preteky si treba užiť.

„Na asfalte počas 200-kilometrových etáp vždy unikne malá skupinka, ktorú pelotón po celý čas kontroluje. V teréne je to o plnom výkone od začiatku až do konca – neustále sa tam niečo deje. Na horských, či cyklokrosových bicykloch na 95 percent vyhrá ten najlepší, na ceste málokedy. To sa mi príliš nepozdáva,“ vyhlásil rodák z Kapellenu.

No nepovedal v minulosti niečo podobné aj 29-ročný Slovák?

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Never, ever underestimate the importance of having fun

Príspevok, ktorý zdieľa MVDP (@mathieuvanderpoel),

Kde má limity?

A ešte jeden malý príklad z Van der Poelovho cyklistického voľnomyšlienkár­stva. Viete, aké je jeho najobľúbenejšie jedlo? Po pretekoch si najradšej pochutná na veľkej porcii hranoliek utopenej v majonéze. „Keď s tým raz prestane, bude v horách naháňať Chrisa Frooma,“ zamyslel sa Renaat Schotte, reportér TV Sporza.

Van der Poel je síce Holanďan, no jeho domovom je odjakživa Belgicko. Denník Het Nieuwsblad ho dokonca prirovnáva k najlepšiemu cyklistovi všetkých čias, Eddymu Merckxovi. Autor článku tvrdí, že tohtoročná kométa si na jar počínala lepšie, ako nezabudnuteľný „Kanibal“ vo svojej premiérovej sezóne.

„Takéto porovnanie kríva už vo svojom zárodku, lebo Merckx mal na začiatku kariéry, keď vyhral Miláno-San Remo, iba 20 rokov,“ napísal portál Pezcyclingnews.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

If only disappointments could be washed away as easy as mud! #silveritis

Príspevok, ktorý zdieľa MVDP (@mathieuvanderpoel),

Neporovnávajme neporovnateľné. Od Merckxových čias uplynulo viac ako päťdesiat rokov, cyklistika sa zmenila, dnešná konkurencia v nej je výrazne väčšia. Avšak otázka, kde sú Van der Poelove limity, je legitímna.

„Je nespochybniteľné, že preteky ako Strade Bianche, Okolo Flámska, či Paríž – Roubaix – všade tam bude tento mladík žiariť. Ale tak, ako je to aj v prípade Sagana, si treba položiť otázku: kde by tento Holanďan nežiaril?“ opýtal sa portál Cyclingtips.

Van der Poel meria 184 centimetrov, váži takmer 75 kilogramov a jeho funkčný prahový výkon je 400 wattov – odhadovaný pomer výkonu k hmotnosti má na úrovni 5,3 watt/kg. Dosť dobré na pretekára kategórie World Tour, nie však na najlepších vrchárov.

„Ale nezabúdajme, Van der Poel má stále iba 24 rokov a jedáva hranolčeky s majonézou,“ dodal Cyclingtips.

TV Pravda: S kamerou sme sa v pravidelnej rubrike Týždeň v športe vybrali za slávnym slovenským futbalovým klubom – Inter Bratislava. Chcete vedieť, kde dnes pôsobí? Pozrite si našu videoreportáž.

Video

Cyklistický kalendár – Sezóna Petra Sagana

Názov pretekov Dátum podujatia Víťaz P. Sagan
Tour Down Under 15.– 20. januára Daryl Impey 55.
Great Ocean Road Race 27. januára Elia Viviani NIE
Okolo Spojených arabských emirátov 24. február – 2. marec Primož Roglič NIE
Omloop Het Nieuwsblad 2. marca Zdeněk Štybar NIE
Strade Bianche 9. marca Julian Alaphilippe NIE
Paríž–Nice 10. – 17. marca Egan Bernal NIE
Tirreno–Adriatico 13. – 19. marca Primož Roglič 105.
Miláno–San Remo 23. marca Julian Alaphilippe 4.
Okolo Katalánska 25. – 31. marca Miguel Ángel López NIE
Tri dni De Panne 27. marca Dylan Groenewegen NIE
E3 BinckBank 29. marca Zdeněk Štybar 17.
Gent–Wevelgem 31. marca Alexander Kristoff 32.
Dwars door Vlaanderen 3. apríla Mathieu Van der Poel NIE
Okolo Flámska 7. apríla Alberto Bettiol 11.
Okolo Baskicka 8. – 13. apríla Jon Izaguirre NIE
Paríž–Roubaix 14. apríla Philippe Gilbert 5.
Okolo Turecka 16. – 21. apríla Felix Grosschartner NIE
Amstel Gold Race 21. apríla Mathieu van der Poel DNF
Valónsky šíp 24. apríla Julian Alaphilippe DNF
Liège–Bastogne–Liège 28. apríla Jakob Fuglsang NIE
Tour de Romandie 30. apríla – 5. mája Primož Roglič NIE
Eschborn–Frankfurt 1. mája Pascal Ackermann NIE
Giro d'Italia 11. mája – 2. júna Richard Carapaz NIE
Okolo Kalifornie 12. – 18. mája Tadej Pogačar 79.
Critérium du Dauphiné 9. – 16. júna Jakob Fuglsang NIE
Okolo Švajčiarska 15. – 23. júna Egan Bernal 76.
Majstrovstvá SR v Trnave 30. júna Juraj Sagan 4.
Tour de France 6. – 28. júla Egan Bernal 80.
Clásica de San Sebastián 3. augusta Remco Evenepoel NIE
Okolo Poľska 3. – 9. augusta Pavel Sivakov NIE
RideLondon–Surrey Classic 4. augusta Elia Viviani NIE
BinckBank Tour 12. – 18. augusta Laurens De Plus NIE
Vuelta a España 24. augusta – 15. septembra Primož Roglič NIE
EuroEyes Cyclassics 25. augusta Elia Viviani 6.
Bretagne Classic Ouest–France 1. septembra Sep Vanmarcke NIE
GP de Québec 13. septembra Michael Matthews 2.
GP de Montréal 15. septembra Greg van Avermaet 18.
Okolo Slovenska 18.- 21. septembra Yves Lampaert NIE
Primus Classic 20. septembra Edward Theuns 27.
Gooikse Pijl 21. septembra Pascal Ackermann 25.
MS v cestnej cyklistike – Yorkshire 2019 29. septembra Mads Pedersen 5.
Okolo Lombardska 12. októbra Bauke Mollema NIE
Tour of Guangxi 15. – 20. októbra Enric Mas NIE
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Amstel Gold Race #Mathieu Van der Poel