Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Valach verí Saganovi. Flámsko? Bude to cyklistická vojna

V tomto roku sa Peter Sagan 23-krát postavil na štart etapy či jednorazových pretekov a vybojoval len jedno víťazstvo. Stráca elitný slovenský cyklista a trojnásobný majster sveta výnimočnú pozíciu?

03.04.2019 22:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
debata

Aj na túto tému sa pred dvoma veľkými monumentami vyjadril pre Pravdu jeden zo športových riaditeľov Saganovho tímu Bora-Hansgrohe Ján Valach, ktorý sa so žilinským rodákom chystá v Belgicku na jarný vrchol sezóny.

Ste spokojný s výsledkami, ktoré zatiaľ v úvode sezóny Sagan dosiahol?

Neviem, či môžeme tvrdiť, že sme spokojní, ale nič mimoriadne sa nedeje. Peter mal zdravotné problémy na sústredení v Sierra Nevade, bolo to krátko pred pretekmi Tirreno – Adriatico. Po chorobe išiel krok za krokom výkonnostne hore, na prvom monumente Miláno – San Remo skončil tesne štvrtý, čo nie je zlý výsledok. Mohlo to dopadnúť ešte lepšie.

V uplynulom týždni nastúpil na náročné, hoci významom nie natoľko prestížne belgické klasiky a najmä na pretekoch Gent – Wevelgem, kde sa mu v minulosti často darilo, sa nedostal medzi najlepších…

Sú to preteky, na ktorých sa tradične rozbieha. Najprv absolvoval E3 Harelbeke, kde pred rokom skončil horšie, vtedy výraznejšie zaostal za víťazom Terpstrom. Teraz mal v závere technickú poruchu, ktorá ho pripravila o lepšie umiestnenie. Na pretekoch Gent – Wevelgem podal podľa mňa neskutočný výkon. Rýchlostný priemer po prvých dvoch hodinách bol 52,7 km a celkovo to boli najrýchlejšie preteky v histórii tohto podujatia. Peter bol celý deň v úniku, v silnom bočnom vetre ho to stálo veľa síl, v rýchlom závere mu trochu chýbali.

TV Pravda: O Petrovi Saganovi, o jeho šanciach na klasikách, o dominancii Quick-Stepu a ďalších témach sme sa rozprávali s popredným cykloexpertom Lukášom Timkom

Video

Nebol dlhý únik v nepriaznivom počasí riskantným plytvaním síl? Bol v taktickom pláne?

Túto situáciu by som chcel trochu vysvetliť a poopraviť niektoré tvrdenia. To nebol klasický únik, pred ktorým sa niektorí jazdci zdvihli zo sedla a vyrazili dopredu. Silný vietor hneď po štarte roztrhal pelotón. Mali sme v pláne jazdiť aktívne. Peter sa držal v prvej skupine, mal dobrú pozíciu, podal poctivý výkon, bol tam, kde mal byť. Takto sa ocitol v dlhom úniku, som presvedčený, že keby najmä v závere neboli v skupine len štyria-piati cyklisti, ale aspoň siedmi, dotiahnu to až do cieľa.

Sagan zatiaľ vyhral v sezóne len raz a mnohým fanúšikom sa to máli. Je pripravený na ďalšie náročné preteky?

Ja obavy nemám, verím mu. Toto sú, skrátka, klasiky. Nevyspytateľné a náročné. Na pretekoch Gent – Wevelgem zvíťazil Nór Kristoff, po dlhom-predlhom čase sa mu podarilo opäť niečo vyhrať. Boli to extrémne preteky, v ktorých sa zrodili prekvapenia. Videl som už mnohé preteky, ale toto boli jedny z najagresívnejších a najťažších, na aké si v poslednom období pamätám. Peter bol stále vpredu. Je silný, potvrdil, že má výbornú výkonnosť a môžeme teraz len čakať, ako obstojí na ďalších podujatiach.

Už v nedeľu sa postaví na štart Okolo Flámska. Ako hodnotíte tieto preteky? V čom sú najnáročnejšie?

Je to jedna z najťažších klasík. Vyhrať ju je nesmierne komplikované. Najmä keď sa príde v závere pod Kwaremont, je to neskutočná cyklistická vojna o pozície. A keď do toho fúkne silný vietor, je to ešte zložitejšie. Na trase je sedemnásť stúpaní, množstvo kockových úsekov, veľa zákrut, prudké zjazdy, úzke cesty, povrch cesty sa stále mení. Na záver prídu dva zabijáky, zničujúca kombinácia kopcov Oude Kwaremont a Paterberg. Takže boj, boj a ešte raz boj.

VIDEO: Triumf Petra Sagan na Okolo Flámska 2016

Je Sagan na to všetko nachystaný?

Sagan je pripravený, tím je pripravený. Nesmierne dôležitá bude podpora tímu, aby chalani boli v čo najlepšej pozícii v posledných kilometroch a pomohli svojmu lídrovi. Potom ešte potrebujete aj kus šťastia.

Už ste v dejisku štartu v Antverpách?

Nie, my sme celý čas v jednom hoteli v meste Roeselare v západnom Flámsku, odtiaľ vyrážame na všetky preteky. Tak to má v tomto období zariadené každý tím. Až v sobotu sa presunieme do iného hotela, aby sme boli bližšie k štartu. V nedeľu ráno prejdeme autobusom už len niekoľko kilometrov.

O týždeň na to čaká ďalšie extrémne podujatie Paríž – Roubaix. Ktoré z nich je náročnejšie?

Poviem to takto. Uplynulú nedeľu sme absolvovali už spomenuté preteky Gent – Wevelgem. V dvoch uplynulých rokoch sme išli po tej istej trati, ale boli to úplne odlišné preteky. Vlani nefúkalo, do cieľa prišlo viacero šprintérov naraz, Peter bol najrýchlejší. Teraz to bolo niečo absolútne iné, bola to špongia, ktorá nasávala všetky sily jazdcov. Tak je to aj s ďalšími podujatiami, ktoré máme pred sebou. Mohol by som opäť popisovať situácie z posledných sezón. Nik si nemôže trúfať vopred vyhlásiť, aké budú tieto preteky a ktoré budú zložitejšie. Veľkú úlohu zohrá počasie.

TV Pravda: O blížiacich sa monumentálnych klasikách – Okolo Flámska a Paríž-Roubaix – sme sa pozhovárali so šéfom slovenskej cyklistiky Petrom Privarom

Video

Peter vyhral už oboje. Trúfnete si predpovedať, na ktorých má väčšie šance?

To sa naozaj nedá. Môže vyhrať aj oboje… Bol by som veľmi rád, keby triumfoval aspoň v jedných, ukázal, čo v ňom je. Favoritov je veľa a víťaz bude len jeden. Nie každému v daný deň preteky sadnú. Často je to o jednom veľkom okamihu. Každý hľadá optimálnu chvíľu, keď ho skupina uvoľní. Je strašne ťažké sa v závere odpútať od súperov. Samozrejme, musíte mať vtedy super nohy. Asi si mnohí ešte spomenú, že na Flámsku i na Roubaix to Peter už dokázal. Na Roubaix útočil už päťdesiat kilometrov pred cieľom a vyhral.

Tešíte sa na dva najbližšie monumenty?

Uplynulé tri roky som túto kombináciu vždy išiel. Trate poznám veľmi dobre, mám ich detailne naštudované. Prejdem ich celé autom aj deň-dva pred pretekmi. Prinášajú mi vždy veľmi stresujúci deň, ale mňa to baví. To je pravá a vzrušujúca cyklistika.

Tiež ste boli špičkový pretekár, ale už by ste to nechceli ísť asi na bicykli…

Chcel. Na týchto tratiach a kopcoch som zopárkrát pretekal – na Omloop Nieuwsblad, De Panne a podobne. Absolvovať monumenty bol jeden z mojich snov. Stále ešte túžim vrátiť sa sem a prejsť si to aj na bicykli. Teraz mi to povinnosti nedovoľujú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Ján Valach #Bora-Hansgrohe