Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odvážny únik stál Sagana sily. Triumf vo Wevelgeme uchmatol Kristoff

Nórsky cyklista Alexander Kristoff z tímu UAE Emirates zvíťazil na jednorazových pretekoch Gent - Wevelgem v Belgicku.

31.03.2019 17:02 , aktualizované: 18:32
Alexander Kristoff Foto: ,
Alexander Kristoff oslavuje triumf na pretekoch Gent-Wevelgem.
debata

V šprintérskom závere 251,5 km dlhých pretekov s viacerými kockovými úsekmi a vo vetre Kristoff zdolal Nemca Johna Degenkolba (Trek-Segafredo) a Belgičana Olivera Naesena (AG2R La Mondiale).

„Toto víťazstvo som už veľmi potreboval, čakal som na neho veľmi dlho. V dlhých pretekoch sme boli v závere všetci na svojich limitoch a práve také šprinty v obľubujem. Veľmi sa teším, toto víťazstvo je cenná devíza do blížiacich sa pretekov Okolo Flámska,“ povedal 31-ročný Alexander Kristoff, ktorý si pripísal 74. triumf kariéry.

Obhajca víťazstva spred roka Slovák Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) nebol v najlepšej výsledkovej desiatke a napokon prišiel do cieľa na 32. mieste s odstupom 13 sekúnd. V rýchlej koncovke Saganovi chýbali sily, keďže predtým absolvoval takmer 200 km v úniku. Ten sa skončil až 18 km pred cieľom. Na prestížnej „kockovej“ klasike v Belgicku P. Sagan v minulosti zvíťazil v rokoch 2013, 2016 a 2018.

Okrem troch prvenstiev si pripísal aj jedno druhé (2012) a dve tretie miesta (2014 a 2017). Okrem Sagana už len päť cyklistov vyhralo podujatie Gent – Wevelgem trikrát a sú to samé zvučné mená – štyria Belgičania Eddy Merckx, Robert van Eenaeme, Rik van Looy a Tom Boonen. Piatym do partie je Talian Mario Cipollini.

„Nádherné a vzrušujúce preteky, ale zároveň veľmi tvrdé. V prvých dvoch hodinách sme jazdili rýchlosťou cez 50 km/h a keď silný vietor vytvoril medzery v pelotóne, rozhodol som sa naskočiť do úniku spoločne s Pascalom a Rudim. Odviedli výbornú prácu. Keď sme zostali vpredu už len štyria, snažil som sa dať do toho maximum, aby sme si zachovali náskok pred pelotónom. Napokon to nebolo možné a v závere som nemal dobré nohy na to, aby som sa zapojil do hromadného šprintu,“ uviedol Peter Sagan na portáli svojho tímu Bora-Hansgrohe.

Pelotón absolvoval okrem množstva kilometrov po prašných cestách aj 10 tzv. kopčekov, najznámejšími sú Baneberg a Kemmelberg, na ktoré cyklisti šliapali až dvakrát. Nezvyčajne skoro, už 200 km pred cieľom, sa oddelila početná skupina 18 jazdcov, v ktorej boli aj traja zástupcovia tímu Bora-Hansgrohe vrátane Petra Sagana. Skupina získala náskok približne jeden a pol minúty a najpočetnejšie zastúpenie v nej mal so štyrmi zástupcami tím Trek-Segafredo.

Obávaný kockami dláždený kopec Kemmelberg a najmä technický zjazd z neho necelých 80 km pred cieľom spôsobil prvú väčšiu selekciu. Ako prvé zaostalo nemecké duo v tričkách Bora-Hansgrohe Pascal Ackermann, Rüdiger Selig. Vpredu zostala deviatka pretekárov vrátane Sagana. Pelotón za nimi sa rozdrobil na niekoľko skupín.

O ďalších 10 km neskôr bola v úniku už len štvorica Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Edward Teuns (Trek-Segafredo) a Peter Sagan (Bora-Hansgrohe). Nasledovali prašné cesty s nespevneným podkladom a náskok jazdcov vpredu narástol z 30 na 55 sekúnd. Na sóloúnik sa potom vydal Luke Rowe (Sky) a 43 pred cieľom sa dotiahol na vedúce kvarteto.

V druhom a poslednom nájazde na Kemmelberg 34 km pred koncom pretekov mali „utečenci“ k dobru 55 sekúnd pred hlavnou skupinou, približne v strede medzi prvou a druhou skupinou sa nachádzal ešte Nór Alexander Kristoff (UAE-Emirates).

V najťažšej vyše 20-percentnej časti Kemmelbergu zozadu zaútočila dvojica Wout van Aert (Jumbo-Visma), Zdeněk Štybar (Deceuninck – Quick Step). Dostihli Kristoffa a v zjazde z Kemmelbergu sa priblížili vedúcej štvorke na 25 sekúnd. Ďalej to už nepotiahli a čoskoro ich pohltila silná skupina za nimi. Potom výborne zapracovali jazdci tímu Deceuninck – Quick Step na čele so Štybarom a 18 km pred cieľom „dorazili“ Saganovu skupinu.

Potom sa striedali neúspešné útoky viacerých cyklistov, najaktívnejší bol Dán Mads Pedersen (Trek-Segafredo). V posledných piatich kilometroch sa sformovala vpredu štvorica jazdcov a utvorila si náskok niekoľkých desiatok metrov. Boli tam Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Jack Bauer (Mitchelton-Scott), Sebastian Langeveld (Education First) a Amund Gröndahl Jansen (Jumbo-Visma).

Napokon im to nevyšlo a v záverečnom kilometri kapitulovali pod tlakom šprintérskych tímov. V hromadnom dojazde unavených šprintérov mal najviac síl Nór Kristoff, ktorý zdolal Nemca Degenkolba a Belgičana Naesena.

Klasika Gent-Wevelgem 2019 (Deinze – Wevelgem, 251,5 km): 1. Alexander Kristoff (Nór.) UAE Team Emirates, 2. John Degenkolb (Nem.) Trek-Segafredo, 3. Oliver Naesen (Belg.) Ag2r La Mondiale, 4. Mathieu van der Poel Corendon-Circus, 5. Danny van Poppel (obaja Hol.) Jumbo-Visma, 6. Adrien Petit (Fr.) Direct Énergie – všetci rovnaký čas ako víťaz.. 32. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +13 s.

TV Pravda: O blížiacich sa monumentálnych klasikách – Okolo Flámska a Paríž-Roubaix – sme sa pozhovárali so šéfom slovenskej cyklistiky Petrom Privarom.

Video

Cyklistický kalendár – Sezóna Petra Sagana

Názov pretekov Dátum podujatia Víťaz P. Sagan
Tour Down Under 15.– 20. januára Daryl Impey 55.
Great Ocean Road Race 27. januára Elia Viviani NIE
Okolo Spojených arabských emirátov 24. február – 2. marec Primož Roglič NIE
Omloop Het Nieuwsblad 2. marca Zdeněk Štybar NIE
Strade Bianche 9. marca Julian Alaphilippe NIE
Paríž–Nice 10. – 17. marca Egan Bernal NIE
Tirreno–Adriatico 13. – 19. marca Primož Roglič 105.
Miláno–San Remo 23. marca Julian Alaphilippe 4.
Okolo Katalánska 25. – 31. marca Miguel Ángel López NIE
Tri dni De Panne 27. marca Dylan Groenewegen NIE
E3 BinckBank 29. marca Zdeněk Štybar 17.
Gent–Wevelgem 31. marca Alexander Kristoff 32.
Dwars door Vlaanderen 3. apríla Mathieu Van der Poel NIE
Okolo Flámska 7. apríla Alberto Bettiol 11.
Okolo Baskicka 8. – 13. apríla Jon Izaguirre NIE
Paríž–Roubaix 14. apríla Philippe Gilbert 5.
Okolo Turecka 16. – 21. apríla Felix Grosschartner NIE
Amstel Gold Race 21. apríla Mathieu van der Poel DNF
Valónsky šíp 24. apríla Julian Alaphilippe DNF
Liège–Bastogne–Liège 28. apríla Jakob Fuglsang NIE
Tour de Romandie 30. apríla – 5. mája Primož Roglič NIE
Eschborn–Frankfurt 1. mája Pascal Ackermann NIE
Giro d'Italia 11. mája – 2. júna Richard Carapaz NIE
Okolo Kalifornie 12. – 18. mája Tadej Pogačar 79.
Critérium du Dauphiné 9. – 16. júna Jakob Fuglsang NIE
Okolo Švajčiarska 15. – 23. júna Egan Bernal 76.
Majstrovstvá SR v Trnave 30. júna Juraj Sagan 4.
Tour de France 6. – 28. júla Egan Bernal 80.
Clásica de San Sebastián 3. augusta Remco Evenepoel NIE
Okolo Poľska 3. – 9. augusta Pavel Sivakov NIE
RideLondon–Surrey Classic 4. augusta Elia Viviani NIE
BinckBank Tour 12. – 18. augusta Laurens De Plus NIE
Vuelta a España 24. augusta – 15. septembra Primož Roglič NIE
EuroEyes Cyclassics 25. augusta Elia Viviani 6.
Bretagne Classic Ouest–France 1. septembra Sep Vanmarcke NIE
GP de Québec 13. septembra Michael Matthews 2.
GP de Montréal 15. septembra Greg van Avermaet 18.
Okolo Slovenska 18.- 21. septembra Yves Lampaert NIE
Primus Classic 20. septembra Edward Theuns 27.
Gooikse Pijl 21. septembra Pascal Ackermann 25.
MS v cestnej cyklistike – Yorkshire 2019 29. septembra Mads Pedersen 5.
Okolo Lombardska 12. októbra Bauke Mollema NIE
Tour of Guangxi 15. – 20. októbra Enric Mas NIE
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Gent - Wevelgem #Alexander Kristoff