Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Skvelá práca Bory! Sagan potiahol Bennetta k triumfu, Baška bol tretí

Víťazom záverečnej 7. etapy pretekov Vuelta a San Juan v Argentíne sa stal Sam Bennett z tímu Bora-Hansgrohe. Uspel v záverečnom špurte, ktorý mu výborne rozbehol Peter Sagan. Tretí skončil ich tímový kolega Slovák Erik Baška. Sagan obsadil piate miesto.

03.02.2019 18:45 , aktualizované: 04.02.2019 06:40
debata (2)

Saganova zdvihnutá ruka v cieli symbolizovala radosť nielen z Bennettovho triumfu, ale aj z tretieho miesta krajana Erika Bašku.

Dvadsaťpäťročný Baška, niekdajší majster Európy do 23 rokov, dosiahol jeden z najväčších úspechov v profikariére. Na druhom mieste skončil Kolumbijčan Álvaro Hodeg (Deceuninck – Quick Step).

„Sme veľmi šťastní, lebo sme na záver dosiahli prvé etapové víťazstvo na týchto pretekoch. Pre mňa to boli prvé preteky v tomto roku a zároveň veľká skúsenosť, keďže som bol súčasťou šprintérskeho tria spoločne s Petrom Saganom a Samom Bennettom, Skončil som v tejto etape tretí, veľká motivácia pre mňa bola bojovať pre náš tím o víťazstvo,“ uviedol Erik Baška na oficiálnom portáli svojho tímu Bora-Hansgrohe.

"Dnešné víťazstvo odráža skvelú prípravu a snahu pretekárov v našom tíme. Všetci odviedli brilantnú prácu. V etape sme kontrolovali dianie a nedovolili jazdcom v úniku, aby si utvorili väčší náskok. V závere sa najprv dostali dopredu Pawel Poljaňski a Christoph Pfingsten, neskôr Peter Sagan a Erik Baška to excelentne rozbehli pre Sama Bennetta, ktorý tiež ukázal svoju rýchlosť.

Celkovo môžeme byť spokojní s tým, čo sme dosiahli na Vuelte a San Juan. Felix Grossschartner je celkovo na piatom mieste, mal výbornú časovku ako aj horskú etapu napriek pádu. Mali sme dvoch šprintérov Petra a Sama a obaja sa zhostili svojich úloh veľmi dobre.

Všetci sa podieľali na dosahovaní našich cieľov, nielen pretekári, ale aj ostatný tímový personál," uviedol slovenský športový riaditeľ tímu Bora-Hansgrohe Ján Valach rovnako na tímovom webe.

Slovenský trojnásobný majster sveta Peter Sagan si do Argentíny prišiel otestovať nohy pred jarnými klasikami v Európe. Výsledkom tohto testovania bolo jedno druhé, tretie, piate, siedme aj deviate miesto v etapových koncovkách.

Dvadsaťdeväťročný Slovák absolvoval tieto preteky, ktoré nepatria do najvyššej kategórie WorldTour, po prvý raz v kariére.

Celkovým víťazom podujatia na argentínskych cestách sa stal Winner Anacona. Kolumbijčan v službách Movistaru triumfoval v súčte siedmich etáp s náskokom 35 sekúnd pred Francúzom Julianom Alaphilippom (Deceuninck – Quick Step). Tretí skončil s odstupom 57 sekúnd Španiel Óscar Sevilla (Medellín).

Siedma etapa bola klasickou šprintérskou. Pätica pretekárov Julen Amezqueta (Caja Rural – Seguros RGA), Carlos Barbero (Movistar), Daniel Díaz (Municipalidad de Pocito), Sergio Aguirre (Municipalidad de Rawson Somos Todos) a Fabio Duarte (Medellin) sa udržala v úniku dlhé kilometre, ale 20 km pred cieľom sa ich náskok pred hlavnou skupinou zmenšil na 20 sekúnd.

Profil 7. etapy na pretekoch Vuelta a San Juan. Foto: vueltaasanjuan.org
san-juan-7 Profil 7. etapy na pretekoch Vuelta a San Juan.

Potom sa dopredu dostali ešte dvaja ďalší pretekári, ale 10 km pred koncom bol už pelotón pokope. Nasledoval pokus Taliana Giovanniho Pedrettiho (Biesse Carrera), nemal však dlhé trvanie.

Čochvíľa na to Pedrettiho vpredu vystriedal krajan Nicola Toffali (Sportin Tavira) a 5 km pred cieľom si utvoril náskok niekoľko sto metrov.

O kilometer neskôr sa skončil aj tento odvážny pokus. V záverečnom kilometri sa na širokej ceste sformovali šprintérske vláčiky viacerých tímov vrátane Bora-Hansgrohe.

Peter Sagan sa bez väčších problémov dostal až úplne dopredu, ale napokon v rámci tímovej taktiky zvoľnil.

Z ľavej strany sa prirútil jeho tímový kolega Sam Bennett a došpurtoval si po víťazstvo. Trojicu pretekárov Bora-Hangrohe v prvej päťke výsledkového poradia doplnil na treťom mieste Erik Baška.

Vuelta a San Juan

7. etapa (San Juan – San Juan, 141,3 km): 1. Sam Bennett (Ír.) Bora-Hansgrohe 2:54:26 h, 2. Álvaro Hodeg (Kol.) Deceuninck – Quick Step, 3. Erik Baška (SR) Bora-Hansgrohe, 4. Manuel Belletti (Tal.) Androni Giocatolli – Sidermec, 5. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 6. Rudy Barbier (Fr.) Israel Cycling Academy – všetci rovnaký čas ako víťaz

Konečné poradie po 7. etape: 1. Winner Anacona (Kol.) Movistar 22:09:21 h, 2. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck – Quick Step +35 s, 3. Óscar Sevilla (Šp.) Medellin +57, 4. Valerio Conti (Tal.) UAE-Team Emirates +1:03 min, 5. Felix Grossschartner (Rak.) Bora-Hansgrohe +1:13, 6. Richard Carapaz (Ekv.) Movistar +1:20.

Siedmu etapu sme sledovali online

CIEĽ Víťazom etapy sa stal Sam Bennett (Bora-Hansgrohe). Špurt mu skvele rozbehol Peter Sagan. Vynikajúci záver predviedol aj Erik Baška, ktorý obsadil tretiu priečku. Sagan bol napokon piaty.

1 km pred cieľom Posledný kilometer. Bude sa špurtovať.

3 km pred cieľom Petra Sagana je vidieť v prvej tretine pelotónu. Jazdí bezpečne v strede obklopený tímovými kolegami z Bory.

5 km pred cieľom Na silné špurtérske vláčiky sa môžu spoľahnúť najmä Quick Step a UAE Emirates. Belgičania pôjdu na Álvara Hodega, špurt pre Gaviriu bude rozbiehať Simone Consonni. Peter Sagan sa bude v samom závere spoliehať najmä sám na seba. Slovák však môže prekvapiť a pokiaľ sa nebude cítiť dostatočne silný, tak potiahne v špurte Sama Bennetta.

10 km pred cieľom Únik je minulosťou. Pelotón sa pripravuje na záverečný špurt.

15 km pred cieľom Cyklisti idú posledný z deviatich okruhov.

18 km pred cieľom Pelotón už má únik na dohľad a o niekoľko metrov ho pohltí. Začínajú sa taktické šachy pred záverečným hromadným dojazdom.

25 km pred cieľom Winner Anacona dnes prvýkrát v kariére vyhrá celkovú klasifikáciu podujatia UCI. Tridsaťročný Kolumbijčan mal v zbierke doteraz „len“ etapové víťazstvo na Vuelta a Espaňa v roku 2014 a jednu etapu vyhral aj na tohtoročnej Vuelta a San Juan.

30 km pred cieľom Už len dva okruhy. Pelotón začína pracovať na vyššie obrátky a znížil manko na únik na 25 sekúnd. Argentínski fanúšikovia sa neboja. Fotia si jazdcov z tesnej blízkosti priamo na ceste a nevadí im, že cyklisti idú rýchlosťou 40 km/h. Našťastie, všetko sa zatiaľ odohráva bez incidentov.

40 km pred cieľom Únik má stále náskok 40 sekúnd. Vyzerá to tak, že pelotón si tentoraz utečencov postráži. Všetko smeruje k hromadnému dojazdu.

50 km pred cieľom Do konca etapy zostávajú tri z deviatich mestských okruhov.

55 km pred cieľom Nepríjemnosť s defektom musel riešiť líder stajne Deceuninck – Quick Step Julian Alaphilippe. Mechanici však rýchlo zasiahli a Francúz je naspäť v pelotóne.

60 km pred cieľom Únik zvýšil náskok na 40 sekúnd. Na čele pelotónu pracujú hlavne jazdci Movistaru a Bora-Hansgrohe.

80 km pred cieľom Do cieľa zostáva ešte päť mestských okruhov. Únik má stále náskok približne 30 sekúnd.

85 km pred cieľom Okrem Sagana patria medzi favoritov ďalší členovia špurtérskej elity – Kolumbijčan Fernando Gaviria (UAE-Team Emirates), jeho krajan Álvaro Hodeg (Deceuninck-QuickStep), Talian Matteo Malucelli (Caja Rural – Seguros RGA) či Saganov tímový kolega Ír Sam Bennett.

90 km pred cieľom Náskok úniku je stále pod 30 sekúnd. Pelotón kontroluje situáciu – nechce sa dopustiť podobnej hanby, aká sa mu stala v sobotu, keď jazdcov v úniku začal stíhať príliš neskoro. Dnes chcú uspieť elitné tímy so silnými špurtérmi.

103 km pred cieľom Na chvíľu sa od hlavného balíka odtrhol aj Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), ktorému robil spoločnosť Iginio Lucero (Municipalidad de Rawson Somos Todos). Pelotón však na nič nečakal a pokus o únik rýchlo zlikvidoval.

110 km pred cieľom Pelotón vyzerá byť spokojný so zložením úniku, vychutnáva si pohodlné tempo. Jazdci v trháku majú náskok 20 sekúnd a práve končia druhý okruh. Do cieľa ich zostáva ešte sedem.

125 km pred cieľom Prvý únik už pelotón pohltil, aktuálne sa pokúša o trhák druhá skupina. Tvoria ju Adrián Richeze (Agrupacion Virgen de Fatima), Rúben Ramos (Argentína), Alejandro Osorio (Nippo Vini Fantini Faizanè) a Ignacio Prado (Mexiko).

130 km pred cieľom Držitelia cenných dresov by sa už v dnešnej etape nemali meniť. Biely dres pre vedúceho pretekára drží Winner Anacona (Movistar), zelený dres pre najlepšieho pretekára do 23 rokov má Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step). Istým víťazom vrchárskej súťaže je Daniel Zamora (Argentína) a žltý dres pre lídra bodovacej súťaže patrí Maximilianovi Navarretovi (Argentína).

135 km pred cieľom O prvý únik dňa sa pokúsila silná šestica v zložení Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step), Fernando Gaviria (UAE Team Emirates), Bernhard Eisel (Dimension Data), Ignacio Prado (Mexiko), Leonardo Rodriguez a Laureano Rosas (obaja Asociacion Civil Mardan)

141 km pred cieľom Záverečná etapa argentínskej Vuelty bola odštartovaná.

Podujatie Vuelta a San Juan má dnes na programe záverečnú siedmu etapu. Rovnako ako tá včerajšia má rovinatý charakter. Pôjde sa deväť mestských okruhov v San Juane (celková dĺžka 141,3 km). Tým pádom sa predpokladá sa hromadný dojazd a súboj top špurtérov.

V sobotu k nemu nedošlo, pretože prekvapujúco triumfovali jazdci z úniku. Pelotón podcenil situáciu a so stíhacou jazdou začal neskoro. Navyše, tímy na špici vôbec nespolupracovali.

Profitoval z toho domáci Germán Tivani, ktorý sa presadil v koncovke trojčlennej skupiny. Tá sa sformovala už v úvode etapy a v úniku bola celý deň. Tivani vybojoval druhý triumf v profikariére.

Peter Sagan, ktorý si do Argentíny prišiel otestovať nohy pred jarnými klasikami v Európe, prišiel do cieľa na 52. mieste s mankom 31 sekúnd. V závere etapy pracoval pre svojho tímového kolegu Sama Bennetta.

Pozíciu lídra pretekov si udržal Winner Anacona. Kolumbijčana v službách Movistaru klasifikovali v sobotu na 33. priečke so stratou 18 sekúnd. Celkovo vedie s náskokom 35 sekúnd pred Francúzom Julianom Alaphilippom (Deceuninck – Quick Step). Celkové víťazstvo by si mal v dnešnej nenáročnej etape bez problémov postrážiť.

TV Pravda: Aké sú očakávania v nasledujúcich siedmich dňoch v športe si môžete pozrieť v relácii Týždeň v športe – lyžiarsky špeciál (vysielané 4.2.2019).

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Bora-Hansgrohe #Vuelta a San Juan