Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V šiestej etape uspel únik. Sagan špurt vypustil

Domáci Germán Tivani sa stal víťazom sobotňajšej 6. etapy na cyklistických pretekoch Vuelta a San Juan Internacional v Argentíne.

02.02.2019 18:41 , aktualizované: 03.02.2019 07:08
debata (2)
Profil 6. etapy pretekov Vuelta a San Juan. Foto: vueltaasanjuan.org
etapa Profil 6. etapy pretekov Vuelta a San Juan.

Dvadsaťtriročný jazdec tímu Agrupación Virgen de Fátima sa presadil v koncovke trojčlennej skupiny, ktorá sa sformovala už v úvode etapy. Na druhom mieste v čase víťaza skončil Daniel Díaz (Municipalidad de Pocito) a tretiu priečku obsadil Daniel Zamora (Agrupación Virgen de Fátima).

Špurt pelotónu o štvrtú pozíciu s odstupom 12 sekúnd vyhral Ír Sam Bennett v drese zoskupenia Bora-Hansgrohe. Jazdci štartovali aj finišovali na motoristickom okruhu El Villicúm v San Juane, etapa merala 153,5 km.

Slovenský trojnásobný majster sveta Peter Sagan, ktorý si do Argentíny prišiel otestovať nohy pred jarnými klasikami v Európe, prišiel do cieľa na 52. mieste s mankom 31 sekúnd. V závere etapy pracoval pre svojho tímového kolegu Bennetta.

Pozíciu lídra pretekov si udržal Winner Anacona. Kolumbijčana v službách Movistaru klasifikovali v sobotu na 33. priečke so stratou 18 sekúnd. Celkovo vedie s náskokom 35 sekúnd pred Francúzom Julianom Alaphilippom (Deceuninck – Quick Step).

Do úniku dňa sa dostali štyria cyklisti. Dáyer Quintana (Neri Sottoli), Daniel Díaz (Municipalidad de Pocito), Daniel Zamora a Germán Tivani (obaja Agrupación Virgen de Fátima) ušli pelotónu aj za pomoci dažďa na vzdialenosť takmer päť minút.

Hlavná skupina ich manko sťahovala len pomaly, ešte 10 km pred koncom mali vedúci cyklisti k dispozícii náskok jeden a pol minúty. Pelotón to napokon nestihol a víťazom sa stal Tivani.

Podujatie Vuelta a San Juan Internacional (kat. UCI 2.1.) vyvrcholí nedeľňajšou siedmou etapou so štartom aj cieľom v San Juane s predpokladanou šprintérskou koncovkou.

„Dnes sme mali na programe šprintérsku etapu, v závere sme chceli ísť na Sama Bennetta. Jazdci v úniku boli silní a pomerne vysoko v celkovej klasifikácii, na lídra mali okolo dvoch minút stratu. Movistar sa podujal kontrolovať tempo v pelotóne, ale únik si vypracoval náskok piatich minút. Po 80 km sme sa pridali na pomoc a pokúsili sa sťahovať manko.“

„Naši chlapci pracovali tvrdo, ale cyklisti v úniku odvádzali skvelú prácu a navyše v hlavnej skupine nebola dobrá spolupráca. V závere si únik dokázal postrážiť náskok, Sam vyhral špurt pelotónu a skončil štvrtý. Som spokojný s naším výkonom, no niekedy potrebujete aj ostatné tímy, aby s vami spolupracovali,“ povedal športový riaditeľ Bora-Hansgrohe Ján Valach pre oficiálnu stránku nemeckého tímu.

Vuelta a San Juan

6. etapa: 1. Germán Tivani (Arg./ACA Virgen de Fatima) 3:13:29 h, 2. Daniel Díaz (Arg./Asociacon Civil Mardan), 3. Daniel Zamora (Arg./ACA Virgen de Fatima) – čas ako víťaz, 4. Sam Bennett (Ír./Bora-Hansgrohe), 5. Fernando Gaviria Rendon (Kol./UAE Team Emirates), 6. Maximiliano Ariel Richeze (Arg./Deceuninck-QuickStep), 7. Simone Consonni (Tal./UAE Team Emirates), 8. Stan Dewulf (Belg./Lotto Soudal), 9. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep) – všetci +12, 10. Rudy Barbier (Fr./Israel Cycling Academy) +16,…52. Peter SAGAN +31, 127. Erik BAŠKA (obaja SR/Bora-Hansgrohe) +4:46, 131. Matúš ŠTOČEK (SR/Beltrami Tsa – Hoppla – Petroli Firenze) +5:46

Celkové poradie: 1. Winner Anacona (Kol./Movistar) 19:14:55 h, 2. Julian Alaphilippe (Fr./Deceuninck-QuickStep) +35 s, 3. Oscar Sevilla (Šp./Medellin)) +57, 4. Valerio Conti (Tal./SAE Team Emirates) +1:03, 5. Felix Grobschartner (Rak./Bora-Hansgrohe) +1:13, … 51. SAGAN +11:24, 93. ŠTOČEK +20:07, 113. BAŠKA +26:10

Šiestu etapu sme sledovali online

CIEĽ Prekvapujúcim víťazom 6. etapy sa stal Germán Tivani, ktorý bol jedným z trojice jazdcov v úniku. Druhé miesto obsadil Daniel Diaz, tretí bol Daniel Zamora. Tivani dosiahol druhé víťazstvo v profikariére. Pelotón únik nedokázal dostihnúť.

1 km pred cieľom Únik má stále mierny náskok. Budú rozhodovať záverečné metre.

4 km pred cieľom Peter Sagan sa na to už nemohol pozerať, odtrhol sa od hlavného balíka a sám stíha vedúcu trojicu.

5 km pred cieľom Bude to veľká dráma. Trojica Argentínčanov na čele má 50-sekundový náskok a aktuálne vchádza na autodróm.

10 km pred cieľom Strata na únik aktuálne činí 80 sekúnd. Bude to veľmi tesné. Pre pelotón bude hanbou, ak únik nedostihne. Peter Sagan, Fernando Gaviria či Álvaro Hodeg sa chcú zapojiť do špurtu o etapové víťazstvo.

15 km pred cieľom Pelotón stráca na únik dve minúty. Ak sa neudeje nič nečakané, opäť budeme svedkami hromadného dojazdu.

25 km pred cieľom Manko je už pod hranicou troch minút. Peter Sagan sa drží v prednej tretine hlavného balíka, bezpečne krytý svojimi kolegami z Bory.

35 km pred cieľom Pelotón pokračuje v znižovaní straty. Na čele hlavného balíka pracujú hlavne tímy Bora-Hansgrohe, Medellin a Movistar.

45 km pred cieľom Pretekári absolvovali dve tretiny dnešnej etapy. Štvorčlenný únik má aktuálne náskok 3:50 min. Diváci na autodróme El Villicúm už vyčkávajú na záver pretekov:

50 km pred cieľom Scenár sa napĺňa. Posilnený pelotón sťahuje náskok, ktorý je aktuálne na hranici štyroch minút. Umúdrilo sa už aj počasie a prestalo pršať. Zo skupiny prenasledovateľov odpadol Leonardo Rodríguez.

80 km pred cieľom Zrejme sa bude opakovať situácia zo stredajšej štvrtej etapy, keď pelotón začal sťahovať únik až po tom, ako v polovici etapy prešiel občerstvovacou stanicou. Navyše, nad San Juanom začalo pršať.

90 km pred cieľom Pre neprehľadnú grafiku argentínskej televízie sme zabudli na trojicu prenasledovateľov. Sú nimi Iginio Lucero, Gabriel Juárez (obaja Municipalidad de Rawson Somos Todos) a Leonardo Rodríguez (Asociacion Civil Mardan). Aktuálne sa nachádzajú tri minúty za únikov a dve minúty pred hlavným balíkom.

96 km pred cieľom Prvú špurtérsku prémiu dňa vyhral Daniel Zamora, ktorý v mestečku Villa Santa Rosa predstihol tímového koegu Germàna Tivaniho. Tretí bol Daniel Diaz. Pelotón zatiaľ všetko v pokoji sleduje, únik nechal ujsť na rozdiel piatich minút.

108 km pred cieľom Únik šliapol do pedálov a pelotónu sa vzdialil už na 3:30 min.

115 km pred cieľom V úniku je stále vedúca štvorica. Pred pelotónom má náskok 1:20 min.

140 km pred cieľom Prvý únik dňa má na svedomí Dayer Quintana (Neri Sottoli), Daniel Diaz (Municipalidad de Pocito) a líder vrchárskej súťaže Daniel Zamora (Agrupacion Virgen De Fatima). Následne sa k nim pridal aj Zamorov tímový kolega Germán Tivani.

145 km pred cieľom Biely dres pre lídra pretekov má po včerajšku oblečený Winner Anacona (Movistar). Pred druhým v poradí Francúzom Julianom Alaphilippom má náskok 41 sekúnd a ten by mu mal vydržať až do nedeľňajšieho záveru.

Zaujímavejší je boj o tretie miesto. Óscar Sevilla (Medellin) má šesť sekundový náskok pred Valeriom Contim (UAE Team Emirates). Je možné, že Talian pôjde v záverečných kilometroch do úniku, takže treba počítať aj s ním.

150 km pred cieľom Predposledná etapa Vuelta a San Juan 2019 je odštartovaná. Etapu môže vyhrať silný špurtér, niekto z možného úniku či klasikár. Uvidíme, akou taktikou prekvapia elitné tímy.

Sobotňajšia etapa s rovinatým profilom je predposlednou v tohtoročnom itinerári. Spoločne s nedeľňajšou – taktiež rovinatou – predstavujú posledné dve šance pre najrýchlejších mužov na víťazstvo.

Trať sa začne i skončí na autodróme El Villicúm, meria 153,5 km a nasleduje po piatkovej kráľovskej etape. Tá obsahovala štyri horské prémie a vyvrcholila 18,9 km dlhým stúpaním na Alto Colorado do výšky 2624 m.

Triumfoval Kolumbijčan Winner Anacona. Skúsený 30-ročný pretekár tímu Movistar sa zároveň stal novým lídrom pretekov, keďže doterajší prvý muž celkovej klasifikácie Francúz Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick Step) finišoval až štrnásty s odstupom 57 sekúnd.

Peter Sagan náročný záver etapy vypustil a do cieľa prišiel v gruppette. Dnes i v sobotu bude patriť medzi favoritov na výhru. Bol už tretí i druhý, triumf mu zatiaľ chýba. V sobotu sa finišuje mierne do kopca, čo Saganovi presne vyhovuje.

TV Pravda: Čo sa dialo posledných 7 dní v športe si môžete pozrieť v relácii Týždeň v športe – tenisový špeciál (vysielané 28.1.2019).

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Vuelta a San Juan