Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Štart v Bruseli ako pocta Merckxovi. Tour 2019 ponúkne viaceré lahôdky

Hoci oficiálna trasa cyklistickej Tour de France 2019 uzrie svetlo sveta až tento štvrtok v parížskom Palais des Congres, francúzske médiá sa tradične poponáhľali s dobre overenými špekuláciami.

22.10.2018 14:43
Pódium, dresy Foto: ,
Sprava suverén bodovacej súťaže Peter Sagan, víťaz vrchárskej súťaže Julian Alaphilippe, celkový víťaz Tour Geraint Thomas a najlepší jazdec do 25 rokov Pierre-Roger Latour na parížskom pódiu.
debata

Už teraz je isté, že 106. ročník Tour de France sa začne v Bruseli a na belgickom území cyklisti zotrvajú dve až tri etapy. Bude to pocta domácej legende Eddymu Merckxovi a prvému z jeho piatich celkových triumfov na „Starej dáme“, od ktorého uplynie presne 50 rokov.

Zároveň to bude sto rokov od chvíle, čo sa organizátori rozhodli po prvý raz oceniť najlepšieho jazdca celkovej klasifikácie žltým tričkom.

Úvodná etapa Tour de France 2019 bude mať štart aj cieľ v Bruseli (192 km) a cyklisti počas nej zdolajú aj legendárny Muur van Geraardsbergen, čiže krátke strmé stúpanie vydláždené kockami ku kaplnke známe najmä z pretekov Okolo Flámska.

Nasledovať bude tímová časovka na 28 km, ktorá bude mať štart pri Kráľovskom paláci v Bruseli a cieľ pri Atómiu v rovnakom meste. Prvou ozajstnou skúškou schopností pre jazdcov pre celkové poradie bude etapa s cieľovým stúpaním na La Planche des Belles Filles v pohorí Vogézy, kde už zažili pocit víťazstva aj celkoví šampióni TdF Chris Froome či Vincenzo Nibali.

Tentoraz sa však organizátori rozhodli predĺžiť toto stúpanie aj o nespevnenú časť cesty s drastickým prevýšením 24%, kde sa tesne pred cieľom zrejme rozhodne o víťazovi etapy. Podľa France Bleu bude pelotón stúpať na „Planinu krásnych dievčat“ v 6. etape.

Na budúci rok sa cyklisti na najslávnejších etapových pretekoch najskôr pozrú do Pyrenejí a až potom do Álp. Čo sa týka pyrenejských etáp, informácie Francúzov sa dosť rozchádzajú, ale viacerí sa zhodujú v tom, že jedna z etáp by mala vrcholiť legendárnym stúpaním na Col du Tourmalet do výšky 2115 m.

A hoci je najvyšší kopec Pyrenejí tradičnou súčasťou TdF prakticky od jej vzniku, etapa sa na jeho vrchole dosiaľ končila len dvakrát. Podľa La Dépéche ďalšia kľúčová pyrenejská etapa by sa mala končiť na Prat d'Albis, kde v roku 2017 triumfoval Francúz Warren Barguil. O tretej etape v Pyrenejach zatiaľ chýbajú informácie.

Peter Sagan rozdáva autogramy pred štartom... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Peter Sagan Peter Sagan rozdáva autogramy pred štartom poslednej etapy Tour de France.

Na ceste do Álp by sa cyklisti mali zastaviť v tradičných etapových mestách Gap, Nimes či Pau a v jednom z nich by sa mala uskutočniť individuálna časovka. Aspoň tak to tvrdia viaceré francúzske médiá. Prvá z troch alpských etáp bude mať finiš v lyžiarskom stredisku Valloire, ktoré sa nachádza medzi dvoma alpskými velikánmi Col du Galibier a Col du Télégraphe.

Ďalej sa špekuluje o horskom finiši vo Val Thorens, ktoré je s výškou 2300 m najvyššie položeným lyžiarskym strediskom v Európe. Podľa Dauphiné špeciálne krátka etapa so štartom v Albertville by mala mať dĺžku len 65 km, ale s výrazne horským profilom.

Na záver TdF sa cyklisti tradične presunú do Paríža, kde preteky tradične vyvrcholia šprintérskou etapou na Elyzejských poliach.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Tour de France 2019