Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ty idiot! Sagan si na Paríž-Roubaix pomáhal kolesom súpera

Nová kniha Petra Sagana 'Môj svet' je plná pikantných informácií zo zákulisia cyklistiky. Trojnásobný majster sveta sa v nej priznal aj k nie úplne férovému správaniu.

06.10.2018 11:35
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v cieli v Roubaix.
debata (22)

Sagan v autobiografii opísal kontroverzný moment z aprílovej klasiky Paríž-Roubaix. Jedny z najťažších jednorazových pretekov sezóny vtedy po famóznom výkone vyhral. Chýbalo však málo a všetko by bolo inak.

Veľká časť prestížneho monumentu sa ide po dlažobných kockách. Bicykel na nich dostáva poriadne zabrať a jazdci sa musia boriť s technickými problémami.

Tie postihli aj Sagana. Po tom, ako sa odpútal od hlavnej skupiny favoritov a dostihol jazdcov úniku, zistil, že má uvoľnené riadidlá.

Servisné auto bolo ďaleko a žilinský rýchlik si tak musel pomôcť sám. Riešenie? Sagan začal udierať predným kolesom do zadného kolesa Belgičana Jelleho Wallaysa v snahe riadidlá vyrovnať.

Okrem nich dvoch bol v úniku aj Švajčiar Silvan Dillier, ktorý napokon na velodróme v Roubaix neúspešne bojoval so Slovákom o konečný triumf.

„Cítil som, že niečo nie je v poriadku. Pozrel som sa dole a vidím, že moje riadidlá smerujú na severozápad. Bicykel vôbec nešiel rovno, riadidlá boli posunuté o tridsať stupňov nabok,“ píše Sagan v knihe.

Na ďalšom úseku s dlažobnými kockami by sa situácia mohla ešte zhoršiť a tak sa rozhodol konať. Za obeť si vybral Wallaysa.

„Do kelu, ak sa niekto dozvie, že mám technické problémy, tak som nahratý. Napadla mi len jediná možnosť… Prvý pokus sa mi nepodaril. Ale on to cítil a kričí na mňa: Čo to do pekla robíš? Zopakoval som to ešte trikrát a Wallays neprestal nadávať.“

„Moja reakcia? Prepáč, som len unavený, moja chyba, vravím mu… Chudák chalan. Mal za sebou 200 kilometrov na náročnej trati a nejaký idiot mu búcha do zadného kolesa. Najhoršie na tom bolo, že to vôbec nefungovalo. Zachránilo ma až naše sprievodné vozidlo,“ spomína Sagan.

Pekelník Peter Sagan v Roubaix Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan v cieli Paríž - Roubaix.

V ňom sedel jeho krajan, jeden zo športových riaditeľov tímu Bora-Hansgrohe Ján Valach.

„Hovorí mi: Ide ti to dobre Peter. Potrebuješ nápoj? Alebo nejaké jedlo? A ja mu na to: Jano, nemáš štvorku kľúč? Každý miluje štvorku. To je ten kľúč, ktorý dostanete zadarmo, keď si v IKEA kúpite nový nábytok. Sám som si riadidlá opravil a bol som späť v hre,“ píše v knihe.

Nanešťastie pre Wallaysa sa ho dvojica Sagan, Dillier o niekoľko kilometrov neskôr zbavila a napokon skončil štrnásty. Belgičan pre denník Het Nieuwsblad povedal, že Sagan mu stále dlží ospravedlnenie.

„Vrazil do mňa asi päťkrát. Počastoval som ho viacerými nadávkami. Správal sa ako idiot! Aj som mu to povedal. V knihe napísal, že sa mi ospravedlní. Doteraz to však neurobil. Na budúci rok si to s ním vybavím,“ reagoval Wallays.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Paríž - Roubaix #Jelle Wallays